V živo na SK 1: Slovenski derbi na evropskih tleh

Simon Osvald/Nova KBM Branik, Facebook

Drugi krog evropskega pokala CEV prinaša veliki slovenski derbi med ekipama Nova KBM Branik in Calcit Volleyball. Prva tekma bo na sporedu danes ob 18:00 v štajerski metropoli in si jo v neposrednem prenosu oglejte na SK 1!

Mariborčanke so bile v prvem krogu Pokala CEV boljše od Paris Saint Cloud, Ljubljančanke pa so svojo evropsko pot začele v kvalifikacijah za Ligo prvakinj, kjer so ostale praznih rok, sedaj pa jih čakajo novi izzivi v drugem najkakovostnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Kot že rečeno, bo prvo srečanje na sporedu nocoj ob 18:00 v Mariboru, povratna tekma pa bo na sporedu v četrtek, 26. januarja, ob 18:00, v ljubljanski dvorani Tivoli in si jo boste prav tako lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu.

Pred dobrim mesecem dni sta se v zadnjih osmih letih najboljši slovenski ekipi pomerili v 10. krogu državnega prvenstva, s 3:1 pa so do zmage, prišle Mariborčanke, ki so dobro formo potrdile tudi v prvem krogu pokala CEV. Na drugi strani je aktualne državne prvakinje po tekmi s Koprom zapustil trener Alessandro Beltrami, toda tudi brez njega so calcitovke odlično odigrale turnir v srednjeevropski ligi v Bekescsabi, že takoj po novem letu pa jih je prevzel novi trener Nicola Negro.

“Decembra smo imeli obdobje, ko se zadeve niso odvijale, kot smo si želeli. Porazi so sestavni del igre, seveda nam po porazu v Mariboru ni bilo lahko, vendar smo kot ekipa dokazale, da smo psihično močne, kar smo potrdile z zmagama na Madžarskem. Na odhod trenerja igralke nismo mogle vplivati, toda tudi novega trenerja smo odlično sprejele. Z nami je dober teden dni in mislim, da smo se pod njegovim vodstvom dobro pripravile za novi obračun z Mariborčankami,” je prepričana Olivera Kostić, korektorka Calcit Volleyballa, ki tudi v letošnji sezoni navdušuje s svojimi predstavami.

Ker tudi Negro prihaja iz italijanske šole odbojke, je bilo igralkam lažje sprejeti njegov način dela. “Italijanska šola odbojke nam je sicer znana, vendar ima vsak trener svoj način dela in svojo filozofijo. Trudimo se, da najdemo najboljšo rešitev za svojo igro in da na najboljši možni način skušamo sprejeti njegove nasvete. Kako uspešne smo v tem, se bo delno videlo že v Mariboru,” je dodala Kostićeva, ki tokrat vlogo favoritinj prepušča mariborski ekipi.

Vlogo favoritinj lahko tokrat mirno prepustimo Mariborčankam, s tem se ne obremenjujemo. Za nas bo najbolj pomembno, da se bomo osredotočile na svojo igro in na tisto, kar bomo morale delati na tekmi. Dejstvo je, da se med sabo dobro poznamo, da med nami ni skrivnosti, v takšnih tekmah pa običajno odločajo malenkosti. Seveda bo svoje dodala še motivacija, pa tudi pomembno tekme, saj si obe ekipi želita uvrstitve v naslednji krog,” je pred dvobojem z Novo KBM Branikom popolnoma mirna 25-letna korektorka dvakratnih zaporednih slovenskih državnih prvakinj, ki so v kvalifikacijah za nastop v Ligi prvakinj morale priznati premoč italijanske ekipe Liu Jo Nordmeccanica iz Modene.

Za nami je zelo težek december, v katerem smo odigrali dve tekmi v pokalu CEV, dve tekmi v srednjeevropski ligi ob koncu leta, pred tem pa še tekmo s Calcit Volleyballom, tako da je šlo resnično za naporen ritem tekem. Konec decembra se je v naši ekipi že poznala utrujenost, zato so igralke tudi dobile nekaj prostih dni, tako da smo šele pred tednom dni spet začeli s treningi. Ta odmor se pozna, verjetno v tem trenutku nismo v optimalni pripravljenosti, kot bi si želel, vendar so se igralke morale spočiti. Ker ni bilo dovolj časa, da se temeljiteje pripravimo na novo tekmo s Calcitom, težko rečem, kaj lahko pričakujemo, saj nismo imeli nobene pripravljalne tekme. Z naše strani bo velika neznanka, koliko lahko v tem trenutku pokažemo na samem igrišču,” pa pred sredino tekmo razmišlja BrunoNajdič, trener Nove KBM Branika, za katerega bo manjša neznanka tudi, kaj bo menjava trenerja prinesla novega v igro odbojkaric Calcit Volleyballa.

Kaj bo ta sprememba na trenerski klopi v načinu njihove igre prinesla, ne vemo. Z novim trenerjem trenirajo deset dni, novih podatkov o njihovi igri nimamo, tako da se bomo morali zanesti na podatke, ki jih imamo iz preteklosti. Ampak zame je bolj pomembno, da bomo mi skušali igrati na čim višji ravni, toda šele na igrišču bomo videli, v kakšnem stanju smo in kako uspešni bomo. Tako ali tako pa se bo vse odločalo na povratni tekmi. Na prvi tekmi se ne bo še nič rešilo, v vsakem primeru bo treba drugo tekmo odigrati na čim višji ravni, saj se bo šele v Ljubljani tehtnica dokončno prevesila na eno ali drugo stran,” je še dodal Najdič.

Povratna tekma bo na sporedu, 26. januarja, v Tivoliju. Zmagovalke končnega obračuna se bodo v osmini finala pomerile ali s francosko ekipo Franches-Montagnes ali s turškim Galatasarayem.