Grška okupacija Beograda z lepotno napako

Evroliga 20. Maj 202216:00
Delite:
Foto: Sportklub

Slovenski ljubitelji košarke se zagotovo še zelo dobro spomnite številnih športnih dogodkov, ki so sprožili romanje navijačev na druge konce Evrope in sveta v podporo domačim športnikom. Od dvajset tisoč glave množice na zgodovinskem evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem, do tistega zlatega dne v Carigradu, kjer so leta 2017 slovenski košarkarji dosegli največji ekipni uspeh v zgodovini države, ko so se povzpeli na evropski prestol. Na zaključnem turnirju v Beogradu so mesto gostitelja preplavili grški navijači Olympiacosa.

Takoj po zmagi na odločilni tekmi v četrtfinalu proti Monacu so šli v lov na vstopnice in aranžmaje. Ko so pokupili razpoložljivo kvoto, ki je pripadla Olympiacosu, so pridobili še dodatne dragocene lističe na račun preostalih treh klubov, ki se s takšno podporo kot Grki pač ne morejo pohvaliti. Tako je naposled v Srbijo pripotovalo kar enajst tisoč v rdečo barvo odetih privržencev ponosa iz Pireja.

Nekaj jih je v srbsko prestolnico pripotovalo že v sredo, preostali v četrtek, ter najprej preplavili navijaško cono na Savskem trgu. Nato so se iz centra podali do Novega Beograda, kjer stoji veličastna dvorana Štark in kjer so Grki zasedli več kot polovico kapacitete!

Izjemno vzdušje v dvorani Štark:

Na poti na prvi polfinalni obračun smo se tako morali prebijati čez morje glasnih navijačev, odetih v rdečo barvo. Opaziti je bilo tudi preprodajalca vstopnic, ki je bil zelo oblegan. Obkrožali so ga seveda navijači v rdečem.

Po krajšem pogovoru nenadna izguba znanja angleškega jezika, ko smo se razkrili kot novinarji. “Prodajanje” odgovorov v zameno za pločevinke piva. Prošnja, da navijača brez vstopnice spravimo v dvorano z našo akreditacijo … Številni poskusi pogovorov z grškimi navijači so spodleteli, preden smo le uspeli od manjše skupine pridobiti nekaj informacij o številčnem romanju v Beograd in boju za dragocene lističe.

Zlomljena grška srca

Prav zaradi izjemne angažiranosti so številni nevtralni ljubitelji košarke in strokovnjaki na prvem polfinalnem dvoboju prikrito pesti stiskali za njih. Za nadaljevanje fantastične navijaške kulise, ki so jo prinesli v Beograd. Brez njih bi, roko na srce, zaključni turnir veliko izgubil.

Čeprav so proti Anadolu Efesu izgubili na tisti najbolj krut način – s košem ob zvoku sirene – jih je večina v dvorani ostala tudi za drugi polfinalni obračun, ko sta se v el clasicu udarila Real Madrid in Barcelona. Še več, večkrat so z glasnim skandiranjem preglasili skupino navijačev Barcelone, medtem ko se še manj številčnega odseka podpornikov belega baleta tako ni kaj dosti slišalo.

Navijanje Grkov med tekmo Real Madrid – Barcelona:

Nič čudnega, da je strateg Efesa Ergin Ataman takoj po tekmi hitel čestitati nesrečnemu Olympiacosu, v prvi vrsti za veliko podporo, ki tudi z njegove strani ni ostala neopažena.

Omeniti velja še to, da je bilo med navijači opaziti tudi nekaj dresov Dallasove številke 77. Modri Dončićev dres si je nadel celo eden od grških novinarjev.

Grki se bodo v soboto ob 16. uri za tolažilno nagrado v boju za tretje mesto pomerili z Barcelono, a brez dvoma se bo vsaj del navijačev po velikem razočaranju že odpravil domov. Če bi se uvrstili v finale, bi verjetno v Beograd pripotoval še kakšen več.

Komentari

Vaš komentar