Margaret Court vseeno povabljena na AO 2020

Getty Images/Paul Kane

Organizatorji OP Avstralije so legendarno tenisačico Margaret Court povabili, naj v Melbourne pride kot častna gostja in s tem obeleži 50 let od njene osvojitve OP Avstralije. In to navkljub njenim netolerantnim, celo homofobnim nazorom.

Courtova je leta 1970 osvojila OP Avstralije, potem pa kasneje slavila še na ostalih treh turnirjih velike četverice. Poleg nje sta koledarski Slam dosegli še Maureen Connolly in Steffi Graf leta 1988.

Courtova bo skupaj s svojo družino dogodku prisostvovala kot posebna gostja, sodelovala bo v različnih sklopih programa na OP Avstralije. “Neverjeten jubilej, ne morem verjeti kako je šlo vse tako hitro. Zmeraj se je lepo družiti s kolegi legendami, hvala Teniški zvezi Avstralije,” je dejala Courtova.

V juniju so o Courtovi posneli poseben mini dokumentarni film, ki se bo vrtel med turnirjem, so se pa pri teniški zvezi malce vseeno ogradili od šampionke, saj so jasni njeni nazori glede istospolnih zvez.

Kakor je že znano, osebni nazori Margaret Court, ki so užalili številne v naši skupnosti, ne odražajo našega mnenja. Niso namreč v skladu z našimi vrednotami enakosti, raznolikosti in sprejemanja v družbi. V našem športu so dobrodošli vsi, neodvisno od spola, rase, verstva in seksualne usmerjenosti,” so med drugim navedli.

OP Avstralije se začne 20. januarja, na turnirju drugi največji stadion nosi ime prav po Margaret Court. Bomo videli, če bo pri tem ostalo. Nekateri, med drugim tudi Martina Navratilova, so namreč zahtevali, da se ime objekta takoj preimenuje.