Poraz odbojkarske reprezentance na Nizozemskem

Uncategorized 20. Maj 201818:31 > 18:40
Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je s porazom začela evropsko ligo. Na gostovanju pri Nizozemski v Doetinchemu je izgubila z 1:3.

Prvi letošnji reprezentančni obračun je slovenski strateg Samo Miklavc začel s podajalcem Matijo Jerebom, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Janom Kozamernikom in Sašom Štalekarjem, sprejemalcema Janom Klobučarjem in Žigo Šternom ter prostim igralcem Klemnom Hribarjem.

Po uvodnem izenačenju na 2:2 so tekmeci po zaslugi začetnih udarcev Wouterja ter Maata in bloka Michaela Parkinsona povedli s 5:2. Nalet je s svojo drugo točko prekinil Tonček Štern, a so gostitelji, zopet na račun dobrih servisov, razliko povečali še za točko, na 8:4.

V nadaljevanju so se naši odbojkarji prek Tončka Šterna in Kozamernika približali na 8:6, po seriji točk tekmecev, ki so dobro igrali v bloku in obrambi ter uspešno zaključevali protinapade, je bil Miklavc pri zaostanku z 8:13 primoran poseči po polminutnem odmoru.

Ob tem je priložnost za igro namesto Štalekarja dobil Dane Mijatović. Nizozemci so z močnimi začetnimi udarci še naprej pritiskali na naše sprejemalce (v prvem nizu so vknjižili štiri ase), ob tem pa je podajalec Daan van Haarlem dobro razigral svoje napadalce.

V končnici, v katero so domačini vstopili z vodstvom s 23:11, je namesto Klobučarja v igro vstopil še Matej Kök, niz pa so gostitelji dobili s 25:12.

V drugem nizu so Slovenci z dvema točkama Žige Šterna prvič na tekmi povedli (4:3) in vodili s 7:6, nato so se v ospredje prebili tekmeci. A naši so vrnili z enako mero. Hribar in Klobučar sta dobro sprejemala, Jereb je razigral Tončka Šterna, ki je našo vrsto popeljal do vodstva z 12:11. Sledil je še en preobrat, ki je Nizozemcem prinesel dve točki naskoka, s 16:14.

Gostitelji so zatem dosegli še točko, a so naši z nizom točk na začetni udarec Štalekarja, izid poravnali na 19:19. Tekmeci so ušli na 21:19, a je Tonček Štern nato dobro serviral, Kozamernik pa je vknjižil dva zaporedna bloka za vodstvo Slovenije z 22:21. V dramatični končnici, v kateri je bil izid izenačen na 23:23, so si prvo zaključno žogo priigrali naši, drugo, pri 25:24, je po odlični obrambi Klobučarja zaključil Tonček Štern.

Tretji niz se je z vodstvom s 4:2 začel po željah Nizozemcev, ki so prek Van Garderena svoj naskok hitro povečali na tri točke, na 8:5. Naši fantje so si na drugi strani mreže privoščili kar nekaj napak pri začetnih udarcih in tudi v napadih, kar je botrovalo še večji razliki v korist nasprotnikov (11:7).

Po asu Andringe za 12:7 se je slovenska klop odločila za prekinitev. Pri 15:10 je Miklavc v igro poslal Mijatovića, na sprejem še Urbana Tomana, po poškodbi Jereba pa je na mesto podajalca vstopil Uroš Planinšič. Domači so tudi v drugem delu niza narekovali ritem in v končnico vstopili z vodstvom z 21:14 ter niz dobili zanesljivo, s 25:15.

V četrtem nizu je Ter Maat povzročil težave našim sprejemalcem, dobro pa so tekmeci igrali tudi v obrambi in v zaključkih napadov ter si hitro zagotovili vodstvo s 6:2 in 8:4. Po vodstvu z 12:5 v korist tekmecev so Slovenci nanizali dve zaporedni točki, tretjo je z asom dodal Planinšič in Vermeulena prisilil v prekinitev.

Naši so se po zaslugi Klobučarja in Žige Šterna približali na 16:13, Tonček Štern in Kozamernik pa sta našo vrsto povsem približala Nizozemcem (17:16). Van Garderen je najprej dobro napadel, nato še odlično serviral za 19:16 ter po odmoru na zahtevo Miklavca dosegel še točko za 20:16.

Slovenski strateg je v igro poslal Köka, nato še Jerneja Detelo, ki je odlično serviral (21:19) in po odmoru nizozemske vrste dosegel še as za 21:20. Klobučar je izid poravnal na 21:21, po kar dveh zaporednih dvomljivih odločitvah sodnikov pa so tekmeci povedli s 23:21 ter na koncu tudi slavili s 25:22.

Slovenski odbojkarji bodo jutri odpotovali v Ukrajino, kjer jih v sredo čaka drugi obračun evropske lige.