Pokal BJK: Slovenke izvedele za tekmice v kvalifikacijah

Pokal Billie Jean King 26. Nov 202313:11 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Slovenska ženska teniška reprezentanca je izvedela za svoje tekmice v kvalifikacijah za ponovno uvrstitev na sklepni turnir dvanajsterice, ki bo potekal čez eno leto. Varovanke kapetana Andreja Kraševca se bodo aprila pomerile proti Slovaški.

Mednarodna teniška zveza je izžrebala osem parov kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju elitnega reprezentančnega tekmovanja.

Sloveniji so kroglice namenile gostovanje pri Slovakinjah, ki imajo glede na uvrstitev njihovih igralk jasno status favoritinj. Toda Kaja Juvan, Tamara Zidanšek in ostala dekleta so letos dokazala, da jih nikogar ni strah. Po uspešnih kvalifikacijah spomladi v Kopru, ko je padla reprezentanca Romunije, so varovanke Andreja Kraševca ta mesec v Sevilli presenetile s prebojem v polfinale tekmovanja Billie Jean King Cup Finals in s tem postavile nov mejnik slovenskega tenisa.

Prizorišče obračuna za vnovično uvrstitev med najboljših ducat ekip sveta bo znano naknadno, a najverjetneje bomo aprila Slovenijo gledali na trdi podlagi v Bratislavi. Tako aprilsko kot novembrsko dogajanje so Slovakinje igrale v NTC Areni z zmogljivostjo 4000 sedežev.

Najbolje uvrščena slovaška igralka trenutno je Anna Karolina Schmiedlova (73. na WTA lestvici), njihova najboljša igralka dvojic je Tereza Mihalikova (54.). Uvrstitev v kvalifikacije so si slovanske “sestrične” pridobile z domačo zmago na trdi podlagi (3 proti 1) nad Argentino. Za slovaško reprezentanco nastopa nastopa tudi Viktoria Hrunčakova (prej Kužmova), ki je bila nekoč 43. igralka sveta.

Klasična napoved kapetana

“Z žrebom smo lahko zadovoljni, pa čeprav nismo gostitelji. Lahko bi na primer potovali v Kazahstan ali pa v Avstralijo. Slovakinje so lani nastopale na zaključnem turnirju, letos pa so v aprilskih kvalifikacijah izgubile z Italijo šele po igri dvojic. Gre torej za dobro reprezentanco, ki pa ima trenutno le eno igralko med prvo stoterico. Veselim sem, da bomo aprila znova skupaj, spomini na letošnje tekmovanje so še vedno zelo sveži. Naredili bomo vse, da bomo tudi naslednji november del teniške elite v Sevilli. Možnosti so, kot rad rečem, 51 proti 49 v odstotkih za Slovenijo,” je žreb ocenil kapetan reprezentance Andrej Kraševec.

FOTO: ITF

Na sklepni turnir se uvrstijo zmagovalke vseh zgoraj navedenih parov, letošnji finalistki Italija in Kanada ter gostiteljica, ki pa bo spet Španija (Sevilla). Posebno vabilo organizatorja so si zagotovile Čehinje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!