Bronasti junaki na lov za novo pravljico (VIDEO)

Odbojka 21. Sep 202316:00 0 komentarjev
slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: OZS

Slovenski odbojkarji so se po osvojenem bronastem odličju na evropskem prvenstvu danes vrnili k treningom in začeli s pripravami na prihajajoči kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki ga bo gostil Tokio.

Čeprav od zaključka evropskega prvenstva še ni minil en teden, so se slovenski odbojkarji že vrnili k treningom. Po ligi narodov in že omenjenem evropskem šampionatu je pred njimi še zadnji izziv – kvalifikacije za olimpijske igre, kjer si želijo spisati novo pravljico in se prvič uvrstiti na olimpijske igre. Prav turnir, ki ga bo med 30. septembrom in 8. oktobrom gostil Tokio, je za bronaste Slovence nemara glavni cilj tega poletja, kar so nenazadnje poudarjali že od samega pričetka reprezentančne sezone.

A naloga bo vse prej kot lahka. V prvi vrsti že zaradi divjega tekmovalnega ritma, ki prinaša kar sedem tekem v devetih dneh. Za nameček bodo vse prej kot lahki tudi nasprotniki, saj se bodo za prvi dve mesti, ki vodita v Pariz, med drugim potegovale tudi Srbija, ZDA in gostiteljica Japonska, podcenjevati pa ne gre niti Turkov, Fincev, Tunizijcev in Egipčanov.

Gheorghe Cretu
Foto: Aljaž Močnik

“Po kratkem premoru, ko smo se morali najprej resetirati, smo se sedaj vrnili v ritem. Seveda je pomagalo, da smo se znova videli z družinami, a zdaj ni časa, da razmišljamo o čemerkoli razen o turnirju,” je po današnjem treningu poudaril selektor Slovenije Gheorghe Cretu, a se dotaknil tudi nedavnega uspeha. “Štiri zaporedne uvrstitve v polfinale evropskega prvenstva je nekaj izjemnega za tako majhno državo, ki je v športu neverjetno uspešna. Vsi bi morali biti ponosni na te fante in na odnos, ki ga kažejo že celo poletje.”

V Tokio s tremi podajalci

Slovenci bodo sicer prek Dunaja na Daljni vzhod odpotovali že v nedeljo v jutranjih urah, nato pa bodo imeli po besedah Cretuja pred uvodno tekmo nekaj dni časa, da se privadijo na časovno razliko in novo okolje. “Teden dni bomo trenirali, nato pa se začenjajo tekme. Od vseh pričakujem, da bodo pripravljeni,” je dejal Romun in med drugim razkril, da bo na Japonsko odpeljal tri podajalce.

Poleg Uroša Planinšiča tudi še vedno poškodovanega Gregorja Ropreta in pa Dejana Vinčića, ki ga je Cretu pretekli teden vpoklical za tekmo za tretje mesto proti Francozom. “Proti dobro pripravljenim ekipam in na tako visoki ravni je težko igrati celo tekmo. Tudi zaradi tega rabimo tri podajalce. Če se nekomu nekaj zgodi, ne bo mogoče igralca vpoklicati v Tokio, kot je bilo to mogoče na evropskem prvenstvu,” je poudaril Cretu, v nadaljevanju pa razkril tudi, kakšno je zdravstveno stanje Ropreta. “Nisem zdravnik, počakati moramo na mnenje specialista, ki bo povedal, kakšno je Gregorjevo stanje ta čas.”

Gregor Ropret Gheorghe Cretu
Foto: OZS

Na Japonskem sicer lahko po besedah selektorja pričakujemo tudi nekoliko drugačno taktiko, saj bo zaradi velikega števila tekem v zelo kratkem obdobju potrebno precej menjati postavo, kar je bilo doslej v slovenski reprezentanci prej izjema kot pravilo. “Na prvih štirih tekmah ne bo prostora za eksperimentiranje. Morali bomo iti na vso moč in iti s tekme v tekmo. To je edini način, da na takšnem turnirju preživiš. Zelo pomembno bo, da prihranimo tudi nekaj energije igralcev in priložnost ponudimo drugim, da začutijo igrišče,” je še poudaril Cretu in pristavil, da bo v japonski prestolnici ključna predvsem dobra fizična in psihična priprava.

Slovenci napornega ritma že vajeni

Da so jim trije prosti dnevi prišli zelo prav, je poudaril tudi Jani Kovačič, ki je premor izkoristil za preživljanje časa z družino. A kot je zatrdil slovenski reprezentant, so zdaj povsem osredotočeni na misijo Tokio. “Je težko, a smo že vajeni, da ko se zaključi en turnir, odhajamo na drugega. Vemo, da so bili naši cilji za to poletje prav prihajajoči turnir. Z glavami smo že pri njem,” je poudaril libero, ki verjame, da lahko Slovenija zaigra še bolje in prihodnji teden še dvigne svojo formo.

“Običajno smo bili na vseh prvenstvih na začetku nekoliko mlahavi, a smo nato formo stopnjevali. Upam, da bo tako tudi zdaj, ko nas uvodoma čakajo na papirju lažji in šele nato težji tekmeci. Zagotovo sodimo v ožji krog za prvi dve mesti, a naloga bo težka,” je še povedal Kovačič.

Kvalifikacije za olimpijske igre, Tokio

30. september:
03.00 Slovenija – Tunizija

1. oktober:
03.00 Slovenija – Turčija

3. oktober:
03.00 Slovenija – Finska

4. oktober:
03.00 Slovenija – Egipt

6. oktober:
09.00 ZDA – Slovenija

7. oktober:
12.25 Japonska Slovenija

8. oktober:
09.00 Slovenija – Srbija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!