Grozljivi prizori Švicarja, ki je imel srečo v nesreči (FOTO&VIDEO)

Kolesarstvo 21. Sep 202310:00 0 komentarjev
Stefan Küng
Foto: Profimedia

Evropsko prvenstvo v kolesarstvu se je začelo s kronometrskimi preizkušnjami. Slovenska reprezentanca med moškimi člani v vožnji na čas ni imela svojega predstavnika, naslov najboljšega na stari celini pa je osvojil Britanec Joshua Tarling. Ogromno sreče v nesreči je imel Švicar Stefan Küng, ki pa je ob prihodu v cilj poskrbel za prizore, ki niso za tiste z občutljivim želodcem.

29-letni Švicar, ki je na kronometrskih preizkušnjah že dvakrat postal evropski prvak (2020, 2021), je v cilju dirke v nizozemskem Drentheju, osvojil 12. mesto. Za britanskim najstnikom Joshuo Tarlingom, ki je progo prepeljal najhitreje od vseh, je zaostal minuto in 29 sekund.

Glede na stanje, v kakršnem se je član ekipe Groupama FDJ znašel v cilju, je bil Stefan Küng lahko več kot zadovoljen. Ko je prečkal črto ob zaključku proge, je namreč pozornost javnosti ’ukradel’ s povsem raztreščeno čelado, njegov obraz in zgornji del pa sta bila poškropljena s kapljicami krvi.

Kaj se je zgodilo? Kot je videti na televizijskih posnetkih, je Küng v zaključku slabih 30 kilometrov trase grdo padel. Cesta se je ožila, ograje pa so bile postavljene diagonalno glede na cestišče, da bi kolesarje usmerjale na drugo stran vozišča. Videti je bilo, da se Švicar bori z nasprotnim vetrom, saj je imel sklonjeno glavo, posledično pa je omenjeno spremembo na cesti spregledal.

V postavljene ograje se je pri 60 kilometrih na uro najprej zataknil z nogami, ob tem pa je v kovinske ovire udaril še z glavo in raztreščil čelado. Padec je bil neizbežen, lahko pa bi se končalo še slabše, saj ga je skoraj povozil televizijski motor s kamero, ki je vozil za njim. Kljub temu pa si kritiko prislužijo tudi organizatorji, saj za Küngom očitno ni bilo ekipnega ali medicinskega avtomobila, ki bi mu glede na okoliščine verjetno prepovedala, da se v takšnem stanju odpravi do cilja.

Oskrbljen šele v cilju

Küng se je tako pobral in se spet usedel na kolo ter prepeljal ciljno črto. Šele tam so ga zdravniško oskrbeli, ga očistili in pregledali v skladu s protokolom Mednarodne kolesarske zveze (UCI) za morebiten pretres možganov. Kot poroča Het Nieuwsblad, naj bi bila ta diagnoza pravilna, po pregledih v bolnišnici pa se je izkazalo, da ima poleg tega še številne praske in ureznine ter zlomljeni dve kosti v roki in počeno ličnico. Zanj je sezone že konec.

Kljub temu je imel Küng veliko sreče v nesreči, saj bi se takšen padec lahko končal tudi tragično. Organizatorji pa so si od kolesarskih strokovnjakov in delavcev prislužili črno piko, češ da bi moral ob odsotnosti sledilnega avtomobila na tem mestu steze na nevarnost opozarjati vsaj redar ob stezi. Še enkrat več pa se je izkazalo, kako pomembna je z varnostnega vidika kolesarska čelada.

Stefan Küng
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Stefan Küng
Foto: Guliverimage