Najboljša vseh časov napovedala svojo upokojitev

Tenis 9. Avg 202215:45 > 16:35 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Alberto Pezzali via Guliver

Serena Williams, 23-kratna zmagovalka turnirjev za Grand Slam, je napovedala svojo upokojitev. Američanka je v teniški karavani vztrajala skoraj tri desetletja, za revijo Vogue pa zapisala, da sovraži besedo upokojitev, toda da je čas, da se odmakne od tenisa in posveti drugim, pomembnejšim stvarem v življenju.

Nekdanja številka ena ženskega tenisa in štirikratna dobitnica zlate olimpijske medalje je dejala, da ji teniška upokojitev ne predstavlja sreče, toda če se želi osredotočiti na svojo družino in posel, tega ne more početi, če ob tem profesionalno igra tenis.

“Toda danes, če moram izbirati med gradnjo svojega teniškega življenjepisa in ustvarjanjem družine, izberem slednje. V zadnjem letu sva si z Alexisom (Ohanianom, op. p) prizadevala imeti še enega otroka, pred kratkim pa sva od mojega zdravnika dobila nekaj informacij, ki so me pomirile in mi dale občutek, da lahko, ko bova pripravljena, dopolniva svojo družino. Vsekakor si ne želim biti ponovno noseča kot športnica. Moram biti dve nogi v tenisu ali dve nogi zunaj,” je zapisala Williams.

40-letna teniška zvezdnica je leta 1995 pri 14 letih postala profesionalka in leta 1998 v Wimbledonu osvojila svoj prvi naslov na turnirju za Grand Slam v karieri, skupaj pa jih je v svoji bogati karieri osvojila kar 23, več od nje jih je zbrala le Avstralka Margaret Court, in sicer 24.

“Ne iščem nekega slovesnega, zadnjega trenutka na igrišču. Sem slaba v poslavljanju, najslabša na svetu,” je zapisala. “Toda vedite, da sem vam hvaležna bolj, kot bi lahko izrazila z besedami. Prinesli ste mi toliko zmag in toliko pokalov. Pogrešala bom tisto različico sebe, tisto dekle, ki je igralo tenis. In pogrešala vas bom.”

Številke govorijo zase

Američanka je profesionalno kariero začela leta 1995 in od takrat je postala ena največjih igralk tega športa, saj je v svoji karieri osvojila 73 naslovov med posameznicami, štiri zlate olimpijske medalje in kar 319 tednov preživela kot številka ena ženskega tenisa. Skupaj s starejšo sestro Venus Williams imata 14 naslovov v dvojicah, dva pa je osvojila tudi v mešanih dvojicah.

Williams, ki je bila leta 2021 kljub omejenemu urniku na turneji še vedno druga najbolje plačana športnica na svetu, sodeluje v številnih partnerstvih in sponzorstvih, ima pa tudi več lastnih podjetij. Povedala je, da se veseli, da se bo po koncu teniške kariere bolj posvetila svojemu podjetju.

Čeprav točnega datuma upokojitve še ni napovedala, je pred Američanko še nekaj nastopov. Williams trenutno igra na turnirju WTA v Torontu, kjer je dosegla prvo zmago v igri posameznic po več kot letu dni in namerava še zaigrati na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku.

Tiger Woods kot navdih za njeno vrnitev

Tiger Woods si je večkrat ogledal obračune Serene Williams. Foto: Guliverimage

Serena Williams si je leta 2021 v Wimbledonu poškodovala zadnjo stegensko mišico, zato je bila več mesecev odsotna s tekmovanj in ni bila prepričana, ali se bo še kdaj vrnila, vendar jo je k vrnitvi na igrišče spodbudil klic Tigerja Woodsa. Uradno se je vrnila junija v Eastbournu v dvojicah, teden kasneje pa se je v Wimbledonu vrnila še v igri posameznic. Za nastop v All England Clubu je potrebovala wild card, vendar je v uvodnem krogu izgubila proti Harmony Tan.

Američanka, ki je svoj zadnji naslov na turnirju za Grand Slam osvojila med nosečnostjo na odprtem prvenstvu Avstralije leta 2017, je v članku za Vogue priznala krivico, ki jo je občutila, ko je morala izbirati med kariero in ustvarjanjem družine.

“Če bi bila moški, tega ne bi pisala, ker bi igrala in zmagovala, medtem ko bi se moja žena ukvarjala s fizičnim delom pri širjenju naše družine,” je dejala Williams. “Morda bi bila bolj podobna Tomu Bradyju, če bi imela to možnost. Ne razumite me narobe; obožujem, da sem ženska in vsako sekundo nosečnosti z Olympio sem oboževala. Toda ta mesec bom dopolnila 41 let in nečemu se moram odpovedati.”

“V življenju pride čas, ko se moramo odločiti za drugačno smer. Ta čas je vedno težak, če nekaj tako zelo ljubiš. Moj bog, kako uživam v tenisu. Toda zdaj se je začelo odštevanje. Osredotočiti se moram na materinstvo, svoje duhovne cilje in končno odkriti drugačno, a prav vznemirljivo Sereno. Uživala bom v teh nekaj naslednjih tednih,” je na Instagramu še zapisala Williams.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!