V pokalnem finalu Calcit Volleyball in Nova KBM Branik

Uncategorized 17. Mar 201722:15 > 22:20
Aleš Kalan

Odbojkarice Calcit Volleyballa in Nove KBM Branik so se uvrstile v finale zaključnega turnirja Pokala Slovenije v Kranju. Ljubljančanke so v polfinalnem obračunu s 3:0 premagale Formulo Formis, Mariborčanke pa so bile z enakim rezultatom boljše od ekipe Volleyball Ljubljana.

Aleš Kalan

Odbojkarice Formule Formisa so zelo dobro začele prvo srečanje letošnjega finalnega turnirja v Kranju, na katerem nastopajo najboljše štiri ekipe v pokalnem tekmovanju. Proti ljubljanskem Calcitu, ki je v tem dvoboju veljal za favorita, so z dobrimi začetnimi udarci in prodorno igro v protinapadih vodile od začetka tekme pa vse do rezultata 12:11, ko so tekmice pobegnile na 16:12. Rogožanke se niso predale, izenačile so na 16. točki, nato pa smo do rezultata 20:20 spremljali razburljiv obračun. V končnici niza so igralke Calcita vnovčile svoje izkušnje in niz dobile s 25:22.

Tesen poraz Štajerk ni vrgel s tira. Podjetno so začele tudi drugi niz in takoj po prvem tehničnem odmoru izničile minimalno prednost Ljubljančank ter prešle v vodstvo z 9:7 in tudi z 12:10. Korak z Rogožankami so držale še do druge tehnične prekinitve, nato pa so igralke Calcita z blokom zaustavile napade Formisa in prišle do prepričljive zmage s 25:19.

V tretjem nizu štajerske odbojkarice proti razigranemu Calcitu niso imele veliko možnosti, da bi prišle do preobrata. Ljubljančanke so namreč hitro prišle do prednosti z 10:4 in 16:8, nato so se Rogožanke na začetni udarec Ivane Vojinović vseeno nekoliko približale nasprotnicam, vendar jim več kot nekoliko omiliti poraza ni uspelo.

V drugi tekmi so mariborske odbojkarice so na začetku drugega polfinalnega srečanja Pokala Slovenije izkoristile tremo ljubljanskih odbojkaric, za katere je bil nastop na zaključnem turnirju prvi po kar nekaj letih ter hitro prišle do vodstva z 8:2. A v nadaljevanju so igralke Volleyball Ljubljane prek začetnih udarcev Helene Mijoč prišle do znižanja rezultata na 10:8, na 12. točki pa je bil izid prvič izenačen. Na drugi strani je za vodstvo s 17:14 z isto mero vrnila Sara Najdič, prednost je z napadi Ize Mlakar še narastla in prvi niz je šel v roke Štajerkam.

Tudi začetek drugega niza je pripadel Novi KBM Branik, a so se Ljubljančanke tokrat hitreje pobrale, izkoristile napake v mariborski vrsti ter ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:6. Vodstvo so na račun izvrstne igre v obrambi Leja Janežič in Petra Vrhovnik ter Helene Mijoč in Katje Mihalinec v napadu zadržale vse do 19:18. Do točk so Ljubljančankam pomagale tudi tekmice, ki so si privoščile kar nekaj napak, vse dokler ni na začetni udarec prišla Marina Kaučič (22:19). V razburljivi končnici, ki se je končala z rezultatom 28:26, se je v ljubljanski vrsti izkazala Maša Arnež, točke za Maribor pa sta nizali Anita Sobočan in Saša Planinšec.

Tesen poraz v drugem nizu je vplival na igro ljubljanske vrste, ki je imela težave na sprejemu in v zaključkih napadov, na drugi strani mreže pa so se tekmice sprostile in uspešno napadale z vseh položajev ter hitro prišle do vodstva z 8:2 ter ga v nadaljevanju še povišale na 11:3. Trener Gregor Rozman je sicer poizkušal z menjavami in odmoroma, a naleta varovank Bruna Najdiča ni več mogel ustaviti.