Dokaz, da Cedevito Olimpijo pravi izzivi čakajo v tujini

Košarka 23. Sep 202221:55
foto: Aleš Fevžer

Novopečeni kapetan Cedevite Olimpije Edo Murić, ki je nasledil Jako Blažiča, je po zmagi nad Helios Suns (112:85) na superpokalnem odprtju sezone v Škofji Loki v zrak dvignil prvi pokal v sezoni 2022/23. Ljubljančani so s tem nakazali na veliko premoč na domači sceni, ob tem pa je jasno, da ključne izzive zanje prinaša jadransko-evropski oder.

Vsega devet dni po klavrnem slovenskem koncu EuroBasketa se je s superpokalno tekmo v režiji škofjeloškega povratnika v prvoligaško druščino v dvorani Poden dvignil zastor klubske sezone. Pričakovano – z gladko zmago Cedevite Olimpije. Ta je zaradi težav s poškodbami (Dragić in Matković) ter omejitve števila tujih igralcev nastopila v okrnjeni zasedbi, a vseeno dokaj igraje in na videz brez popolnega naprezanja prišla do prve lovorike v sezoni. Domžalski Helios, ki bo imel ob prenovljeni novomeški Krki veliko težav z ohranjanjem položaja druge ekipe v državi, je proračunsko in kadrovsko neprimerno močnejšim Ljubljančanom pravi odpor nudil le v delu prve četrtine. Vse ostalo je bilo v znamenju premoči edinega slovenskega kluba v ligi ABA in EuroCupu. Ta je na koncu prišel do tretje zaporedne in skupno enajste superpokalne lovorike.

“Helios je zelo nevaren, zato smo jih spoštovali. Vedeli smo, da zmaga prinaša pozitiven vstop v sezono. Zato smo začeli z dobro obrambo. Iz te je sledil tudi napad. Upam, da bo tako tudi v prihodnje. Vesel sem, da sem kot kapetan dvignil prvi pokal. Upam, da ni zadnji,” je po tekmi dejal ljubljanski kapetan Murić.

MVP tekme – Yogi Ferrell. foto: Aleš Fevžer

Že vihrav ljubljanski začetek je dal slutiti, da bodo skušali državni in pokalni prvaki unovčiti predvsem napadalno potentnost. Tekmo so odprli z rezultatom 13:1. A čeprav so Domžalčani nato odgovorili z delnim rezultatom 10:0 in se za nekaj trenutkov vrnili v igro (vodili niso v nikoli), je ljubljanski stroj kmalu začel znova mleti. Že do konca prve četrtine se je prednost dvignila na dvomestno raven (26:16), po krajšem mrtvem teku v drugi četrtini pa se je raziral Joshua Adams. V drugi četrtini je prispeval kar 12 točk. Vitaminski zmaji so ob tem zagospodarili pod obročema, svoje pa sta v napadu prispevala še Alen Omić in Jogi Ferrell. Slednji je tik pred iztekom prvega polčasa v enem napadu dosegel štiri točke ter prednost dvignil na +19 (58:39).

Visoko vodstvo Olimpije ni uspavalo. Resda so Domžalčani v nadaljevanju nekoliko lažje prihajali do metov, a tudi strelska intenzivnost čete Jurice Golemca ni popuščala. Predvsem na krilih navdahnjenega Ferrella, ob metih z razdalje in nekaj hitrih protinapadih se je prednost v tretji četrtini povzpela na +30 (79:49). Posledično je bil zadnji del tekme za odtenek manj intenziven. Končalo se je pri +27 za Cedevito Olimpijo, pri kateri je Ferrell dosegel 27 točk, deset manj Amar Alibegović, Alen Omić pa je vknjižil dvojnega dvojčka (13 točk, 11 skokov). Pri Heliosu je bil prvi strelec Tibor Mirtić (19 točk).

foto: Aleš Fevžer

“Priznam, da sem pričakoval malce težje delo. Imamo nekaj težav. Vsako tekmo smo igrali v drugačni zasedbi. Čestitke fantom za prikazano in prvi pokal v sezoni. Imamo večjo kakovost od tekmeca. Dobro smo igrali v obrambi, skakali in veliko tekli,” je črto pod tekmo potegnil trener Olimpije Jurica Golemac in hitel pripovedovati, da ga čaka še veliko dela.  Podobno je razmišljal tudi trener Domžalčanov Dejan Jakara, ki je dejal, da njegova zasedba v glavi ni bila pripravljena na bitko s favoriziranim tekmecem.

Po tekmi, ki je imela močan pridih pripravljalne, se za obe moštvi začenja zaključno obdobje treningov pred pravim začetkom nove sezone. Košarkarji Helios Suns se bodo že prihodnji petek v prvem krogu državnega prvenstva pomerili s Hopsi. Cedevito Olimpijo po drugi strani dva dni pozneje čaka uvodna jadranska preizkušnja, in sicer proti Borcu iz Čačka, medtem ko pa se bo EuroCup začel 12. oktobra.

Cedevita Olimpija : Helios Suns 112:85

Dvorana Poden, gledalcev 500, sodniki: Petek (Maribor), Krejić (Kranj), Mohorič (Velenje).
Cedevita Olimpija: Ferrell 27 (3:3), Radović 10 (1:1), Jeremić 13, Alibegović 17 (6:6), Murić 8 (2:3), Mulalić 6 (2:2), Adams 12, Kosi 6 (4:4), Omić 13 (5:9).
Helios Suns: Luke 14 (2:2), Ferme 8, Zemljič 1 (1:2), Mirtič 19 (6:8), Buljević 11 (1:1), Oman 13 (1:2), Tunstall 2 (2:2), Bačvič 10 (1:2), Mahkovic 5 (5:5), Sirc 2.
Prosti meti: Cedevita Olimpija 21:26, Helios Suns 19:24.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 17:32 (Ferrell 6, Jeremić 3, Murić 2, Mulalić 2, Adams 2, Alibegović, Radovič), Helios Suns 14:40 (Oman 4, Luke 4, Buljević 2, Ferme 2, Mirtič, Bačvič).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 21, Helios Suns 23.

Komentari

Vaš komentar