Srednjeevropsko prvenstvo se počasi bliža vrhuncu

Klemen Brumec

Srednjeevropska liga MEVZA se počasi preveša v zaključek, saj so pred ekipami večinoma le še trije krogi tekmovanja. Že zdaj je znano, da bomo na zaključnih turnirjih v Novi Gorici in Waldviertlu spremljali po vsaj dve slovenski ekipi, Calcit Volley se za mesto med najboljšo četverico še bori.

Povezano

Slovenski obračun v okviru 11. kroga srednjeevropske lige (štel je tudi za Sportklub 1. odbojkarsko ligo) za ženske med Gen-i Volleyjem in Novo KBM Branik, ki je v soboto potekal v Novi Gorici, so z 0:3 dobile Mariborčanke in tako le še potrdile svojo prevlado, čeprav so bile Novogoričanke tokrat povsem enakovredne tekmice. V prvem nizu so bile Štajerke namreč boljše s 23:25, v tretjem pa so se veselile tesne zmage s 26:28. Slovenske prvakinje so tako zabeležile še deveto zaporedno zmago v ligi in v razvrstitvi prepričljivo zasedajo prvo mesto. Na drugem mestu je Calcit Volley, ki je kljub številnim težavam s poškodbami, včeraj slavil na gostovanju pri UOK Banjaluka Volley. Kamničanke so bile boljše po petih nizih, z 2:3.

Do konca lige so sicer le še trije krogi in medtem, ko imajo odbojkarice Nove KBM Branik in Gen-i Volleyja kot gostiteljice nastop na zaključnem turnirju, ki ga bomo spremljali v Novi Gorici, že zagotovljen, se bodo Kamničanke za preostali dve mesti potegovale skupaj z ekipama ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko in HAOK Mladost Zagreb.

Pri moških bo v letošnjem prvenstvu na sporedu 18. krogov, v okviru katerih bodo posamezna moštva odigrala po 14 tekem. Za zdaj najbolje kaže odbojkarjem ACH Volleyja Ljubljana, ki so dobili devet od enajstih tekem in prepričljivo zasedajo vrh lestvice. Ljubljančani so vodstvo potrdili tudi z zmago s 3:0 nad ekipo OK Mladost Ribola iz Kaštel minuli vikend. “Leto je lepo začeti z zmago. Zadovoljen sem s tem, kar so pokazali moji igralci. Pred nami je naporen teden z zaključkom Pokala Slovenije. Pokalna lovorika je eden naših glavnih ciljev v letošnji sezoni,” je po zmagi dejal trener Matija Pleško.

Calcit Volley, ki je moral v soboto v gosteh priznati premoč avstrijski SK Zadrugi Aich/Dob, neposrednemu tekmecu za uvrstitev na zaključni turnir v Waldviertlu, zdaj zaseda tretje mesto na ligaški razpredelnici, resen tekmec Kamničanov pa je tudi še zagrebška HAOK Mladost. “Dobljani so po uvodnem nizu pritisnili s servisom, mi pa nanj nismo imeli odgovora. Ob slabem sprejemu je bilo podajalcu težko razigrati ekipo, mi pa smo bili na servisu premalo odločni. Potek tekme sem skušal spremeniti z nekaterimi menjavami, morda sem se za nekatere odločil prepozno. Kljub vsemu smo bili v četrtem nizu blizu izenačenja, a kaj smo v končnici zapravili prednost štirih točk. Poznalo se nam je, da ni bilo Milosza Hebde, ki ima težave z mišico, zato nismo želeli ničesar tvegati, saj ga bomo bolj potrebovali na zaključnem turnirju pokala Slovenije. Ne preostane nam drugega, kot da pozabimo na tekmo v Pliberku in vse svoje misli usmerimo na prihodnji konec tedna,” je obračun komentiral novi trener Gašper Ribič.

Odbojkarji Merkurja Maribora, ki so tudi še imeli možnosti za uvrstitev na t.i. final four, so v letošnjem letu odigrali že tri tekme in v okrnjeni zasedbi, brez trenerja Sebastijana Škorca in prvega sprejemalca Roka Možiča, ki sta imela reprezentančne obveznosti, trikrat izgubili.