“Vedel sem, da je Benjamin sposoben vrhunskega rezultata”

Jože Vidmar in Benjamin Savšek
Jože Vidmar (levo) in Benjamin Savšek

Uspeh Benjamina Savška na olimpijskih igrah v Tokiu je tudi uspeh za njegovega trenerja Jožeta Vidmarja, ki je izvrstnega kanuista spremljal ob vseh vrhuncih v njegovi karieri. "Čestitk je bilo kar precej,“ je po osvojeni zlati kolajni in vrnitvi iz japonske prestolnice priznal 58-letnik.

Ko se je Benjamin Savšek v sredo po osvojeni zlati olimpijski medalji vrnil iz Tokia, ni pozabil poudariti, da za njegovim uspehom stoji ogromno vloženega truda pa tudi kopica ljudi, ki so mu pomagali izpolniti olimpijske sanje. Nemara največjo vlogo je pri tem imel Jože Vidmar, ki je za razliko od marsikaterega trenerja dosežek svojega varovanca pospremil precej umirjeno in zadržano. Tako je deloval tudi po prihodu na ljubljansko letališče, ko sta skupaj z zlatim kanuistom stopila pred novinarje.

Pravih analiz nastopa še ni bilo

Vidmar, ki je bil tudi sam izredno uspešen kanuist in je leta 1992 Slovenijo predstavljal na olimpijskih igrah v Barceloni, je Savška spremljal ob vseh pomembnejših prelomnicah v njegovi športni karieri. Tudi leta 2015, ko je postal evropski prvak in dve leti pozneje, ko se je v Pauu v Franciji razveselil naslova najboljšega na svetu.

“Lahko rečem, da sva se učila drug od drugega. Tudi on mi je dal zelo veliko,“ je za TV Slovenijo po osvojeni kolajni dejal Vidmar, po vrnitvi v domovino pa priznal, da se je celotna olimpijska saga v japonski prestolnici odvila tako hitro, da nastopa sploh še ni uspel analizirati.

“Vrnitev z olimpijske vasi je bila zelo hitra, zato pravih analiz nastopa še ni bilo. Bo pa zadeva z dnevom zamika prišla za nami. Tudi čestitk je bilo kar precej. Veliko je bilo treba odgovarjati in se zahvaljevati, zato lepa hvala za vse lepe želje in čestitke.“

V preteklosti Savšku manjkalo samozaupanja

Za Savška so bile po Londonu in Riu de Janeiru letošnje olimpijske igre že njegove tretje. Čeprav je vselej veljal za favorita za visoka mesta, pa tega na največjem športnem dogodku na svetu pred Tokiom ni uspel potrditi. V britanski prestolnici se je moral zadovoljiti z osmim mestom, štiri leta pozneje s šestim. Kaj je bilo drugače tokrat?

Benjamin Savšek  Foto: Anže Malovrh / STA

“Mogoče mu je na preteklih olimpijskih igrah manjkalo samozaupanja za zares vrhunski rezultat. Tokrat je storil vse, da se je kompletno pripravil, kar je na koncu pokazal tudi rezultat,“ je zatrdil Vidmar, ki v 34-letnega Ljubljančana nikoli ni podvomil.

“Vedel sem, da je Benjamin sposoben vrhunskega rezultata. Že kar nekaj let je kazal, da je eden najhitrejših kanuistov na svetu. To je moral le še realizirati, kar mu je na letošnjih olimpijskih igrah naposled tudi uspelo. Blizu je bil tudi že prej, a mu zaradi danih okoliščin ni uspelo. Tokrat mislim, da je sestavil celoten mozaik,“ je še sklenil 58-letnik.

Komentari

Vaš komentar