KSP v odbojki: Vakifbank do svojega tretjega naslova

Getty Image

Odbojkarice turškega kluba Vakifbank Istanbul so ubranile naslov klubskih svetovnih prvakinj, ko so v finalu s 3:0 premagale brazilski Minas Tenis Clube. Tekmo za 3. mesto je dobila še druga turška ekipa Eczacibaši. Francoski Volero Le Cannet, za katerega je odlično nastopila Eva Mori, je končal 6.

Med 4. in 9. decembrom je na Kitajskem potekalo Klubsko svetovno prvenstvo v odbojki v ženski konkurenci. V gostujočem mestu Shaoxing v Zhejiangu se je za naslov pomerilo 8 ekip iz treh konfideracij: Azijske prvakinje Supreme Chonburi (Tajska), Evropske prvakinje Vakifbank (Turčija), Južnoameriške prvakinje Minas Tenis Clube (Brazilija), gostiteljice Zhejiang (Kitajska), ter 4 povabljene ekipe Volero Le Cannet (Francija), Eczacibaši (Turčija), Praia Clube (Brazilija) in Altay Volley (Kazastan).

Po skupinskem delu so se glede na dosežena mesta v svoji skupini ekipe pomerile za 5. in 7. mesto, polfinalistke pa za finale in 3. mesto.

V finalu so aktualne prvakinje turške ekipe Vakifbank ubranile naslov. S 3:0 (25:23, 25:21, 25:19) so premagale Minas Tenis Clube. Turkinje so prišle do svojega tretjega naslova, kar je največ izmed vseh sodelujočih ekip v zgodovini. Prej so si rekord 2 naslovov delile z mestnim tekmecem Eczecibašijem. Brazilke so z drugim mestom izenačile svoj najboljši rezultat na Klubskem svetovnem prvanestvu iz leta 1992.

3. mesto so brez težav zasedle dvakratne klubske svetovne prvakinje (2015, 2016) odbojkarice Eczacibašija, ki so premagale brazilsko Praio s 3:0 (25:16, 25:18, 25:19). Praia Clube je tako pristala na 4. mestu.

V tekmi za 5. mesto med Altayjem in Volero Le Cannetom so nekoliko presenetljivo slavile Kazastanke, ki so skupinski del končale na 4. mestu skupine B brez točk, z enim sami dobljenim nizom. Tokrat pa so očitno našle ključ do uspeha in so francoski Volero, katerega je odlično zastopala tudi slovenska reprezentantka Eva Mori, premagale s 3:0 (26:24, 25:14, 25:13).

Tekma za 7. mesto je bila v azijskem duhu med gostiteljicami iz Zhejianga in dvakratnimi azijskimi prvakinjami Supreme Chonburi. Domačinke so presenetile z odlično igro, ki je se je na prvih tekmah KSP šele razvijala. S 3:1 so v domači dvorani premagale Tajke.

MVP turnirja je postala kitajska odbojkarica Ting Zhu, ki je dosegla 95 točk za svojo ekipo Vakifbank. Srbska odbojkarica pri Eczacibašiju Tijana Bošković je bila proglašena za najbojšo napadalko turnirja, za najboljšo sprejemalko pa Kelsey Robinson (Vakifbank). Najbojša blokerka je postala Hanyu Yang (Zhejiang), najboljša serverka Sana Anarkulova (Altay), najboljša organizatorka igre Macris Carneiro (Minas) ter najboljša prosta igralka Gizem Orge (Vakifbank).

Končna razvrstitev:

1, Vakifbank (TUR)

2. Minas (BRA)

3. Eczacibaši (TUR)

4. Praia (BRA)

5. Altay (KAZ)

6. Volero Le Cannet (FRA)

7. Zhejiang (KIT)

8. Supreme (TAJ)