Harvick z zmago v Kansasu rešil dvome o napredovanju

Uncategorized 17. Okt 201617:43 > 17:56
Getta Image/ David Ramos

Kevin Harvick je zmagal na dirki Hollywood Casino 400, peti dirki letošnje končnice v seriji Sprint Cup, in si zagotovil uvrstitev med osem najboljših. Trenutko je v bitki za naslov prvaka ostalo še 12 voznikov, a bodo prihodnji konec tedna po dirki v Talladegi najslabši štirje po točkah odpadli.

Kevin Harvick, kateremu se je pred tednom dni dirka v Charlottu ponesrečila, teh skrbi zdaj nima več, saj zmaga avtomatično prinaša vstopnico za naslednji krog. Dirkač ekipe Stewart Haas Racing je sicer zmagal četrtič v letošnji sezoni in drugič v končnici, najboljši je bil namreč tudi v New Hampshiru. Prvak iz leta 2014 je bil večino 400 milj dolge preizkušnje na 1,5 milje dolgem ovalu na Srednjem ameriškem zahodu v bitki za najvišja mesta, vseeno pa sta dlje časa vodila tako Matt Kenseth, kot tudi Carl Edwards. Slednjega je Harvick za svojo drugo zmago v Kansas Cityju prehitel pri restartu v 238. krogu, ko nihče izmed tekmecev ni imel več pravega odgovora.

40-letni dirkač iz Kalifornije je dosegel svojo 35. zmago v kariere, s čimer se je Jimmieju Johnsonu pridružil v tretjem krogu končnice, kjer bo prostora samo še za osem voznikov. Harvick je bil po zmagi navdušen, medijem je navdušeno podajal prve ocene po dirki, ko so njegovi moštveni kolegi v ozadju glasno skandirali znano gesto: “Verjamemo, da bomo zmagali!”

Gett Images/ Laurence Griffiths

Harvick je sicer med drugim poudaril,” da je na takšnih dirkah težko zmagovati. Uspela sta mi dva zares dobra restarta v zaključku preizkušnje in to je odločilo bitko s Carlom Edwardsom. Mislim, da je bil njegov avto precej hitrejši, večino časa ni imel resnega konkurenta. Mislim, da je danes odločila naša trdna volja in nepopustljivost”.

Carl Edwards je bil upravičeno slabe bolje. Dirka v Kansasu je zanj domača preizkušnja, saj je najbližje njegovemu domu v Columbiji v Missouriju, a je še drugič zapored na tej stezi pripeljal samo do drugega mesta. “Danes je bil zabavno dirkati, saj je bil avto izjemno hiter. Oba zadnja poraza na tej stezi sta bila zelo tesna in zato zelo boleča. Toda, bomo že preboleli. Čez dva dni bom že povsem pozabil na Kansas in bil nabrušen za Talladego. Trenutno imamo avto za zmago prav na vsaki dirki!”

Getty Image

Tretji je bil dirkač ekipe Penske, Joey Logano, ki je v svoje fordu pred tedno dni po številnih težavah v cilj pripeljal samo na 36. mestu. V skupnem seštevku zdaj “številka 22” drži osmo mesto, pod linijo izpada pa so trenutno Austin Dillon, Danny Hamlin, Brad Keselowski in Chase Elliott. Slednja dva sta bila sicer večino dneva izjemno hitra, v bitki za vrh, a je obema ponagajala tehnika. Keselowski je imel težave z motorjem, iz katerega je puščalo olje, Elliottu je dvakrat nepričakovano počila guma.

Oba bosta verjetno za preboj v naslednji krog potrebovala zmago v Talladegi: če gre Keselowski, kot je samozavestno po dirki zatrdil novinarjem, tja zelo sproščen, saj je na superspidvejski stezi v Alabami doslej zmagal že štirikrat, pa Elliott naskakuje sploh svojo prvo zmago v karieri. Vprašanje pa je, če lahko 20-letni zdrži ta pritisk in končno stopi na najvišjo stopničko, ki se mu še naprej spretno izmika.