Reprezentanti pokalnih prvakov iz rudnika v rudnik

Košarka 19. Feb. 20229:06
Delite:
Foto: Jure Banfi

Košarkarji Cedevite Olimpije so v petek v razburljivem finali vendarle imeli preveč kvalitete za Helios Suns, a so Domžalčani brez dvoma pustili dober vtis. Tudi na Ljubljančane, ki so tako dobili potrditev, da jim tudi v državnem prvenstvu ne bo tako lahko. Sledi drugo reprezentančno okno to sezono, ki pa bo za številne zmaje deloven.

“Tisti igralci, ki niso poznali Heliosa, so ga zdaj spoznali. Začeli smo dobro in zadevali vse, v glavah je bilo, da bo to preprosto. A Helios je predobra ekipa. Všeč mi je, da smo ga spoznali in videli, da ko pridemo igrati slovensko ligo, nam ne bo lahko,” je po zmagi razlagal Jurica Golemac.

To je bil za stratega Cedevite Olimpije že šesti osvojeni pokal. Tri je osvojil še kot košarkar, vse v dresu zmajev. V vlogi trenerja je pokalno lovoriko dvakrat dvignil s Primorsko, po selitvi v Ljubljano pa po enem izgubljenem finalu – leta 2020 mu je mero vzela prav potapljajoča se Primorska – zdaj vendarle slavil še z Ljubljančani.

Vrhunci finala:

Našli tisto, kar se je iskalo vsa leta

Po januarskih težavah, ki jih je povzročil prisilni premor zaradi koronavirusa, zdaj prenovljeno moštvo Ljubljančanov deluje vse bolje. Zmaga v finalu je bila že šesta zapored. Yogi Ferrell je bil prvi strelec finala, Alen Omić se je zasidral v prvi peterki, Zoran Dragić raste iz tekme v tekmo.

“Povsem so spremenili vzdušje v ekipi. Zoki sploh igra z izjemno energijo, zelo koristen igralec, povsod je, včasih še preveč,” v smehu pove Edo Murić.

Predvsem se je razveselil pridružitve Dragića, s katerim upa, da bo še dolgo tvoril okostje moštva: “Njegova kariera govori sama zase. Vesel sem, da se je odločil, da končno pride v Olimpijo. Upam, da bo ta klapa ostala čim dlje. Vidi se, da je drugačna energija in borba. Mislim, da je to tisto, kar se je iskalo vsa leta.”

Foto: Jure Banfi

V zadnji četrtini je nekoliko tudi zavrela kri, a sta se trenerja obeh moštev strinjala, da to kaže na čustveni vložek z obeh strani.

Jaka Blažič, ki je bil neposredno vpleten v incident in bil naposled tudi izključen, upa, da se bo iz vsega nekaj naučil: “Končalo se je brez posledic. Vesel sem zmage, pa tudi šola zame, kako reagirati na preostalih tekmah.”

Helios se je predstavil v dobri luči

Domžalčani so se favoritom odlično po robu postavili predvsem v prvem polčasu. Čeprav so že dvakrat nekoliko zaostali, so se vrnili v igro. Ogromno energije so moštvu vlile atraktivne poteze. Dvakrat je silovito zabil Urban Oman, kar trikrat je na obroč poletel tudi Venkatesha Jois. Na koncu je vendarle prevladala kvaliteta in širina kadra košarkarjev v zelenem.

“Gremo dalje. Mislim, da imamo dovolj svežih igralcev, predvsem v glavah. Kemija je super. Najprej moramo priti med najboljše štiri, da si tudi za drugo leto zagotovimo ligo ABA 2. V ABA 2 pa gremo presenetiti vse,” je bil kljub porazu s predstavo svojih varovancev zadovoljen Dejan Jakara.

Helios je v prvenstvu po 17 tekmah že pri 14 zmagah in že uvrščen v ligo za prvaka. Zmago več je vpisala le Krka. V ligi ABA 2 pa so na visokem 4. mestu (7-3).

Helios Suns. Foto: Jure Banfi

Iz rudnika v rudnik

Sledi druga reprezentančna akcija v tej sezoni, ki za slovensko izbrano vrsto prinaša dva obračuna s Finci. 25. februarja v gosteh in tri dni pozneje še v koprski Bonifiki, kjer je novembra padla Švedska. Štirje od 14 igralcev, ki jih je vpoklical selektor Aleksander Sekulić, se bodo na ponedeljkov zbor podali iz Ljubljane.

Zmaji bodo tako za naslednjih deset dni ostali brez tretjine moštva. Odhajajo Jaka Blažič, Edo Murić, Zoran Dragić in Luka Ščuka.

“Iz rudnika v rudnik. Ko si v Olimpiji, se pričakujejo zmage, ko si v slovenski reprezentanci, se pričakujejo zmage. Vsako tekmo si na preizkušnji, ne smeš si privoščiti spodrsljajev. Igralec zato čuti izčrpanost, predvsem čustveno. Vsak dan moraš biti na sto odstotkih. Vsako tekmo smo favoriti, ves čas se moramo braniti. Lahko vam iz lastnih izkušenj povem, da se je precej težje braniti kot napadati. Gremo po dve zmagi, ni izgovorov,” je odločen najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja pokala Spar Murić.

Foto: Jure Banfi

Preostale člane moštva bodo poskusili spočiti, pove Golemac: “Spočiti igralce in vrniti rekonvalescenta Alena Hodžića in Marka Radovanovića. Delali bomo z mladimi in čakali na vrnitev reprezentantov.”

Ta konec tedna bodo sicer dobili prosto. A kot pove kapetan Blažič, sam trenutno ne čuti utrujenosti. “Na srečo smo imeli vmes covid premor. Tiste dni sem izkoristil za počitek in prišel na igrišča svež in željan treninga ter tekem. Ne čutim utrujenosti pred ključnim delom sezone, ko se bo odločalo, ali bo dobra ali ne. Ni časa za utrujenost.”

Komentari

Vaš komentar