Štiri mušketirke in mušketir branijo slovensko čast

Getty Images

Danes se začenja največji teniški dogodek na sveti travi, ki ga boste lahko spremljali na programih Sportkluba.

Getty Images

Slovence bo med moškimi posamezniki zastopal Aljaž Bedene, medtem ko bomo pri damah imeli štiri železa v ognju, med posameznicami Polono Hercog, ki bo nastopila tudi v parih, in sicer s Hrvatico z ameriškim potnim listom Bernardo Pero, samo v kategoriji dvojic pa bodo nastopile Katarina Srebotnik, ki bo zaigrala s predstavnico ZDA Vanio King, Andreja Klepač v paru s Španko Mario Jose Martinetz Sanchez, ter Dalila Jakupovič v dvojici z Rusinjo Irino Kromačevo.

Aljaža Bedeneta v prvem krogu čaka ugoden nasprotnik iz Velike Britanije Cameron Norrie. Slovenec, ki je lansko leto prišel do svoje najboljše uvrstitve na Wimbledonu in se uvrstil v tretji krog, ugnal ga je Gilles Muller, bo v vlogi favorita, saj je v primerjavi z 22 letnim Norriem bolj izkušen igranja na travi. Za Britanca bo to drugi nastop v Wimbledonu, potem ko je lani dobil povabilo organizatorjev in klonil v prvem krogu proti Francozu Tsongaju, medtem ko Aljaž v glavnem turnirju največjega teniškega turnirja natopa že šestič.

Polona Hercog, ki je prav tako kot Aljaž lansko leto zabeležila svojo najboljšo uvrstitve v Wimbledonu, klonila je v tretjem krogu, proti v prejšni sezoni izjemni Svetlani Kuznietsovi, ima letos težak žreb, saj jo že v prvem krogu čaka zelo solidna Belgijka Alison Van Uytvanck, v primeru zmage pride v drugem krogu na branilko naslova Garbine Muguruzo. Polona bo nastopila tudi v kategoriji dvojic v paru z Bernardo Pero. V prvem krogu pa jima žreb res ni bil naklonjen, saj bosta morali preskočiti visoko oviro in sicer drugi nosilki turnirja Čehinji Barboro Stricovo ter Andreo Sestini Hlavačkovo.

Katarina Srebotnik je in bo za večno ostala zapisana z zlatimi črkami v bogati zgodovini Wimbledona kot zmagovalka v kategoriji dvojic leta 2011, ko sta s Čehinjo Kveto Peške pokorili vso konkurenco. Letos ni v vlogi favoritinje za naslov, vsekakor pa od nje lahko vedno pričakujemo dober rezulta. Z Vanio King, ki bo njena partnerica pa ju v prvem krogu čakata Mady Minella in Anastasija Sevastova.

Andreja Klepač je v letošnji sezoni v vrhunski formi, saj sta v paru s Španko Mario Jose Martinetz Sanchez četrta najboljša dvojica na svetu. Svojo kampanijo proti Wimbledonski kroni pa bosta začeli proti romunsko-francoski navezi Alize Cornet-Irini Maria Bara, proti katerima sta izraziti favoritinji. Vsekakor, sodeč po formi, lahko Andreja popravi svojo najboljšo uvrstitev v Wimbledonu, ki je doslej uvrstitev v tretji krog in sicer lani in leta 2008.

Dalila Jakupovič je imela letos fantastičen del sezone na travi in pričakovanja pred Wimbledonom so bila velika, a se je pot proti glavnemu delu turnirja med posameznicami za Dalilo ustavla v drugem krogu kvalifikacij. Presenetljivo je bila od nje boljša, še ne 20. letna Rusinja Anna Kalinskaja, ki zaseda 146. mesto na WTA lestvici. Dalila bo iskala boljši rezultat v kategoriji dvojic v paru z Rusinjo Irinio Kromačevo, kjer pa jima ne bo enostavno priti čez prvi krog, saj ju čakat dve vrhunski igralki v dvojicah Američanka Coco Vandewege in Avstralka Asleigh Barty.

Ne smemo pa pozabiti, tudi na Blaža Rolo in Tamaro Zidanšek, ki sta prek kvalifikacij v Roehampton iskala mesto v glavnem delu Wimbledona, a sta tako kot Jakupovičeva obstala v njih. Rola je klonil v drugem krogu proti Italijanu Luci Vanniju, Tamara pa je bila prekratka v zadnjem krogu kvalifikacij proti Romunki Aleksandi Dulgheru. Zidanskova ima še teoretične možnosti priti v glavni del Wimbledona kot srečna poraženka, a to se lahko uresniči, v primeru odpovedi še treh igralk.

Čaka nas 14 dni norega teniškega dogajanja v zibelki svetovnega tenisa, držimo pesti, da z vidnimi slovenskimi uspehi.

Piše: Peter Pevc