Osaka z zmago v Melbournu na vrh lestvice WTA

Uncategorized 26. Jan 201911:03 > 11:26
Twitter

21-letna Naomi Osaka je v Melbournu dosegla 14. zaporedno posamično zmago na turnirjih velike četverice. Svoji prvi trofeji na Grand Slamih, ko je lani pokorila konkurenco v New Yorku, je dodala še melbournski triumf ter se s tem zavihtela na vrh lestvice WTA. Za nami sta 2 uri in pol živčne vojne!

Osaka je v finalu z izidom 7-6, 5-7, 6-4 premagala Petro Kvitovo, sicer dvakratno zmagovalko Wimbledona. V ponedeljek bo mladenka postala sploh prva tenisačica iz dežele vzhajajočega sonca na vrhu WTA lestvice.

Prvi niz je ponudil neizmeren boj za vsak centimeter, dekleti sta si sicer občasno ponudili kakšno priložnost za odvzem servisa – pet jih je imela Kvitova, tri Osaka (dve od tega tudi set žogici) –  a “brejka” gledalci niso dočakali. V podaljšani igri je Japonka pobegnila na 5:1 ter prednost zadržala in povedla v nizih z 1-0.

Drugi del je bolje začela Kvitova, dosegla tako želeni odvzem servisa, potem pa so sledile štiri zaporedne igre Osake in dvoboj je bil praktično odločen. Naomi je imela pri 5:3 tri vezane zaključne žogice za naslov, jih zapravila, še bolj pa jo je zabolelo to, da ni bila niti blizu suverene igre pri servisu za naslov.

Prej nasprotno! Kvitovi je uspel delni izid 18-4 v doseženih točkah, dosegla je štiri zaporedne igre in ob nepopisnem veselju njenega trenerskega štaba izsilila tretji niz!

Odmor Osake za odhod v slačilnico najprej ni pomagal. V tretjem je Čehinja zabeležila še peto zaporedno igro in zdelo se je, da je Japonka psihološko dotolčena. Zbudila se je v drugi igri 3. niza, izenačila na 1, spet so se začeli kazati obrisi odločne igre iz prvega niza.

V vsaki izmenjavi je bila bolj napadalno usmerjena, težila k zaključku točke in Petri vzela servis za 2:1, to pa potem nadgradila še s potrditvijo za 3:1 ter prednost z agresivno igro z osnovne črte zadržala do 5:4 in drugega serviranja za srebrno trofejo.

Tokrat je šlo zlahka, Kvitovi je pustila le točko ter po 2 urah in pol neizprosnega boja olajšano počepnila in spustila glavo. Osaka je prva tenisač(ica) iz Japonske z zmago na OP Avstralije!

 Naomi je bila lani ob takem času šele 72. igralka sveta, v ponedeljek bo prevzela žezlo od Simone Halep in postala 26. “kraljica” WTA razpredelnice od njene ustanovitve sredi 70-tih let prejšnjega stoletja.

Je tudi prva igralka po Sereni Williams, ki je osvojila dva zaporedna Grand Slama; Američanki je uspelo osvojiti štiri največje turnirje med OP ZDA 2014 ter Wimbledonom 2015.

Kvitova je v tretjem poskusu izgubila prvi finale turnirjev velike četverice, svoj prvi v Melbournu, za uteho pa ji ostaja dejstvo, da bo po končanem turnirju na 2. mestu WTA lestvice in to, da je v finalnih srečanjih kariere še zmeraj v debelem plusu (25 zmag proti 8 porazom).

Dober dan. Javno nastopanje ni moja močnejša plat, zato bom skušala opraviti hitro. Petra, bilo mi je v čast igrati s teboj, zlasti po tem, kar si doživela. Hvala vsem ,ki ste prišli gledat, vsak dan je tako zelo vroče…” je začela Osaka in odložila trofejo ter nadaljevala:

Kljub vročini ste se vedno zbrali v velikem številu. Hvala vsem sodnikom, pobiralcem žogic, hvala moji ekipi, ne vem, če bi mi uspelo brez vas. Počaščena sem, da sem igrala v finalu.”