VAR prispeva k regularnosti, a ne odpravlja vseh napak

Nogomet 2. Feb 202220:17 > 20:20
Velika novost slovenskega nogometa: s sezono 2021/22 vanj vstopa VAR. FOTO: Guliverimages.

Prva liga Telemach je v tej sezoni pozdravila pomembno novost – sistem VAR. Velika pridobitev za najvišji rang slovenskega klubskega nogometa bo od spomladanskega dela prisotna na vseh tekmah, kar je nov velik korak naprej.

VAR je v letošnji sezoni prve lige poskrbel za še večjo regularnost nogometnega tekmovanja pri nas. A če je bil sistem v jesenskem tekmovalnem obdobjuuporabljen na le dveh tekmah na krog, bo sedaj prisoten na prav vsakem obračunu.

“Za nami je uvajalno obdobje. Najmanj dvakrat smo bili na vsakem stadionu v Sloveniji, da smo preverili infrastrukturo in delovanja sistema VAR. Vsi stadioni so prejeli tudi certifikat s strani Mednarodne nogometne zveze in izpolnjujejo minimalne pogoje za igranje s sistemom VAR,” je v oddaji Pod prečko pojasnil vodja projekta VAR pri Nogometni zvezi Slovenije Jure Praprotnik.

Kot je pristavil večjih tehničnih težav doslej ni bilo, a hkrati poudaril, da četudi VAR prinaša velik prispevek k regularnosti in legitimnosti tekmovanj, ne odpravlja pa vseh napak. Odpravlja le tiste napake, ki jasne in očitne ter vidne povprečnemu spremljevalcu tekem.”

Prisotnost VAR-a na vseh petih tekmah Prve lige Telemach pozdravlja tudi športni direktor reprezentanc na Nogometni zvezi Slovenije Miran Pavlin, ki je dejal, da sistem prinaša večjo pravičnost. Več pa v spodnejm prispevku.