Finale, ki si ga v ligi NBA ne želijo

Košarka 16. Maj 202311:33 1 komentar
Denver los angeles lakers jokic davis
Foto: Profimedia

V ligi NBA se ponavlja leto 2020. V oba konferenčna finala so se namreč uvrstili isti štirje klubi kot pred tremi leti. Takrat so bili vsi obračuni odigrani v mehurčku v Orlandu brez navzočnosti navijačev. Kot bi zdaj želela usoda ljubiteljem košarke vrniti zamujeno.

Zlobni jeziki vse od končnice 2020 trdijo, da takratni naslov Los Angeles Lakers nima prave teže. Da razdeljena sezona, ki se je po dolgi prekinitvi končala v mehurčku, ni pravo merilo. Tri leta pozneje smo z uvrstitvijo štirih enakih ekip v konferenčna finala dobili potrditev, da takratni razplet ni bil naključen. Jezerniki pa bi z novim naslovom, že rekordnim osemnajstim, zaokrožili ero po prihodu LeBrona Jamesa.

Konferenčna finala lige NBA, prve tekme:

Zahod, sreda, 17. maj:
2.30 Denver – LA Lakers

Vzhod, četrtek, 18. maj:
2.30 Boston – Miami

Vse serije v končnici lige NBA se igrajo na štiri zmage, po sistemu 2-2-1-1-1.

Obračun najboljšega napada in najboljše obrambe

Čeprav “kralj James” ostaja prvo ime zasedbe iz mesta angelov, bo finale zahodne konference zaznamoval predvsem dvoboj dveh izjemnih centrov, Anthonyja Davisa in Nikole Jokića. Oba bosta v letošnji končnici tudi prvič zares izzvana. Medtem ko srbskemu zvezdniku nista bili kos zasedbi Minnesote in Phoenixa, podobno velja za Memphis in Golden State, ki sta bila brez protiorožja za Američana. Zato števini strokovnjaki pred začetkom bojev, kot ključnega izpostavljajo prav njun medsebojni obračun.

Denver in Los Angeles v serijo vstopata s povsem različnima zgodbama. Jezerniki so se zdeli še pred nekaj meseci povsem odpisani, a so se tudi po zaslugi nekaterih dobrih menjav pobrali, izvlekli dodatne kvalifikacije za končnico ter imajo trenutno brez dvoma velik momentum. Na drugi strani je Denver že praktično vso sezono med najboljšimi moštvih lige in imeli tudi v končnici do tega trenutka morda nekoliko lažje delo. Vsaj na videz.

LeBron v svoji 20. sezoni kljubuje letom, šteje že častitljivih 38. Foto: Profimedia

Prav tako bo šlo v konferenčnem finalu Zahoda za bitko dveh svetov. Na eni strani najboljšega napada letošnje končnice. Denver namreč na 100 posesti doseže kar 118,7 točke, pa čeprav sta bili obrambi Minnesote in Phoenixa v rednem delu uvrščeni med najboljših deset. Medtem se Lakersi lahko pohvalijo z najboljšo obrambo in dovolijo le 106,5 točke na 100 posesti žoge, kljub potentnima napadoma Memphisa in Golden Stata, s katerima so se morali soočiti.

V vsakem primeru se pričakuje izjemno izenačen boj, ki bi se lahko razpletel šele v sedmi tekmi. Prednost domačega parketa ima Denver, ki je s 1600 metri nadmorske višine še posebej neugoden.

Tatum in Butler glavni orožji starih znancev

Če se je še pred končnico zdel scenarij, po katerem bi se v finalu Zahoda udarila Denver in LA Lakers, malo verjeten, velja enako za dvoboj Bostona in Miamija. Vročica se je, podobno kot Jezerniki, v končnico prebila šele skozi dodatno sito. Medtem ko je bil Boston večji del sezone odličen in njihov preboj med najboljše štiri še zdaleč ni presenetljiv.

Miami in Boston se bosta v končnici pomerila že tretjič v zadnjih štirih sezonah. Leta 2020 je bila s 4:2 uspešnejša zasedba s Floride. Lani so po razburljivi seriji, ki se je zavlekla vse do odločilne sedme tekme, napredovali Kelti. Čeprav sta ekipi seveda v teh letih doživeli nekaj sprememb, ključni člani ostajajo enaki.

Tatum in Butler sta osrednji figuri svojih moštev. Foto: Profimedia

Vročica je šele druga franšiza v zgodovini, ki se je kot osmi nosilec prebila do te faze tekmovanja. Prav tako je s strani trenerja Erica Spoelstre ena najbolje vodenih. Prav on bo ključen pri gradnji obrambe na izjemnem Jaysonu Tatumu, ki je pred dnevi na sedmi tekmi serije proti Philadelphii nezaustavljivo zadeval do 51 točk. Podobno vprašanje si v nekoliko manjši meri glede Jimmyja Butlerja zastavlja tudi strateg Bostona Joe Mazzulla.

Če kdo, potem bi prav “Playoff Jimmy” lahko postal tisti x-faktor, ki bi Miami še drugič popeljal do velikega finala. Tokrat brez pomoči Gorana Dragića, ki je bil leta 2020 v formi kariere, a se poškodoval na prvi tekmi finalne serije proti kasnejšim prvakom LA Lakers.

Finale, ki si ga vodilni možje lige NBA ne želijo?

Če imate radi teorije zarote, je zanimivo iztočnico ponudil podcast The Athletic NBA Show. Novinar Zach Harper se je spraševal, če bi liga NBA dopustila, da bi se v finalu srečala Denver in Miami.

Gost Mo Dakhil, sicer nekdanji video koordinator za LA Clippers in San Antonio Spurs, je denimo prepričan, da bi liga še pod komisarjem Davidom Sternom storila vse za finale dveh najtrofejnejših franšiz Boston Celtics in Los Angeles Lakers. Medtem ko je Harper dodal, da vpliv na sodnike ni izključen.