Murray je za istospolne poroke, o preimenovanju zadržan

Lintao Zhang / Getty Images

Prvi tenisač sveta Britanec Andy Murray je v prvem krogu sicer izgubil niz, a kljub temu brez večjih težav izločil Rusa Andreja Kuznecova. Po obračunu se Murray ni mogel izmakniti tudi enemu izmed najbolj aktualnih vprašanj v svetu tenisa.

Slavna avstralska tenisačica Margaret Court je s svojo izjavo prejšnji teden močno razburkala teniško javnost. Courtova je javno napadla letalsko družbo Qantas, ker ta odobrava istospolne poroke. 74-letnica je dejala, da se bo letenju z njimi izogibala.

Nekdanja številka ena ženskega tenisa se je zaradi te izjave znašla na udaru avstralske liberalne javnosti, ki zahteva tudi spremembo imena arene Margaret Court v Melbournu, kjer poteka Odprto prvenstvo Avstralije.

Izjavo najboljše avstralske tenisačice v zgodovini so močno skritizirali številni igralci, občutljive teme pa se je dotaknil tudi Andy Murray

Ne vidim težave v tem, da se poročita dve osebi, ki se ljubita. Vseeno je, če sta to dva moška ali ženski, saj je to v vsakem primeru sijajno. Ne vem zakaj je to sploh pomembno. Drugih se to ne tiče. Vsi bi morali imeti enake pravice,” je v odgovoru Courtovi dejal Murray.

Ena izmed najbolj ostrih po izjavi zmagovalke 24 turnirjev za Grand Slam je bila Martina Navratoliva, ki se strinja z idejo, da se Margaret Court Arena preimenuje. Še dlje je šla Sam Stosur, ki je zatrdila, da je ne bo v Avstralijo, če se to ne zgodi.

Murray se je kljub vsemu odločil za previdnejši pristop. “V kolikor je potrebno nekaj spremeniti, potem je to potrebno narediti hitro, preden se začne turnir. Bojkot turnirja bi lahko bil zelo škodljiv za igralce. V kolikor pride do dogovora o spremembi imena, je potrebno, da pri temu sodelujejo igralci, vse pa je potrebno opraviti preden se turnir začne,” je po zmagi v drugem krogu Roland Garrosa še povedal Murray.