Italijani previsoka ovira, Slovenci v boj za bron

Odbojka 10. Sep 202223:02 1 komentar
Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je ostala brez tako želene uvrstitve v finale svetovnega prvenstva. V polfinalu v Katovicah na Poljskem so bili zanjo previsoka ovira Italijani, ki so se razveselili zmage s 3:0 (21, 22, 21). Slovence že jutri čaka nova tekma, ko se bodo za tretje mesto pomerili proti Braziliji.

Slovenci danes niso pokazali svoje najboljše predstave, a njihova igra še zdaleč ni bila slaba. Naleteli so na razpoloženega tekmeca, ki je znal odgovoriti na njihov začetni udarec in odličen sprejem. Italijani so vodili večino časa, zanesljivo zaključevali napade, igrali odlično v obrambi, Sloveniji pa le redko dovolili, da pride do izenačenja. V finale, kjer se bodo jutri pomerili s Poljaki so prišli prepričljivo, saj so slavili s kar 3:0 (21, 22, 21), medtem ko Slovenijo sedaj čaka tekma za tretje mesto proti Braziliji.

Dvorana Spodek, gledalcev 8.500, sodnika: Cespedes (Dominikanska republika), Alrousi (Združeni arabski emirati).
Italija: Pinali, Recine, Michieletto 9, Gianelli 3, Balaso, Sbertoli, Bottolo, Lavia 15, Galassi 5, Romano 12, Anzani 7, Russo, Scanferla, Mosca.
Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 5, Kozamernik 5, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 11, Čebulj 14, Možič 9.

Zaradi pravega trilerja, ki sta ga na prvi polfinalni tekmi uprizorili Poljska in Brazilija, se je obračun Slovencev in Italijanov začel z 20-minutno zamudo. A čakanje v dežju pred dvorano Spodek ni pokvarilo dobre volje navijačev, ki so prišli podpirati evropske podprvake v Katovice. Na tribunah se jih je zbralo več sto in so zlahka preglasili italijanske, ki jih je bilo le za vzorec.

A tudi njihova podpora tekmecu ni preprečila izvrstnega vstopa v obračun. Ta je ob težavah Slovenije pri organizaciji napada začel silovito in po uvodnem zaostanku 0:1 nanizal kar sedem zaporednih točk. Romun na klopi Slovenije Gheorghe Cretu, ki je tekmo tokrat namesto z Dejanom Vinčićem na položaju podajalca začel z Gregorjem Ropretem, je moral zaradi tega nemudoma ukrepati.

Prihod Roka Možiča na igrišče in 30-sekundni odmor sta še pravočasno streznila njegove igralce, ki so se nato približali le na točko (8:9), vendar ujeti sijajnih Italijanov jim ni uspelo. Ti so bili tudi v drugi polovici niza kljub napakam pri začetnem udarcu razigrani in so Slovence ves čas držali na varni razdalji treh, štirih točk.

Vrhunci prvega niza:

Zahodni sosedi so prvi niz dobili s 25:21, manj prepričljivo pa vstopili v naslednjega. S fantastično obrambo in začetnim udarcem so Slovenci ujeli ritem in postajali vse bolj razigrani. Ko so dosegli svojo enajsto točko in izenačili, je že dišalo pa preobratu, a je nasprotnik na krilih sijajnega kapetana Simona Giannelija in Daniela Lavie še enkrat več pokazal svojo izjemno kakovost ter zaostanek spremenil v vodstvo s 16:13. Četudi so slovenski odbojkarji odlično servirali in imeli visok odstotek sprejema (73), to ni bilo dovolj. Italijani so povedli z 2:0 v nizih (25:22) in bili le še niz oddaljeni od vstopa v veliki finale.

Vrhunci drugega niza:

Slovencem je po novem izgubljenem nizu in nezavidljivem položaju, v katerem so se znašli, motivacija močno padla. Italija je povedla s 5:0 in Cretu je še enkrat več svoje igralce poklical k sebi. Takrat je svoj glas povzdignil tudi kapetan Tine Urnaut, a igra mu s soigralci ni stekla.

Nekaj več zagona je Slovencem sicer dal blok Alena Pajenka, po katerem je Štajerc pest dvignil visoko v zrak, svojo ekipo pa pribižal na točko zaostanka (10:11). Toda kaj, ko je še enkrat več sledil odgovor Italije v obliki treh zaporednih točk in vodstva za plus štiri. A borbeni Slovenci se niso predali in po dveh zaporednih blokih Klemna Čebulja izid poravnali (16:16).

Tedaj so oživeli tudi slovenski navijači, ki so začutili, da bi varovancem Gheorgeja Cretuja lahko uspel preobrat, do katerega pa nikoli ni prišlo. Italijani so ekspresno ohladili njihov nalet, z novo serijo treh zaporednih točk še enkrat več pobegnili za tri točke, v končnici pa odigrali rutinirano in se razveselili zmage in uvrstitve v finale.

Vrhunci tretjega niza: