Zlato za Ruse v spektakularnem finalu je padla Nemčija!

Jamie Squire/Getty Images

Ruska hokejska reprezentanca je v finalu Olimpijskih iger prišla do zlate medalje. Na odlični tekmi so po podaljšku s 4:3 premagali letos izjemno Nemčijo, ki je bila tudi tokrat blizu presenečenja, a je ostala zgolj s srebrno medaljo.

V finalu se je kot prva znašla Rusija, na drugi polfinalni tekmi pa je Nemčija presenetljivo ugnala KAnado in se tako prebila v boj za zlato medaljo. Nemci so na letošnjih olimpijskih igrah zagrenili tekmo marsikateremu nasprotniku, tokrat so Rusom povzročili zgolj nekaj sivih las, a na koncu vseeno osvojili srebrno medaljo,, kar ni pričakoval nihče.

V prvi tretjini tekme je bilo videti, da zadetkov ne bo, potem pa je samo sekundo pred koncem zadel Vyacheslav Voynov. Tudi v drugi tretjini smo videli zgolj en zadetek, Nemcem je namreč uspelo izenačiti v 30. minuti preko Felixa Schutza.

Bruce Bennett/Getty Images

Sledila je izjemna zadnja tretjina, kjer so Rusi v 54. minuti povedli, strelec je bil Nikita Gusev. Nemci so se vrnili v igro samo deset sekund pozneje go je za izenačenje zabil Dominik Kahun. Nemčija je v 57. minuti celo povedla, po zadetku Jonasa Mullerja je bila nova senzacija že na vidiku. Še posebej potem, ko je bil dobri dve minuti pred koncem pri Rusih izključen Sergei Kalinin. A Rusi so s svojimi izkušnjami z igralcem manj prišli do izenačenja 56. sekund pred koncem, strelec je bil znova Gusev.

V podaljšku je bila Rusija v psihološki prednosti, a nobeden izmed tekmecev ni želel preveč tvegati. Rusi so zavohali svojo priložnost v deseti minuti podaljška, ko so imeli igralca več. To so tudi izkoristili, junak pa je bil Kiril Kaprizov. In slavje Rusije se je lahko začelo.