Odbojkarji ta vikend za pokalno lovoriko

Uncategorized 16. Jan 202012:52 > 12:57
OZS

V petek se bodo v Športni dvorani Kamnik začeli obračuni zaključnega turnirja Pokala Slovenije, na katerem bodo nastopile po štiri najboljše ženske in moške ekipe v letošnjem tekmovanju. Naslov prvakinj bodo branili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana in odbojkarice Calcit Volleyja.

OZS

Zaključni turnir Pokala Slovenije bodo z uvodnim srečanjem, ki se bo začelo ob 17. uri, odprle odbojkarice Nove KBM Branik in Luke Koper. Mariborčanke, ki so v lanskem finalu klonile proti Calcit Volleyju, si pokalno lovoriko želijo vrniti v svojo vitrino, a trener štajerske vrste Radovan Gačić poudarja: “Nihče v Kamnik ne bo prišel le igrat, ampak bo skušal zmagati. Pokal je specifično tekmovanje, na katerem bolj kot karkoli odloča dnevna forma, zato je vedno treba biti pazljiv in se osredotočiti na vsako tekmo posebej. Posebnih skrivnosti med nami ni, kakšnih taktičnih presenečenj ne bo in za vse ekipe je to vseeno malo lažje. Včasih med prvo in drugo tekmo nimaš dovolj časa ali pa tekmeca premalo poznaš. Tega tukaj ni, dobro se poznamo, odločala pa bo dobra razpoloženost posamezne ekipe.”

Trener koprske vrste Dragan Grmača se zaveda, da nasprotnice v obračunu veljajo za favoritinje, a je prepričan, da tudi njegove varovanke lahko pokažejo veliko: “Skušali bomo odigrati po najboljših močeh. Nimamo česa izgubiti in zato bomo tekmo lahko odigrali sproščeno. V nobenem primeru ne moremo izgubiti toliko, kolikor lahko izgubi Maribor. Če se nam bo pokazala priložnost za zmago, jo bomo izkoristili. Tekma je le ena, če gre njim slabo, nam pa dobro, se lahko zgodi marsikaj. Vse bo odvisno od tega, kako bomo igrali eni in drugi, a v Kamnik ne gremo samo zato, da Maribor doseže trikrat po 25 točk.”

Aktualne pokalne zmagovalke, odbojkarice Calcit Volleyja, bodo pred domačimi navijači skušale še drugič zapored osvojiti naslov. Gregor Rozman se zaveda, da je pred njegovo ekipo težka naloga, a je tudi on povsem osredotočen na polfinalno tekmo, ki jo bodo Kamničanke proti SIP Šempetru odigrale ob 20. uri: “Težko je govoriti o tem, kdo je favorit, to prepuščam izboru tistim, ki odbojko spremljajo in medijem, s tem se sam ne ubadam. Izključno smo osredotočeni na prvo tekmo s Šempetrom, vemo, da petkova zmaga proti Savinjčankam ne pomeni nič, saj tekma ni bila realen pokazatelj moči SIP Šempetra. Vsi se zavedamo, česa so Šempetranke sposobne in kako lahko igrajo. Gre za novo tekmo, ki ima velik pomen. O Mariboru bomo, če bomo, razmišljali po koncu polfinala.”

 Šempetranke na petkovi zaostali prvenstveni tekmi proti Calcit Volleyju niso imele veliko možnosti za zmago, a so v letošnji sezoni že večkrat dokazale, da lahko igrajo na visoki ravni. “Skušali bomo odigrati po najboljših močeh oz. boljše kot smo zadnjo prvenstveno tekmo. Upam, da bomo manj obremenjeni z rezultatom in da se nam kakšne stvari tudi malo bolj poklopijo. Za nas pokalni finale prihaja v nepravem času, saj vse od 20. decembra nismo imeli pravih tekem, medtem ko smo imeli pred tem ves čas zelo zgoščen urnik, s tekmami med tednom. Največja težava je, da se moramo s termini slovenskega ligaškega tekmovanja prilagajati srednjeevropski ligi. MEVZA ima očitno prioriteto, to se mi ne zdi prav in žal je s tem naše prvenstvo veliko izgubilo. In žal se tudi moji ekipi vse to pozna,” je pred polfinalom razmišlja trener Beno Božič.

