Premierna zmage Srbije na mundialu

fivb.org

Odbojkarice Srbije so nove svetovne prvakinje v odbojki. Izbranke Zorana Terzića so v velikem finalu v pravi odbojkarski poslastici odpravile Italijo s 3:2 v nizih (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12).

Več sled

Srbkinje so na Japonsko prispele kot olimpijske podprvakinje in evropske prvakinje, niz osvajanja kolajn na največjih tekmovanjih pa so nadaljevale tudi na svetovnem prvenstvu, kjer so si prvič v zgodovini pokorile tudi svetovno konkurenco. V tekmi za tretje mesto so bili Kitajke boljše od Nizozemk (3:0).

Srbija je na poti do svojega prvega finala na svetovnih prvenstvih izgubila samo dvakrat – proti Japonski in Nizozemski.

Veliki finale v Yokohami so bolje začele Italijanke in prvi niz dobile s 25:21, v drugem pa zmogle samo 14 točk. Tretji niz je znova pripadel našim zahodnim sosedinjam, ki so bile boljše s 25:23. V četrtem nizu so bile Srbkinje znova boljše, čeprav so jih Italijanke vseskozi lovile (25:19). V zadnjem nizu so bolje začela Italijanke, v odločilnih trenutkih pa so bile vseeno boljše izbranke Zorana Terzića in poskrbele, da je Srbija prvič po Sovjetski zvezi (1989, 1990) združila evropski in svetovni naslov.

V vrstah Srbije je bila znova najboljša najkoristnejša igralka prvenstva Tijana Bošković s 26 točkami, Brankica Mihajlović jih je dodala 19, medtem ko je bila pri Italijankah najučinkovitejša prva korektorka prvenstva Paola Egonu.