Rafa po "tisočici": Ponosen sem, toliko poškodb

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Rafael Nadal velja za enega od največjih v zgodovini "belega športa". V sredo je po zmagi proti Felicianu Lopezu na masters turnirju v Parizu prišel do novega impresivnega dosežka v svoji karieri - vpisal je zmago številko 1000 na turnirjih serije ATP.

Rafael Nadal je starejšega rojaka Feliciana Lopeza odpravil po preobratu, čeprav na dvoboju ni blestel.

Priti do te številke mi pomeni, da sem številne stvari naredil dobro,” je po jbilejni zmagi dejal Nadal in na vprašanje, ali je ponosen na svoj dosežek, odgovoril: “Verjetno moram reči, da sem. Soočal sem se z nekaterimi izzivi v svoji karieri, v prvi vrsti tu mislim na poškodbe. Privilegij je biti v možnosti, da sem igralec s 34-let. Nisem samo jaz zaslužen za to, temveč cela moja ekipa, skupaj z mojo družino.”

Na turnirjih serije ATP so več zmag zbrali samo absolutni rekorder Jimmy Connors (1274), Roger Federer (1242) in Ivan Lendl (1068).

Prvo ATP zmago je Nadal vpisal leta 2003 proti Paragvajcu Ramonu Delgadu na turnirju na Mallorci. Zanimivo, da je Nadal največ zmag na ATP turneji zbral proti velikemu rivalu Novaku Đokoviću (27), medtem ko je proti Srbu izgubil 29-krat.

Drugo največje število zmag je Nadal zbral proti Davidu Ferrerju (26), dvakrat manj je premagal Federerja, Tomaš Berdych pa mu je moral premoč priznati 20-krat.

Nadal je večino zmag, kar 482, zbral na trdi podlagi, na pesku je slavil 445-krat, na travi pa je vpisal 77 zmag.