SK1 ob 20:30 – Slovenci proti Čilu po prvo zmago

Uncategorized 3. Jul 201914:18 > 14:21
OZS

Slovenski odbojkarji so vendarle dočakali začetek tekmovalne sezone, na katero se pripravljajo vse od sredine maja. Danes, ob 20.30 uri, se bodo v Areni Stožice v okviru kvalifikacij za Ligo narodov pomerili s Čilom. Turnir FIVB Challenger Cup bosta s tekmo ob 17.30 uri odprla Egipt in Belorusija.

V slovenski izbrani vrsti se prvih tekem že veselijo, cilj je zmaga in uvrstitev med odbojkarsko elito, a sprva se bodo Slovenci osredotočili na srečanje s Čilom.

“Res je, da je pred nami končno ta Challenger turnir, na katerega se pripravljamo že mesec in pol. Zadnji treningi so šli odlično, mislim, da je ekipa pripravljena, da se spopade s Čilom, da odigramo dobro in prikažemo našo odbojko na najvišji ravni. Mislim, da se v Stožicah lahko nadejamo dobre odbojke,” je pred prvim preizkusom Slovenije povedal reprezentančni sprejemalec Klemen Čebulj.

Čilenci za zdaj še nimajo odmevnejšega mednarodnega rezultata, saj se v družbi dveh izjemnih reprezentanc z vrha svetovne lestvice, Brazilije in Argentine, le stežka prebijajo skozi celinske kvalifikacije za svetovna prvenstva in olimpijske igre. So pa v Čilu v zadnjih letih, še posebej pa, odkar je reprezentanco prevzel Daniel Najamkin, veliko vlagali v razvoj svojih reprezentantov in prvi rezultati so že vidni. Južnoameričani so bili namreč zelo blizu uvrstitvi na olimpijske igre v Riu de Janeiru, zelo dobro pa so igrali tudi na južnoameriškem prvenstvu.

V našem taboru se zavedajo, da Slovenija velja za favoritinjo v tem dvoboju, a naš srednji bloker Jan Kozamernik vseeno poudarja, da bo potrebno tekmo odigrati na visoki ravni: “Čile mogoče telesno ni zelo visoka ekipa, a ima dokaj soliden sprejem. Prav tako servirajo napadalno in poskušajo pritiskati na nasprotnike, saj je najverjetneje to edini način, da lahko nasprotnika držijo pod kontrolo. Naša taktika bo predvsem ta, da jih bomo poskušali oddaljiti od mreže in videli, kako se bodo na to odzvali. Temu seveda sledi blok-obramba. Blok imamo visok in če bo ta dobro postavljen, je v obrambi vse lažje. Mislim, da ne bi smeli imeti velikih težav, če bomo tekmo vzeli resno in odigrali tako, kot je treba.”

Čile ima v svojih vrstah odličnega kapetana Dusana Bonacica, ki je že včeraj napovedal, da bo s svojimi soigralci Slovencem skušal pokvariti uvod v turnir. »Vemo, da bomo igrali proti domačinom, proti ekipi, ki ima zagotovo vse pripravljeno za zmago, vendar jim bomo poskusili uničiti to zabavo in poskusili zmagati.«