Zidanškova do uspeha kariere, Hercogova ji ni sledila

Tenis 4. Jun 202119:10 > 19:20
Tamara Zidanšek (Foto: Rob Prange)

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v tretjem krogu odprtega prvenstva Francije po velikem preobratu zmagala proti Čehinji Katerini Siniakovi. Po polomu v prvem nizu se je Slovenka v nadaljevanju zbrala in z zmago 0:6, 7:6 (5) in 6:2 prišla do največjega uspeha v karieri. Žal enak podvig ni uspel tudi Poloni Hercog, ki je izpadla proti Čehinji Marketi Vondroušovi.

Zidanškova se je v sredo prvič v karieri prebila v tretji krog tekmovanja, potem ko je v drugem krogu premagala Američanko Madison Brengle s 6:4 in 6:1. Z današnjo zmago nad Čehinjo Katerino Siniakovo je dosegla največji uspeh v karieri, saj se je prvič prebila v četrti krog / osmino finala kateregakoli od turnirjev velike četverice in postala tretja Slovenka po Mimi Jaušovec in Katarini Srebotnik, ki ji je to uspelo.

A pot do današnje zmage ni bila lahka. 23-letnica iz Slovenskih Konjic je povsem odpovedala v prvem nizu, ko ji je češka tekmica zavezala kravato (0:6). Zidanškova je trikrat izgubila igro na svoj začetni udarec, Siniakova pa je na drugi strani stoodstotno osvajala točke na prvi servis. Slovenka v zgolj 20 minutah ni imela možnosti za uspeh.

To se je spremenilo v drugem nizu, ki je bil veliko bolj izenačen, trajal pa je kar 62 minut. Z bolj agresivnim pristopom je Konjičanka po breaku povedla z 2:0, a kaj ko ji je tekmica takoj zatem vzela začetni udarec. Po novem breaku je Zidanškova povedla s 3:1, a Čehinja, ki je na lestvici WTA na 68. mestu, se je vrnila in izenačila na 3:3. Do konca niza tekmici nista več naredili nobene napake pri svojem servisu, tako da ga je odločila šele podaljšana igra. V njej sta bili nasprotnici še naprej zelo izenačeni, Zidanškova pa je zaostanek z 2:3 preobrnila in s 7:5 prišla do izenačenja v nizih na 1:1.

Tamara Zidanšek (Foto: Guliverimage)

Slovenka je psihološko prednost prenesla v tretji niz, ki ga je takoj začela z odzvemom servisa. S pametno igro, v kateri je čakala na napake tekmice, je izkoristila vsako priložnost, v sedmi igri še enkrat odvzela začetni udarec Čehinji in zanesljivo prišla do zmage s 6:2 v tretjem nizu.

Zidanškova je po 13 letih (Katarina Srebotnik 2008) prva Slovenka, ki se je uvrstila v osmino finala enega od turnirjev velike četverice.

Pot do naslednjega mejnika bo Zidanškova lovila proti 56. igralki sveta, Romunki Sorani Cristea.

Hercogova izpadla

Polona Hercog, 73. igralca svetovne teniške lestvice, je proti 20. nosilki Marketi Vondroušovi izpadla po dveh nizih, s 3:6 in 3:6.

Glavna razlika med Slovenko in Čehinjo je bila uspešnost pri izkoriščanju žogic za odvzem servisa. V prvem nizu je bila Vondroušova precej boljša nasprotnica in Hercogovi dvakrat odvzela servis, medtem ko si 30-letna slovenka ni priigrala žogice za break.

Nasprotno je bilo v drugem nizu. Hercogova si je takšnih priložnosti priigrala kar šest, a vse zapravila. Na drugi strani je Čehinja osvojila edino, ki si jo je priigrala, kar je bilo naposled dovolj za drugi niz in preboj v naslednji krog.

Komentari

Vaš komentar