Je na obzorju konec dolgoletnega spora med Evroligo in Fibo?

Evroliga 24. Maj 202217:07 > 17:13 0 komentarjev
Foto: Euroleague Basketball via Getty Images

Sredin sestanek enajstih generalnih direktorjev Evrolige v Barceloni bi lahko poskrbel za radikalne spremembe v evropski košarki, ki jo že več let pesti spor med vodstvom Evrolige in Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba).

Spor med Evroligo in Fibo že leta vnaša nemir v evropski košarkarski prostor tako na klubski kot reprezentančni ravni. A kot poroča novinar grške tiskovne agencija SDNA Sotiris Vetakis, je premirje med obema stranema na vidiku, do njega pa bi lahko prišlo prav na sredinem sestanku generalnih direktorjev Evrolige v Barceloni.

Po trditvah Vetakisa se je pri reševanju spora med dvema košarkarskima organizacijama kot mediator vključilo kar vodstvo lige NBA in obema stranema predstavila predloge, ki ju bosta obe strani menda težko zavrnili.

Foto: Euroleague Basketball via Getty

Prvi naj bi bil uskladitev tekmovalnih koledarjev, kar bi pomenilo, da se v prihodnosti klubske in reprezentančne tekme ne bi več prepletale med seboj. Nacionalne zveze bi posledično lahko v kvalifikacijah za evropska in svetovna prvenstva znova računala tudi na evroligaške košarkarje, kar vse od začetka spora ni bilo mogoče.

Drugi predlog se nanaša na Evroligo, ki naj bi bila v prihodnje manj zaprto tekmovanje in bi nastop v njem omogočilo večjemu številu klubov – tudi tistim, ki z Evroligo nimajo sklenjenega dolgoročnega dogovora.

Evroliga odslej s 24 ekipami?

Predlog Američanov je, da bi elitno klubsko tekmovanje, ki ga je v soboto osvojil turški Efes, sestavljalo 24 moštev, medtem ko bi se evropski pokal in liga prvakov združili v eno tekmovanje. S tem bi le to pridobilo na ugledu in veljavi, klubom v njem pa omogočilo tudi napredovanje v Evroligo. Doslej si je mesto v njej zagotovil le zmagovalec oziroma poraženi finalist, po novem pa bi si mesto v tekmovanju lahko zagotovilo do šest ekip.

Kot dodaja SDNA, bi precej pomembnejša postala tudi nacionalna prvenstva, saj bi osvojitev naslova prinašala nastop v drugorazrednem evropskem tekmovanju.

Se bo evropskemu pokalu kmalu iztekel čas? (Foto: Turkish Airlines EuroLeague)

Da se omenjene predloge resno obravnava, naj bi potrjevala tudi informacija, da je na sestankih med Fibo in Evroligo prisostvoval tudi drugi mož lige NBA in namestnik komisarja Adama Silverja, Mark Tatum.

SDNA sicer še poroča, da so bili predlogi že predstavljeni vodilnim pri Olympacosu in Panathinaikosu, sestanke pa naj bi opravili tudi z največjimi klubi v Turčiji in Litvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!