Slovenski navijači ponovno glavna atrakcija Katovic

Foto: SK

Kot je bilo obljubljeno, slovenski odbojkarji po norem vzdušju v Stožicah niso ostali sami niti v Katovicah na Poljskem. Slovenski navijači so se pred sobotno polfinalno tekmo proti Italiji začeli zbirati že v dopoldanskem času, nato so si v slovenski hiši v pivnici Varka sprva ogledali tekmo slovenskih košarkarjev, zvečer pa so glasilke pustili v dvorani Spodek.

Slovenski navijači Katovice že dobro poznajo, saj so se natanko pred letom dni tukaj z odbojkarji že veselili evropskega srebra. Zdaj so se slovenski reprezentanti po izjemnih predstavah v Stožicah uvrstili tudi v polfinale svetovnega prvenstva. Selitev slovenskih navijačev se je ponovila, a prav nobenemu ni bilo težko.

Pot je bila dolga, a fantje si to zaslužijo

“Ni lepšega, kot podpreti naše fante, iz leta v leto nas navdušujejo, zato smo se z veseljem usedli v avto in odpeljali na Poljsko. Pot je bila dolga, a fantje si to zaslužijo, poskrbeti smo morali, da v Spodeku ne bodo sami,” nam je zaupala druščina iz Celja.

Foto: SK

Po odbojki še v Berlin

Zaradi odbojkarjev se je na Poljsko odpravila tudi skupinica, ki živi na Dunaju. “Slovenci smo vedno super navijači. Prišli smo z vseh koncev. Lepo je videti, da znamo stopiti skupaj. Pričakujem super vzdušje in zmago naših fantov,” nam je prijazno povedal gospod, ki prebiva v avstrijski prestolnici, pred  tem pa je živel v Ljubljani.

Dodal je, da ni le ljubitelj odbojke, ampak celotnega slovenskega športa: “Vsekakor se že pogleduje proti Berlinu, kjer igrajo naši košarkarji. Če zmagajo, pridemo zagotovo tudi tja.” Njegovi spremljevalki pa sta dodali, da je to, kar počnejo slovenski športniki, prava pravljica in da bosta zagotovo pustili svoje glasilke v dvorani.

V Katovicah niso manjkali niti nekdanji odbojkarji

“Zbrala se nas je ekipa nekdanjih odbojkarjev. Odločili smo se, da gremo spodbujat fante. Smo ekipa osmih nekdanjih soigralcev, ki smo te fante tudi učili igrati odbojko, zdaj jih podpiramo na tribunah,” je poudaril Bernard Debevec, ki je prijateljem bolj poznan po zanimivem vzdevku Guzo.

Tudi Poljaki nori na odbojko

Na poti do dvorane Spodek smo naleteli tudi na spremljanje prve polfinalne tekme med Poljsko in Brazilijo na prostem. Spodek je bil kajpak premajhen za vse poljske navijače, ki so še bolj nori na odbojko kot Slovenci. Spremljali so pravi triler, a na koncu so rajali do jutranjih ur, saj so se njihovi junaki po petih nizih uvrstili v veliki finale. Poljaki lovijo že tretji zaporedno svetovni naslov.

Na Poljskem tudi mami Klemna Čebulja in Dejana Vinčića

Ko so si navijači spočili od dolge vožnje in dodobra ogreli glasilke, je sledila pot do dvorane Spodek. Tudi tam ni manjkalo znanih obrazov, povsem po naključju pa smo srečali tudi mami reprezentantov Dejana Vinčića in Klemna Čebulja.

Stekel je prisrčen pogovor, med katerim je Čebuljeva mama priznala, da je nadvse ponosna na sina, a dodala: “Včasih je tudi težko, še posebej, če Slovenija izgublja za kakšno točko. A me smo zadnje, ki nehajo verjeti. Za nas so najboljši na svetu.”

Foto: SK

Skupinska fotografija z italijanskimi navijači:

Foto: SK

Poljski organizatorji ponagajali slovenskim navijačem

Velika tekmovanja nikoli ne zamudi za mnoge najbolj znan slovenski navijač Aleksander Javornik, možakar, ki ga zaradi svoje oprave ne zgreši noben fotograf. Tudi sam je v Katovice prišel z vojsko navijačev, ki so glasno podprli slovenske odbojkarje, že pred samo tekmo pa je naletel na težavo, saj jim organizator v dvorano ni dovolil prinesti navijaških rekvizitov. Ostal je brez pokala za prvo mesto, ki ga vedno drži v rokah, kot tudi glasnega bobna.

Foto: SK

Navijali od začetka do konca tekme

Kljub težavam se številni slovenski navijači niso predali in se v dvorani Spodek res zbrali v lepem številu, bili so glasni, navijali celotno srečanje ter v tem elementu povsem zasenčili italijanske kolege, žal pa je za popoln slovenski dan manjkala zmaga odbojkarjev, ki so morali še četrtič zapored priznati premoč italijanskim kolegom.

Foto: FIVB

A turnirja še ni konec, Slovenci bodo navijače potrebovali tudi na današnji tekmi za 3. mesto, ko se bodo za bron pomerili z Brazilci. V neposrednem prenosu si jo boste lahko ogledali tudi na Sportklubu.

Slovenska himna in glasno petje slovenskih navijačev: