Đoković za zgodovino do rekordne sedme lovorike na AO

Cameron Spencer, Getty Images

Novak Đoković je velik zmagovalec finala Australian Open po zmagi nad Rafaelom Nadalom s 6:3, 6:2, 6:3 po samo nekaj več kot dveh urah dvoboja. Številki 1 in 2 v tenisu sta se pomerila v osmem medsebojnem finalu Grand Slama, Srbski tenisač pa je rekordnih sedmič osvojil AO.

Đoković je na prvem Grand Slamu v sezonu potrdil številko 1, ob tem pa je prišel do rekordne sedme lovorike v Melbournu in za seboj pustil Rogerja Federerja in Roya Emersona, hkrati pa je prišel do 15. največje lovorike v karieri, s čimer je prehitel Peta Samprasa na tretjem mestu večne lestvice. To je tretja zaporedna zmaga Novaka na Grand Slamih po Wimbledonu in US Opnu lansko sezono.

Nadal je bil s finalom zelo blizu svojemu 18. Grand Slamu in drugem v Avstraliji, kjer je že slavil leta 2009, ko je v finalu premagal Rogerja Federerja. Izmaknila se mu je lovorika, s katero bi postal edini tenisač v zgodovini, ki bi vsak Grand Slam osvojil po dvakrat.

Nadal je do finala prišel brez izgubljenega niza. Pred tem mu je to uspelo že šestkrat na Grand Slamih in vsakič je osvojil lovoriko. Novak Đoković na drugi strani mreže ne pozna poraza v finalih Australian Opna – slavil je na vseh šestih, v katerih je igral.

Za tenisača je to osmo medsebojno srečanje v finalih Grand Slamov, Novak vodi s 4:3. Na Rod Laver Areni sta igrala že leta 2012, ko je Đoković slavil po petih urah in 53 minutah. V medsebojnem izkupičku je boljši Nole s 27-25, dobil je 12 od zadnjih 15 medsebojnih dvobojev in zadnjih 7 na betonu.

Tekmo je bolje otvoril Đoković z zanesljivimi servisi in dobil prvo igro na nič. Nadaljeval je z agresivno igro, Nadal se je vidno mučil s prvim servisom in globokimi žogicami. Popolnoma osredotočen Novak je že takoj na začetku prišel do breaka. Nadal je v treh igrah napravil 5 napak, Srb mu ni dovoli, da bi se razigral in je potrdil break, brez da bi Španec prišel do točke na njegov servis. Rafa je vendarle prišel do prve igre za 3:1, nato pa je spet dominiral Đoković, ki je vpisal že četrti as. Ko je Nadal popravil procent prvega servisa je postal enakopravnejši Srbu, agresivnejši, a Novak je bil na svoj servis nedotakljiv in izgubil točko le po svoji napaki, nato pa zanesljivo dobil prvi niz s 6:3.

V drugem nizu je Rafael dobro odgovoril na Novakove backhande in prišel do break žogice. Nato se je ponovila zgodba prvega niza, ko Španec ni mogel do točke na nasprotnikov servis. Rafa je sicer dvignil nivo igre, a Nole je bil hitrejši ob mreži, v peti igri je prišel do breaka za vodstvo s 3:2. V nadaljevanju je prvi lopar sveta z ravnimi in natančnimi udarci Nadala prisilil v napake, Novak pa je prišel že do tretjega breaka, nato pa rutinsko še do zmage drugega niza z asom na prvo zaključno žogico (6:2).

Tudi tretji niz je Novak začel fantastično. Igral je napadalno in Nadal je težko prišel do svoje igre, Srb je bil vedno korak spredaj. V tretji igri je prišel do breaka. Đoković se je v šesti igri prvi soočil z break žogico, a je s pritiskom na rivala dosegel, da je Nadal priložnost izpustil. Zanesljivo, samozavestno in odločno je nadaljeval v svojem ritmu do prve večje zmage v letu 2019.