Cedevita Olimpija iz ‘retro’ Tivolija v realnost

Košarka 28. Mar 202212:50 > 12:52
Tivoli je v nedeljo dihal s košarkarskimi pljuči. Foto: Aleš Fevžer

''Užival sem. Bilo je kot takrat, ko sem še kot košarkar igral v Tivoliju. Zdaj bi vse navijače, v še večjem številu, povabil v Stožice,'' je po nedeljski zmagi nad Partizanom (81:79) dejal trener Cedevita Olimpije Jurica Golemac in misli že obrnil proti sredini tekmi evropskega pokala z Valencio v Stožicah.

Ker so Stožice ob koncu preteklega tedna zasedli avtomobili (natančneje šov ‘Hot wheels monster truck), so se košarji Cedevita Olimpije začasno vrnili v Tivoli. Da bi imela nostalgija še močnejšo noto, so v ljubljanskem klubu tekmo lige ABA s Partizanom označili za praznično (75 let kluba), zato so nastopili v replikah dresov iz zlatega obdobja 70. let preteklega stoletja. Podobno so storili tudi Beograjčani. Da bi bil košarkarski praznik popoln, pa so kultno dvorano skorajda do zadnjega kotička napolnili navijači.

”Neverjetno. Norost v košarkarski dvorani. Končno! To smo res pogrešali. Storili smo korak naprej in le upamo, da bo več takšnih tekem. Hvala navijačem. Mi pa gremo naprej,” je v tivolskem vrvežu vzneseno pripovedoval domači kapetan Jaka Blažič, ki je bil nesporno eden od junakov zmage nad Partizanom (81:79). Z njo je ljubljanski klub podaljšal niz mednarodne neporaženosti. Ta zdaj vključuje po šest zmag tako v EuroCupu kot tudi v ligi ABA, v obeh tekmovanjih pa si je Cedevita Olimpija že izborila napredovanje v končnico.

Foto: navijaški utrinki iz Tivolija 

Navijači so v nedeljo napolnili Tivoli, bodo v sredo še Stožice?
Foto: Aleš Fevžer

Da je prav Blažič motor ekipe, je ugotavljal tudi trener Jurica Golemac. ”Ne vem, kaj naj še rečem o kapetanu. Dve leti sva skupaj v klubu. Res je neverjeten. In še napreduje. Ne vem, od kje črpa energijo. Izjemen je v obrambi, pa čeprav je vedno zadolžen za najbolj nevarne tekmece. Poleg tega je odločen v protinapadu, miren pri prostih metov, zdaj tudi zadeva iz igre … Ima tudi izkušenj,” je prvega med ”zmaji” hvalil Golemac.

Prav Blažič je v zadnji četrtini tudi začel odločilni ljubljanski niz. Končal ga je Yogi Ferrell, ki je piko na i prispeval še v odločilni obrambni akciji, s katero je preprečil podaljšek. ”Nimamo enega posameznika, na katerega bi vedno stavili v zaključku. Imamo trojico, ki obvladuje žogo. Nato razmišljamo, kdo je najbolj vroč. No, tokrat je odgovornost prevzel Yogi in dal tisto, kar ima v sebi,” razmišlja trener ljubljanskega kluba, ki že pogleduje proti sredi, ko bo v Stožicah gostovala Valencia.

”Valenica spada med najboljše ekipe v EuroCupu. Še lani so igrali v Evroligi. Njihov proračun je desetkrat večji od našega. Vem, porazi bodo prišli. So sestavni del športa. A mi jih ne bomo iskali. Zato vabim znova navijače, naj pridejo tudi v Stožice, da se bomo skupaj veselili. V Tivoliju je bilo fantastično. Spominjalo me je na moje igralske čase,” je še pristavil Golemac.

Po retro-večeru, ko se je zdelo, da se je v Tivoliju ustavil čas, se torej Cedevita Olimpija vrača v svoj novi dom. V Stožice. V novo realnost. Največje dvorane v države ”zmaji” že več kot desetletje niso razprodali. Tudi v sredo tega ne gre pričakovati. Vseeno bi bilo logično znatno povečanje števila navijačev na tribunah, saj so slovenski košarkarski prvaki trenutno pravi hit.

Komentari

Vaš komentar