SK3 21:00: V Krškem dirka za VN Slovenije v spidveju!

Uncategorized 28. Apr 201719:33 > 19:44
Borut Cvetko

Jutri se bo na stadionu Matije Gubca v Krškem začela nova sezona svetovnega prvenstva v spidveju. Dirka za VN Slovenije bo drugič zapored prva na koledarju, začela se bo ob 19. uri, v neposrednem prenosu pa si jo boste lahko ogledali na našem tretjem programu SK3. Na stezi bodo tudi štirje Slovenci.

Borut Cvetko

Spidvej lahko že vrsto let spremljate na programih televizije Sportklub, Matej Žagar pa je vsa ta leta naš edini predstavnik v elitni diviziji. Lani je imel Ljubljančan z motorji nemalo težav, zato je pravo formo ujel šele pozno jeseni, tako da je v Avstraliji ostal prekratek v bitki za 8. mesto v skupnem sešteveku, ki je še prinašalo avtomatično mesto v letošnji karavani svetovnega prvenstva.

Toda organizator svetovnega prvenstva vsako leto podeli tudi nekaj povabil, “wild card” pa so tokrat podelili prav našemu Žagarju, saj se zavedajo, da je 33-letnik preprosto predober dirkač, da bi manjkal na velikem spidvejskem odru. Letos bo sicer kot voznik s povabilom, organizator dirke ima namreč pravico do 16. dirkača na stezi, nastopil tudi mladi in obetavni Nick Škorja.

Na vsaki dirki za grand prix sta venomer prisotna tudi dva rezervista, ki bosta to pot seveda Slovenca. Na svojo priložnost bosta tako čakala domačina iz AMD Krško, Matic Ivačič in Denis Štojs.

Petkov trening so zaradi dežja sicer odpovedali, za soboto pa je vremenska napoved povsem drugačna, saj vremenoslovci napovedujejo sonce in niti ene kaplje dežja. To pomeni, da bo proga verjetno dovolj zmehčana in s tem še bolj konkurenčna, kot bi bila sicer. Prav tako je to voda na mlin za Žagarja, ki stezo pozna bolje od tekmecev.

Matej Žagar velja za najboljšega voznika v zgodovini slovenskega speedwaya, doslej je dosegel tri zmage na dirkah za VN, bo to že 77. nastop na dirkah najvišje ravni. Letos Žagar že od samega začetka napoveduje boj na nož za zmage. “Lani se mi je prvič zgodilo, da mi je bilo kar malo žal, da je bilo sezone konec, saj sem s pravimi motorji končno užival in to pokazal tudi s pravimi rezultati,” je pred dirko povedal Žagar. Priznava pa, da je letos konkurenca še posebej peklenska. “Verjamem, da sem lahko konkurenčen, z dobrimi rezultati želim začeti že v Krškem!”

Če letos naslov svetovnega prvaka brani ameriški veteran Greg Hancock, med Žagarjeve glavne tekmece spada tudi ruski spidvejist Emil Sajfudinov, ki je v Krškem že zmagal – leta 2009. Zadnja tri leta Rusa ni bilo zraven, saj je zaradi pomanjkanja sponzorjev vozil v seriji evropskega prvenstva. V grand prix se, tako kot Žagar, vrača na povabilo organizatorjev. Z Ljubljančanom imata tudi istega poljskega pripravljalca motorjev.

Borut Cvetko

Žreb štartnih številk je opravil poseben gost, svetovni prvak v motokrosu v razredu MXGP, Tim Gajser. Škorji je namenil startno številko 2, Žagarju pa številko 3. To pomeni, da se bosta domača spidvejista med seboj pomerila že v prvi vožnji. Družbo jima bosta delala dva nekdanja svetovna prvaka, Britanec Tai Woffinden in Danec Nicki Pedersen.

Matej Žagar sicer še enkrat več ni imel sreče z žrebom v Krškem, saj številka 3 pomeni dva starta iz tretjega startnega položaja (z belo čelado), ki je na neugodni stezi v Krškem običajno manj hitra od ostalih. Ker pa bo iz slabših položajev startal v svojih prvih treh vožnjah, ko naj bi bila steza še bolj izenačena, lahko Žagar vseeno računa na veliko število točk.

Poleg zgoraj omenjenih letos v svetovnem prvenstvu v spidveju nastopajo še štirje Poljaki; Bartosz Zmarzlik, Piotr Pawlicki, Maciej Janowski in Patryk Dudek. Zraven sta tudi Avstralca Chris Holder in Jason Doyle, Šveda Antonio Lindbaeck in Fredrik Lindgren, Danca Niels Kristian Iversen in Nicki Pedersen, vrača pa se tudi Slovak Martin Vaculik.

Vožnje slovenskih voznikov v rednem delu dirke:
1: Woffinden, Škorja, Žagar, Pedersen
6: Vaculik, Iversen, Škorja, Zmarzlik
7: Hancock, Janowski, Lindgren, Žagar
10: Sajfutdinow, Dudek, Janowski, Škorja
11: Doyle, Holder, Žagar, Vaculik
14: Škorja, Lindbaeck, Doyle, Hancock
15: Pawlicki, Žagar, Iversen, Dudek
18: Holder, Škorja, Lindgren, Pawlicki
19: Žagar, Sajfutdinow, Lindbaeck, Zmarzlik