Tobeyjeva starša že kupila slovensko zastavo

Košarka 14. Jul 202114:26 > 14:47
Mike Tobey, foto: FIBA.

Na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu se je za nezaustavljivo orožje Slovenije izkazala naveza Luka Dončić - Mike Tobey. Da sta se tako dobro ujela praktično od prvega dne, je presenetilo tudi Klemna Prepeliča, člana slovenske košarkarske reprezentance, ki Američana najbolje pozna.

“Mike verjetno igra najboljšo košarko v življenju. Vedel sem, česa je sposoben, a si tudi sam nisem predstavljal, da bo igral na takšnem nivoju. Tudi sam je maksimalno izkoristil prisotnost Luke. Sem vesel zanj in tudi za nas je velika pridobitev. Brez njega bi bila ta uvrstitev precej težja,” je o doprinosu Mika Tobeyja dejal Klemen Prepelič, njegov soigralec pri Valencii.

“Kemija je tukaj že od samega začetka. Ne vem zakaj je tako, a igram z nekom kot je Luka, ki je izjemen košarkar, njemu pripisujem vse zasluge za našo kemijo. On opravi svoje in mi mu sledimo. To počnem jaz in tudi vsi ostali člani ekipe,” je pred treningom v Radovljici razlagal Tobey.

Mike Tobey je tudi velik borec, foto: FIBA.

Da so osvojili turnir v Kaunasu je zasluga ekipe, je poudaril 26-letni Američan, ki je na štirih tekmah v Litvi v povprečju prispeval 15 točk in 7,5 skoka na dvoboj, ob 58 odstotnem metu iz igre in izjemnih 63,6 odstotka za tri točke (7/11).

Luka poenostavi igro

Večino točk je dosegel po podajah zvezdnika Dallasa. “Preprosto je igrati z njim. Opravim svoje delo v pick and rollu, počakam na met ali grem na obroč, on pa vsakič sprejme pravilno odločitev. Preprosto in zabavno,” je o igri z Luko dodal Tobey.

Selektor Aleksander Sekulič o uigranosti Tobeyja

Da si ga Slovenija želi naturalizirati, mu je prvi sporočil Prepelič: “Jaz sem bil med prvimi, ki je to izvedel. Tudi on je bil presenečen, ko sem mu povedal v garderobi. Je bil pa takoj za naturalizacijo, tega si je želel, na daljši rok mu to zagotovo prinaša določne ugodnosti. Po drugi strani je sam vedel, da verjetno na olimpijskih igrah nikoli ne bo igral, če ne bi sprejel slovenskega potnega lista.”

Misija Tokio

Da bo nastopil v Tokiu se neizmerno veselita tudi njegova starša. “Poklical sem domov in je mama v rokah držala dve zastavi, olimpijsko in slovensko. Pravi, da bosta viseli pred hišo v času olimpijskih iger. Lepo je videti, kako doma podpirajo mene in ekipo,” je z nasmeškom na obrazu govoril Miha, kot ga kličejo v slovenski reprezentanci: “Obožujem ime. Vsi me kličejo Miha. Kadarkoli slišim, da nekdo zakliče ‘Miha’, se obrnem (smeh, op. a.).”

“Moja starša hodita zelo zgodaj spat. Da se bosta zbujala sredi noči, ob pol enih ali ob šestih zjutraj, odvisno od ure naše tekme, je za njiju že samo po sebi izziv, a vem, da bosta to počela,” je še dodal Tobey.

Njegovi prijatelji medtem niti najbolje ne razumejo, kako lahko igra za Slovenijo: “Zmedeni so, sprašujejo me, kako je to mogoče. Poskušam jim razložiti, a še vedno ne razumejo. Če sem iskren, še sam ne najbolje, sem le srečen glede vsega skupaj (smeh, op. a.).”

Priznal je tudi, da bi bilo precej nenavadno, če bi se na Japonskem pomeril proti svoji domovini: “Ko sem odraščal v ZDA, sem idoliziral te fante, zato bi bilo nenavadno, a hkrati zabavno. Pristopil bom do njih in v angleščini dejal, kako ste fantje, pa saj me ne poznajo,” v smehu pove Tobey.

Udarna naveza Slovenije: Mike Tobey in Luka Dončić.

Temu, da so Američani izgubili zadnje dve pripravljalni tekmi, ne daje večjega pomena: “Kaže na nivo konkurence po svetu. Ameriška reprezentanca je že leta izjemna, a ostali zmanjšujejo zaostanek. Vemo, kako talentirani so, ne bi dajal preveč poudarka na njihove pripravljalne tekme. Bolj to kaže na to, kako dobre so tudi ostala moštva.”

V “Mihi” ima Slovenija tudi košarkarja, ki odlično pozna dva tekmeca v skupini – Argentino in Španijo: “Gre za dobre ekipe. Španija in Argentina sta igrali v finalu zadnjega svetovnega prvenstva. Igram v Španiji, proti številnim košarkarjem sem se že pomeril, dobro jih poznam in vem, kako talentirani so.”

Če so imeli Slovenci v Litvi privilegij, da so igrati tudi z nekaterimi na papirju lažjimi nasprotniki, bo v Tokiu drugače, pravi 213 centimetrov visok center. Cilj naših košarkarjev bo preboj iz skupine, “nato je vse mogoče,” je zaključil Tobey.

Slovenci na Japonsko potujejo v petek. Najprej bodo nastanjeni v košarkarskem kampu v mestu Fukui, 22. julija sledi selitev v Tokio.

Tekme Slovenije v skupini C:
26. 7. ob 6.40: Slovenija — Argentina
29. 7. ob 6.40: Slovenija — Japonska
1. 8. ob 10.20: Slovenija — Španija

 

Komentari

Vaš komentar