Konec kariere za najboljšo Britanko zadnjih dveh desetletij

Tenis 1. Dec. 202116:41 > 18:281 komentar
Delite:
Getty Images

Pri le 30 letih se je od profesionalnega tenisa poslovila Johanna Konta. Najboljša britanska teniška igralka zadnjih dveh desetletij se je za takšno potezo odločila zaradi ponavljajočih se težav s kolenom.

Konta je v začetku kariere zastopala Avstralijo, kjer je bila rojena madžarskim staršem, tako da bi lahko zastopala tudi našo sosedo.

Njen največji uspeh je to, da je svojčas zasedala 4. mesto na WTA lestvici in da je kar trikrat dosegla polfinale na turnirjih velike četverice: leta 2016 v Melbourneu, leta 2017 v Wimbledonu in predlani v Parizu.

V vseh treh primerih je srečanje izgubila z 0-2 v nizih.

Njena zapuščina so tudi štirje naslovi na turneji WTA, vključno s prestižnim turnirjem v Key Biscayneu leta 2017, ki ji je navrgel največ točk za razvrstitev na svetovni teniški lestvici.

“Predvsem sem hvaležna. To je beseda, ki mi prva pride na misel ob tem slovesu,” je ob upokojitvi dejala Konta, ki se je med najboljših 100 na svetu prebila relativno pozno, šele pri 24 letih, potem ko je v Gijónu začela trenirati z duetom Esteban Carril in José-Manuel García.

Lahko se pohvali tudi s “skalpi” tako renomiranih igralk, kot so Simona Halep, Venus Williams, Serena Williams in Petra Kvitova. Slovela je tudi po zelo zanimivem slogu priprave na začetni udarec:

Težave s kolenom in zaroka s prijateljem Jacksonom Wadeom so jo prepričale, da je prišel čas za slovo od belega športa.

“S svojo odločnostjo in mentorstvom drugih mi je uspelo, da sem nekaj let podoživljala svoje sanje, čeprav nisem imela idealnih pogojev,” je še dejala Konta, ki je letos dobila turnir v Nottinghamu, njen zadnji dvoboj na turnirjih za Grand Slam pa je bil februarski poraz (predaja) v Melbournu proti Ljubljančanki, Kaji Juvan.

Komentari

Vaš komentar