Mlade Slovenke zavladale plezalnemu svetu

Domen Švab

Slovenske plezalke v starosti do 18 let nimajo prave konkurence. Janja Garbret je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Guangzhou ubranila naslov, uspeh pa sta z drugim in tretjim mestom dopolnili Mia Krampl in Vita Lukan.

Mlade slovenske športne plezalke so pometle s konkurenco na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Guangzhou. V kadetski konkurenci do 18 let je naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnosti ubranila Janja Garnbret, tudi aktualna članska svetovna prvakinja, srebro si je priplezala Mia Krampl, bron pa Vita Lukan. Neverjeten uspeh sta dopolnila Luka Potočar, četrti med starejšimi dečki, in Tjaša Slemenšek, peta med kadetinjami.

Prvenstvo, na katerem nastopa 880 mladih plezalcev iz 41 držav, tudi devet članov slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju, se je začelo s tekmovanje v težavnosti, v finale se je uvrstilo pet Slovencev.

Med kadetinjami do 18 let je pričakovano slavila Garnbretova, zadnja leta nepremagljiva v mladinski konkurenci. Po izjemnem uspehu septembra v Parizu, kjer je kot druga najmlajša tekmovalka v zgodovini postala svetovna prvakinja 2016 med članicami, je osvojila tudi naslov mladinske svetovne prvakinje 2016 v težavnosti. “Neverjetno, da sem že tretjič zapored postala mladinska svetovna prvakinja. Zelo sem zadovoljna s svojim plezanjem v vseh krogih. Še bolj pa sem vesela, da sem stala na stopničkah skupaj z Mio in Vito,” se je nove lovorike razveselila 17-letna Korošica, ki bo na Kitajskem branila tudi lanski naslov mladinske prvakinje v balvanih.

Srebro si je že drugič priplezala Kramplova, letos kot kadetinja, lani v konkurenci do 16 let. “Po ne najuspešnejših kvalifikacijah sem se v polfinale podala odločno in priplezala dovolj visoko za finale, kjer nisem preveč razmišljala in sem dala vse od sebe. S končnim drugim mestom sem zelo zadovoljna in hkrati vesela, da mi je uspelo ohraniti naslov svetovne mladinske podprvakinje,” je bila zadovoljna 16-letna Kramplova, ki je letos osvojila tudi 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti.

Bronaste medalje v težavnosti se je veselila Lukanova: “Na svetovno prvenstvo sem odšla z dobrim občutkom, saj sem vedela, da sem dovolj pripravljena. Po polfinalu, kjer sem končala na drugem mestu, sem se zares veselila finala. V smer sem odšla sproščeno, z željo, da odplezam kar se da dobro. Najbolj me veseli, da si lahko stopničke delim z Mio in Janjo.” Lukanova bo na Kitajskem poskušala tudi preseči ali vsaj ponoviti lanski uspeh – balvanski bron z mladinskega svetovnega prvenstva. V močni kadetski konkurenci je odlično nastopila tudi Tjaša Slemenšek, ki se je uvrstila na peto mesto.

Poleg izjemnih kadetinj smo imeli finalista tudi med starejšimi dečki. Novinec na največjih tekmovanjih Luka Potočar si je kot eden od petih tekmovalcev z vrhom finalne smeri na Kitajskem priplezal četrto mesto v najmlajši fantovski kategoriji do 16 let, kjer je zmagal Francoz Sam Avezou, drugi in tretji pa sta bila Japonca Katsura Konishi in Hidemasa Nishida. Potočar je letos že zmagal v skupnem seštevku mladinskega evropskega pokala 2016.

Dobro so nastopili tudi preostali člani slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so se prav vsi uvrstili v polfinale. Lučka Rakovec je bila 15. med starejšimi deklicami do 16 let, Anže Peharc 15. in Julija Kruder 19. v mladinski kategoriji do 20 let, Matic Kotar pa 21. med kadeti do 18 let.

Z razpletom finala v težavnosti sem več kot zadovoljen. V kategoriji kadetinj so punce odplezale vrhunsko. Janja je še enkrat več dokazala, da je daleč najboljša. Mia je po ne najboljših nastopih v kvalifikacijah in polfinalu odplezala najbolje ravno v finalu. Vita je s tretjim mestom zasluženo osvojila svojo prvo medaljo na svetovnih mladinskih prvenstvih v težavnosti. Zelo sem zadovoljen tudi s končnim rezultatom Tjaše Slemenšek, ki se je letos posvetila predvsem treniranju balvanov. Pozitivno je presenetil tudi Luka Potočar, ki je praktično brez izkušenj osvojil odlično četrto mesto. Finalno smer je odplezal do vrha,” je bil ponosen selektor Anže Štremfelj, ki je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva: “Seveda pa tekmovanje še ni končano, zato vso pozornost že usmerjamo na tekmovanje v balvanih, ki se začne jutri.” (vir: pzs.si)