 V moški konkurenci se bo zaključni turnir najboljše četverice začel s polfinalnima tekmama, ki bosta na sporedu dan kasneje, torej v soboto. Prvi bodo na igrišče stopili odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana in ekipe Hiša na kolesih Triglav, ki se bodo med seboj pomerili ob 15. uri. Kranjčani, ki so na zadnjih tekmah prikazali dobre predstave, se zavedajo, da so slovenski prvaki za njih najbrž prevelik zalogaj, a trener Sašo Rop zatrjuje, da bo njegovo moštvo skušalo igrati na najvišji možni ravni: “Absolutni favorit je ACH Volley Ljubljana, a tudi mi s tem, ko smo se uvrstili na zaključni turnir, nismo rekli zadnje besede. Če se uvrstiš med najboljše, seveda hočeš iztržiti še več. Ljubljančani so favoriti, a vsak ima svoj slab dan. Stremimo k svojim ciljem, napredujemo in dobro delamo. Možnosti imamo, a hkrati vemo, kdo je na drugi strani mreže. Ne delamo si utvar, a šli bomo na igrišče, pokazali zobe in skušali presenetiti.”

 Odbojkarji ACH Volleyja Ljubljana, ki veljajo za prve favorite pokalnega finala, bodo v Kamniku lovili tretji zaporedni pokalni naslov. “Pred nami je prvi vrhunec domače sezone. Že v soboto nas v polfinalu čaka neugoden nasprotnik, Hiša na kolesih Triglav. V pokalnem tekmovanju se vedno dogajajo presenečenja, zato bo za uvrstitev v finale treba igrati dobro. Tudi sicer sem prepričan, da se bo v Kamniku igrala dobra odbojka, zato vse odbojkarske navdušence vabim, da si dvoboje ogledajo v živo,” je dejal trener Matija Pleško.

Drugo polfinalno tekmo bosta ob 20.30 uri odigrala domači Calcit Volley in Merkur Maribor. Mariborčani so Kamničane na zadnjem medsebojnem obračunu premagali, a po mnenju trenerja štajerskega moštva Sebastijana Škorca to ni pravi pokazatelj moči: “V Kamniku želimo prikazati dobro odbojko, odigrati po najboljših močeh in se boriti za vsako žogo. Če bo to dovolj za zmago, bomo seveda presrečni. Že s tem, da smo se po petih letih uvrstili na zaključni turnir, smo manjši cilj izpolnili, vsekakor pa si želimo tudi uvrstitve v finale. Želimo presenetiti Calcit, ki ga maksimalno spoštujemo, saj gre za zasedbo, v katero je bilo za slovenski prostor vloženih zares veliko sredstev. Imamo ekipo, s katero se po velikem srcu, želji in ekipnem duhu težko kdo kosa, a le to ne bo dovolj. Prikazati bomo morali tudi odbojko na zelo visoki ravni. Želimo zmagati, a napovedovati ne želim ničesar. Calcit je na papirju precej močnejša ekipa, a favoriti ne zmagujejo vedno.”

Gašper Ribič, ki je na klopi kamniške vrste zamenjal Marka Brumna in doslej svojo ekipo vodil le na tekmi srednjeevropske lige proti Dobu, pred polfinalno tekmo napoveduje: “Dejstvo je, da so Mariborčani v tem trenutku bolj v tekmovalnem ritmu, kot smo mi, verjetno pa se jim tudi pozna, da so bili nekaj časa brez Škorca in Možiča. Vendar ne smemo pozabiti, da bo šlo v polfinalu pokala le za eno tekmo, vsi vemo, kakšen bo vložek, zato bo na obeh straneh motivacija na najvišji možni ravni. Zavedamo se, da bo tekma izjemno težka, Mariborčani imajo svoje ambicije, svoje želje, ampak imamo jih tudi mi. Igrali bomo doma, pred svojimi navijači, kar bi morala biti naša prednost, saj smo dvorane bolj navajeni. Upam, da bomo uresničili svoje cilje, predvsem pa dokazali, da še vedno znamo igrati dobro odbojko.”