Dolgoletni nogometaš vijolic: Sliši se grdo, a to je realnost

Nogomet 16. Maj 202314:56 3 komentarji
Foto: Uroš Skaza

V ponedeljkovi oddaji Pod prečko smo znova gostili našega vselej iskrenega rednega sogovornika Mitjo Vilerja. Kot dolgoletni član zlate ere NK Maribor je zgovorni Koprčan na svoj značilen način ocenil, kje so razlogi, da vijolice v tej sezoni niso uresničile svojih ciljev.

Mitja Viler je po uspešni nogometni karieri, v kateri je osvojil kar osem naslovov slovenskega državnega prvaka, sedemkrat je bil najboljši v državi z NK Maribor, nogometne zelenice zamenjal za medijske mikrofone. Njegovi komentarji so iskrivi, predvsem pa zelo neposredni.

V tokratni oddaji Pod prečko se je dotaknil številnih tem, ki so povezane z NK Maribor oziroma klubom, za katerem je igral več kot desetletje. In ena izmed najbolj perečih je zagotovo poteza Marka Tolića, ki je v zadnji minuti rednega dela finala slovenskega pokala lahkomiselno zastreljal enajstmetrovko, kar je v nadaljevanju prineslo dvojno krono Olimpiji.

“Tolić je dal veliko za klub, tudi trener mu je stal ob strani. To je bila ‘win-win’ situacija do te enajstmetrovke. Škoda, Maribor je imel takrat vse v svojih nogah. Ta zadnja enajstmetrovka Tolića izraža tudi neko frustracijo nad tem, koliko je bila Olimpija boljša v prvenstvu. S takšnim izvajanjem je želel rivala nekoliko ponižati, pokazal je ‘jajca’, a žal se je izšlo zelo slabo,” potezo, okrog katere se je v zadnjih tednih dvignilo ogromno prahu, komentira Mitja Viler.

Marko Tolić je v zadnjem obdobju tema številnih pogovorov v slovenski nogometni javnosti. Foto: Jure Banfi

Vsak tava v svojih mislih

Maribor tudi po porazu v finalu pokala rezultatske krivulje ni obrnil navzgor. Na sobotni tekmi proti sežanskem Taboru so namreč vijolice proti zadnjeuvrščeni ekipi lige osvojile samo točko (1:1).

“Zdi se, kot da so se vdali v usodo glede drugega mesta. Verjetno je tudi precej negotovosti glede tega, kdo bo podaljšal pogodbo, kdo odhaja, kako bo s posojami. To nekako ni to. Tekmovalne želje na zadnji tekmi nisem opazil. Očitno se je v ekipi naselila nekakšna psihološka utrujenost. Vsak tava v svojih mislih. Proti koncu sezone že razmišljajo o drugih stvareh. Sliši se grdo, a to je realnost. So profesionalci, a skupaj so od 6. januarja in stvari se nabirajo, dovolj imaš vsega. Igralci so čakali in živeli za pokal, zdaj pa je balonček počil in oddelati morajo samo še zadnjo tekmo,” ugotavlja redni sogovornik nogometne oddaje Pod prečko.

Letos je nekdo z avtoceste zavil za Maribor, naslednje leto bo izbral drug izvoz

Sezone bo kmalu konec, s poletjem pa se v Ljudskem vrtu znova napovedujejo precejšnje kadrovske spremembe. V nekih drugih časih je bilo v poletnih mesecih vse podrejeno pripravi na Evropo, tokrat pa se zdi, da bodo vijolice znova ujete v kadrovski vrtinec, ko se bo ekipa do prvih evropskih preizkušenj šele dodobra sestavila.

Marku Šulerju je težko. Tudi sam je priznal, da so posoje danes realnost, z njimi skušaš nekaj pridobiti na področju financ. Maribor skozi zimo ni izgledal slabo, tudi pomladi so prvenstvo naredili zanimivo, a točkovna razlika je bila prevelika. Polovica ekipe ima nejasne statuse, ko je toliko sprememb, se ekipa ne poveže s klubom. V naših časih je bilo to drugače, dolgo smo bili skupaj. Zdaj pa je nekdo z avtoceste zavil za Maribor, naslednje leto pa bo izbral drug izvoz. Lani se je to obrestovalo, vidimo pa, da igralci, ki so lani izstopali v Mariboru, niso več na nogometnem zemljevidu,” poudarja sedemkratni državni prvak z Mariborom.

In dodaja.

Ivan Brnić mi je všeč, to je dobra poteza Maribora. Vzgojili so Žana Vipotnika, Jan Repas je pripravljen za prodajo, tudi kakšen izmed vratarjev lahko gre. Rezultatsko slika ni najboljša, so pa izpostavili nekatere igralce, podobno kot Olimpija, ki se jim je močno dvignila cena na tržišču,” meni Mitja Viler.

Mitja Viler v oddaji Pod Prečko
Mitja Viler poudarja, da v NK Maribor vse vendarle ni tako črno.

Krznar je odlična izbira, zamenjavo za Vipotnika bo težko najti

Še pred finalom pokala so v NK Maribor povlekli pomembno kadrovsko potezo. Trener Damir Krznar je dobil veliko zaupnico vodstva kluba in je pogodbo s štajerskim ponosom podpisal vse do leta 2026.

“Damirja Krznarja ne poznam, ampak ga spoštujem. V slovenski nogomet je prinesel veliko novitet. Retorika, odnos z mediji. To je odraz profesionalnega dela trenerja. On in njegov štab so absolutno plus za Maribor. Če bodo lahko delali v miru, rezultat ne bo izostal,” podporo Krznarju, ki je nedavno pogodbo z Mariborom podaljšal do leta 2026, daje Viler.

Vsak naslednji krog kvalifikacij bo uspeh

Če Krznar ostaja, pa zelo verjetno odhaja najboljši posameznik letošnje sezone v slovenskem nogometnem prostoru. Žan Vipotnik, ki je včeraj prejel nagrado za najboljšega igralca sezone po izboru SPINS-a, bo za visoko odškodnino prvič v karieri odšel na tuje. Ima Viler kakšno idejo, kdo bi ga lahko zamenjal?

“Biti športni direktor Maribora je druga najtežja funkcija v slovenskem nogometu, takoj za funkcijo selektorja. Plačati odškodnino pa je trenutno velik problem. Za Mirlinda Dakuja bo Osijek zahteval odškodnino. Lamine Colley ne igra na Madžarskem, morda bi bil on dobra rešitev. Ampak kot pravi Krznar, potrebuješ nogometaše, ki poznajo to okolje. Kvaliteta se plača, potrebuješ pa napadalca, ki bo dal 20 zadetkov, tako kot jih je dal Vipotnik. Je pa Maribor še vedno magnet, ki privlači igralce,” je prepričan Mitja Viler.

Pa lahko znova spremenjenemu Mariboru v prihajajoči sezoni uspe odmeven evropski dosežek? “Težko verjamem. Vsak nadaljnji krog kvalifikacij bo velik uspeh,” zaključuje svoj razmislek o aktualnem dogajanju v NK Maribor dolgoletni član zlate ere tega kluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje