Razmišljala o koncu kariere, danes na vrhu skakalnega Olimpa

Peking 2022 5. Feb 202220:15 0 komentarjev
Foto: Matthias Schrader/AP/Guliverimage

Urša Bogataj se je z današnjim prvim mestom na olimpijskih igrah v Pekingu razveselila svoje sploh prve posamične zmage v karieri. Smučarski skakalki, ki se je z zgodovinskim dosežkom postavila ob bok legendarni Tini Maze, je s tem uspela neverjetna vrnitev po hudem padcu pred tremi leti v Planici.

Čeprav je tekmovalka iz Briš pri Polhovem Gradcu v slovenski reprezentanci debitirala že pri 16 letih – na premierni tekmi svetovnega pokala leta 2011 v Lillehammerju – pa posamične zmage v tem tekmovanju še nima. Njena najboljša dosežka sta drugi mesti, ki ju je osvojila v letošnji zimi v Nižnem Tagilu in Ljubnem, še petkrat v karieri pa je bila tretja. Druga je sicer bila tudi na ekipni tekmi lanskega svetovnega nordijskega prvenstva v Oberstdorfu.

Urša Bogataj

Kljub temu Urši Bogataj najvišje stopničke zmagovalnega odra niso tuje. Pred današnjim dnem je nanje stopila dvakat. Prvič lani na ekipni tekmi na skakalnici Pod Rajhkovko, zadnjič pa tik pred odhodom v Peking, ko se je na tekmi mešanih ekip v Willingenu uspeha veselila skupaj z Emo Klinec, Anžetom Laniškom in Cenetom Prevcem.

Na izzive pričela gledati z drugega zornega kota

Pred vstopom v zimo je nova olimpijska prvakinja zablestela tudi z zmago v skupnem seštevku poletne velike nagrade in po težji poškodbi kolena leta 2019, ki je bil posledica težjega padca v Planici, sklenila uspešno vrnitev med najboljše.

“Bilo je zelo težko. Želela sem celo končati kariero, vendar sem se o tem temeljito pogovorila z družino in psihologom. Sčasoma sem spremenila svoje mišljenje in na izzive pričela gledati z drugega zornega kota. Bila sem zelo motivirana, kar mi je pomagalo pri hitri vrnitvi k skakanju,” je lani v pogovoru za poljskiportal Sportswinter dejala študentka Fakultete za šport.

Urša Bogataj.

Olimpijske igre v kitajski prestolnici, na katerih je z današnjo zmago prišla do največjega uspeha v karieri, so njene druge, na njih pa je močno popravila dosežek iz Pjongčanga, ko se je uvrstila na rep trideseterice. A kot je razkrila v nedavnem intervjuju za Slovenske novice, bo letošnje tekmovanje pod petimi krogi nemara celo njeno zadnje.

“Razmišljam v tej smeri. Ne bom rekla, da stoodstotno. Nisem več najmlajša, vem, da so še kakšne druge stvari v življenju. Po vsej verjetnosti, pa bo to to,” je zatrdila ljubiteljica štrukljev, ki v prostem času rada riše in planinari.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!