V živo na SK 1: Slovenci proti Fincem po prvo zmago

Uncategorized 1. Jun 201715:04 > 15:18
OZS

Manj kot teden dni potem, ko so se Slovenci prvič uvrstili na svetovno prvenstvo, je reprezentanca že pred novim izzivom. Začenja se namreč letošnja svetovna liga, v kateri je cilj jasen, uvrstiti se na zaključni turnir. Izbranci Slobodana Kovača se pravkar merijo proti Finski. V živo na SK 1.

Slovenski odbojkarji so leta 2015 slavili v evropski ligi in si tako prvič priigrali pravico do nastopanja v svetovni ligi. Lani so tako igrali v tretji kakovostni skupini, izgubili le srečanje proti Grčiji, nato pa v velikem finalu v Frankfurtu premagali Nemčijo ter si zagotovili napredovanje v drugi kakovostni razred.

V tem bodo nastopali v letošnji sezoni, poleg Slovencev pa bo nastopalo še enajstih drugih reprezentanc. Čakajo jih trije turnirji, v Južni Koreji, na Japonskem in v Egiptu, zaključni turnir najboljše četverice bo gostila Avstralija. “Vemo, kaj nas čaka. Časa za pripravo po kvalifikacijah nismo imeli veliko. Vseeno se bomo skušali kar najbolje pripraviti na vse tekme, izkoristiti tudi vsak dopoldanski trening in sproti odpravljati napake, ki se še pojavljajo. Najprej se bomo seveda osredotočili na Finsko, potem enako še na ostale ekipe. Nikogar se ne bojimo, spoštujemo pa seveda vse tekmece. Ni najbolj pomembno, kako igrajo nasprotniki. Pomembno je, kako igramo mi in to, kako bomo igrali mi, bo odločalo, ali bomo dovolj dobri, da se bomo uvrstili na zaključni turnir, kar je naš prvi cilj,” je pred prvo tekmo dejal kapetan reprezentance, Tine Urnaut.

OZS

V Seulu Slovence čakajo obračuni s Finsko, Češko in Južno Korejo. Prvi tekmec bodo Finci, s katerimi so se Slovenci nazadnje pomerili leta 2013 na evropskem prvenstvu in izgubili s 3:1. “V svetovni ligi so nasprotniki občutno močnejši, vse ekipe so kakovostne. Na kvalifikacijah smo le na tekmah proti Portugalski in Belgiji lahko prikazali pravo igro. Tokrat nam bo težje, na vsaki tekmi bo treba igrati zelo dobro. A zmaga v kvalifikacijah nam je dala veliko samozavesti, mislim, da smo v dobri formi in da lahko pokažemo še precej več. S Finci imamo še veliko neporavnanih računov. Doslej so bili za nas zelo neugoden nasprotnik, ni nam ustrezala njihova hitra igra. Vemo, da so precej spremenili ekipo, zato bomo na analizi pred tekmo določili, kakšna bo taktika. Bo pa to za nas verjetno ena najtežjih tekem,” pred prvim obračunom meni Alen Šket.

Na uradni novinarski konferenci pred začetkom turnirja so bili selektorji reprezentanc večinoma zadržani, le slovenski strateg Slobodan Kovač je dal jasno vedeti, po kaj je na drugi konec sveta prišla Slovenija: “Naši igralci so željni zmagovanja. Odkar smo pred dvema letoma osvojili srebro na evropskem prvenstvu, raven naše igre raste. Prepričan sem, da bodo tudi na tem turnirju igralci dali vse od sebe, priložnost za dokazovanje bodo dobili vsi. Cilj je jasen in naredili bomo vse, da ga izpolnimo.”

Prenos tekme med Slovenijo in Finsko bo v petek, ob 9. uri, na Sportklubu 1.