Salonit ujel še Slovenca v Kanadi: “Odločitev ni bila težka”

Odbojka 18. Maj 202218:00 > 18:30 2 komentarja
Erik Kodrič bo naslednjo sezono nosil dres Salonita iz Anhovega. Foto: Osebni arhiv Erika Kodriča

Nekdanji član mlajših selekcij slovenske izbrane vrste Erik Kodrič se po letu 2018 iz Kanade vrača v Slovenijo. Kariero bo nadaljeval pri kanalskem Salonitu.

Prve odbojkarske korake je naredil pri Črnučah, kasneje je bil tudi član mlajših selekcij slovenske izbrane vrste, po opravljeni maturi na Gimnaziji Poljane, pa je zapustil Slovenijo in odšel v Kanado. Zdaj 22-letni Ljubljančan nam je priznal, da je šlo za eno najboljših odločitev v njegovem življenju.

“Za odhod čez lužo in kombiniranje študija s športom sem se resno začel zanimati nekje v tretjem letniku gimnazije. Ker mi je šlo dobro tako v šoli kot pri odbojki, sem na YouTube objavil video svojih najboljših potez ter kontaktiral vrsto trenerjev na ameriških in kanadskih univerzah z odbojkarskim programom. Sčasoma se je seznam potencialnih univerz skrčil, in na koncu je bila najboljša opcija zame Univerza v New Brunswicku, ki sem jo na koncu tudi izbral. Zagotovo je bila to ena najboljših odločitev v mojem življenju,” nam je iz Kanade sporočila nova pridobitev kanalskega Salonita.

O mrazu, hokeju in kanadski prijaznosti

Kanada veliko bolj kot po odbojki slovi po hokeju in dolgi zimi, a tudi v odbojki kanadska izbrana vrsta spada v širši krog najboljših na svetu. Ves čas je tudi del elitne lige narodov, ki se je prej imenovala svetovna liga.

Foto: Osebni arhiv Erika Kodriča

“Tukaj je res dolga zima – nekje od novembra pa do aprila je zunaj sneg, temperature lahko padejo tudi do -25°C. Zato je razumljivo, da je hokej največji šport v državi – redko spoznaš človeka, ki ne zna igrati hokeja oz. ga ni treniral v mladosti. So pa vsaj poletja prijetna in po vremenu primerljiva s slovenskim poletjem. To velja za Fredericton, mesto s 70 tisoč prebivalci na vzhodu Kanade, kjer sem živel zadnja štiri leta. Poleg večjega števila pol tovornjakov na cesti sem kaj kmalu opazil tudi prijaznost Kanadčanov. Od samega začetka so me sprejeli odprtih rok in obkrožen sem bil s prijaznimi in dobrimi ljudmi, kar je naredilo življenje 5000 kilometrov od doma veliko lažje,” razloži Kodrič.

Erik Kodrič v akciji:

Po pogovoru z Grilancem je bilo vse jasno

Po opravljeni diplomi iz matematike in ekonomije se je njegova “misija” v Kanadi končala, ne pa tudi kariera odbojkarja, ki jo bo nadaljeval prav v Sloveniji. Prvo profesionalno pogodbo je podpisal s kanalskim Salonitom, ki bo ima v prihajajoči visoke načrte.

“Interes je bil tudi s strani drugih klubov, a ko smo se pogovorili s Salonitom, je bila odločitev jasna. Če povem po resnici, sem bil malo presenečen nad njihovim zanimanjem, vendar ko mi je Miloš Grilanc (op. p, direktor kluba) predstavil vizijo in plan, odločitev ni bila težka. Prepričala me je napoved na napad na najvišja mesta v ligi in okrepitev ekipe, kar kažeta tudi prihoda Bojića in Hesselholta,” zadovoljno pove 198 cm visoki bloker.

Tretja okrepitev Kanalcev

Kodrič je še tretja okrepitev Salonita, ki je v tej sezoni izpadel že v četrtfinalu slovenskega prvenstva, v pokalu pa je prišel v polfinale. Pred nekdanjim članom Črnuč sta se v Kanal preselila še danski reprezentančni bloker Joachim Hesselholt in črnogorski reprezentant, ki igra na mestu sprejemalca, Slobodan Bojić, ki je nazadnje igral v močni turški ligi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje