Zmaji z novimi tujci, višjim proračunom in višjimi cilji

Eurocup 20. Avg 202114:17 > 14:32
Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija.

Košarkarji Cedevite Olimpije se na novo sezono pripravljajo v že skoraj polni postavi. Manjka le še kapetan Jaka Blažič, medtem ko se v naslednjih dneh pričakuje še zadnjo okrepitev, klub namreč intenzivno išče zamenjavo za centra Mathianga Mangoka. V novi sezoni želijo zmaji izpolniti vse cilje, ki so jim spodleteli lani. O dogajanju v klubu je v Stožicah spregovoril športni direktor Sani Bečirović.

Uvrstitev med najboljših osem v EuroCupu in najboljše štiri v regionalni ligi ABA. To sta glavna cilja prenovljene Cedevite Olimpije, ki sta ji lani do izpolnitve omenjenih dveh dosežkov zmanjkali praktično le dve žogi.

“Uspeli smo sestaviti kvalitetno ekipo, ki bi lahko posegla po stopnički višje, po tistem, kar se nam je lani izmuznilo iz rok. Lani smo imeli izjemno priložnost v EuroCupu, da naredimo korak naprej, preboj med najboljših osem, kar se v Ljubljani že dolgo ni zgodilo,” je o ciljih dejal Sani Bečirović, najbolj zaposleni mož v klubu to poletje.

Bečirović o sistemu tekmovanja v EuroCupu:

“Po analizah vemo, kaj nam je manjkalo, kaj so bile točke, kjer je bilo nujno potrebno narediti menjave in jih dvigniti na višji nivo. Mislim, da nam je, ne glede na vse težave, v letošnjem poletju, to tudi uspelo,” je nadaljeval športni direktor.

Odšla šesterica tujcev

Da bi jim uspelo, so zamenjali oziroma okrepili predvsem tujsko legijo. Odšli so vsi štirje Američani – Rion Cortez Brown, Mikael Hopkins, Jarrod Jones in Kendrick Perry. Kmalu jim bo skozi izhodna vrata sledil tudi Ivan Marinković, s katerim se klub pogaja za sporazumno prekinitev.

Razšli so se tudi s centrom Mathiangom Mangokom, ki se je nesrečno hudo poškodoval že pred prvo tekmo lanske sezone. Ob vrnitvi v Ljubljano se je pokazalo, da bo za okrevanje potreboval še tri do štiri mesece.

“To žal ni v našem načrtu, saj smo pričakovali, da bo pripravljen od 1. septembra igrati na maksimalnem nivoju. Zato smo se potem sporazumno razšli. Menjava je precej blizu. Intenzivno se s tem ukvarjamo že 14 dni. Če bo vse po sreči, bo na to temo kmalu več znanega ,” je o iskanju zadnje okrepitve pred novo sezono dejal Sani.

Odlični strelci na zunanjih položajih

Drugi položaji so dobro pokriti. Še najbolj boli odhod Kendricka Perryja, ki je v Ljubljani pustil velik pečat, a želja po igranju v Evroligi je bila prevelika. Naslednjo sezono bo tako igral za Panathinaikos.

Marcus Keene lani za Kalev-Cramo v VTB ligi: 20 točk, 3,2 skoka in 5,1 podaje na tekmo. Foto: Guliverimage.

“Pripeljali smo Marusa Keena, zamenjavo za Perryja. Jacoba Pullena, ki je po svojem talentu eden najboljših igralcev v ligi, če ne najboljši. To je dokazoval mnoga leta, ne le v dresu Mornarja temveč v številnih evropskih klubih,” je z novima branilcema, ki sta predvsem odlična strelca, zadovoljen Bečirović.

Okrepitve pred sezono 2021/22:

Marcus Keene, organizator igre, 175 cm, 26 let (ZDA)
Jacob Pullen, branilec, 183 cm, 31 let (ZDA)
Melvin Ejim, krilo, 201 cm, 30 let (ZDA)
Jackie Carmichael, krilni center, 206 cm, 31 let (ZDA)
Marko Radovanović, krilni center, 209 cm, 25 let (SRB)
Saša Ciani, krilni center, 205 cm, 18 let (SLO)
Blaž Habot, krilni center, 206 cm, 20 let (SLO)

To sta dva od štirih novih Američanov. Krilna položaja sta okrepila še Melvin Ejim, ki je lani odločno igral za Budućnost, in nekdanji član Igokee Jackie Carmichael. Iz FMP-ja se je v Ljubljano preselil še Marko Radovanović.

“Že samo s temi imeni imamo igralce, ki so vajeni težkih tekem, prenašati pritisk in, kar je najpomembneje, vsi so seznanjeni z našo ligo in bodo dodana vrednost za letošnjo sezono,” je od Američanih, ki dobro poznajo ligo ABA in so bili lani v svojih klubih nosilci, dejal Bečirović.

Jacob Pullen za Mornar v ligi ABA: 16,6 točke in 3,1 podaje na tekmo. Foto: Guliverimage.

Slovensko ogrodje

Za trenerja Jurico Golemaca je pomembno, da so zadržali ogrodje ekipe, sestavljeno iz slovenskih košarkarjev. Jaka Blažič kljub velikemu zanimanje evropskih velikanov ostaja v zelenem, enako velja za Eda Murića, Luko Rupnika, Žigo Dimca in Alena Hodžića.

Prav tako so zmaji pripeljali še dva talentirana Slovenca. S Polzele je prišel Blaž Habot, iz beograjskega Dynamica Saša Ciani. Še od lani sta v kadru Dan Duščak in Luka Ščuka. Medtem ko je Rok Radović odšel na posojo k zagrebški Cedeviti Junior.

Luka Rupnik, Edo Murič, Jaka Blažič
Luka Rupnik, Edo Murič in Jaka Blažič ostajajo v “zmajevem” gnezdu.

To je osnova vsega, pove Bečirović: “Na začetku projekta smo poudarili dejstvo, da želimo zgraditi trdne temelje. Te se gradi z domačimi igralci. Jaka, Luka, Edo in Žiga so vse dobre igre in kar so lani prikazovali v našem dresu, prenesli tudi v reprezentančnega. Dodali smo še dva nova mlada igralca, Habota in Cianija, ob domačih Duščaku, Ščuki in Radoviću. S kadrovanjem dokazujemo, da si želimo domače jedro in pričakujem od teh mladih fantov, da se bodo dvignili še na višjo raven.”

Ščuka bo del prvega moštva in bo v novi sezoni dobil več priložnosti. Ostali se bodo v prvi polovici sezone najverjetneje kalili v drugih klubih, je še pojasnil športni direktor Olimpije.

Bečirović o ponudbah za Jako Blažiča:

Letošnji proračun za prvo ekipo je med deset in 15 odstotki višji od lanskega, ko so v Stožicah razpolagali s petimi milijoni evrov, od česar je bilo za prvo ekipo namenjenih 60 odstotkov. V Ljubljani verjamejo, da so zgradili dobro ekipo, sposobno poseči po višjih mestih kot v lanski sezoni. Enako kot lani bodo tudi letos jeseni pričeli z nastopanjem v EuroCupu in ligi ABA, medtem ko se bodo v državnem prvenstvu priključili v drugem delu tekmovanja.

Kar 18-kratni slovenski prvaki bodo uvod v sezono na regionalni sceni doživeli z večnim slovenskim košarkarskim derbijem z novomeško Krko v Areni Stožice, predvidoma 24. septembra. V Evropskem pokalu bodo Zmaji na parket prvič stopili 19. oktobra na Kanarskih otokih, kjer se bodo pomerili z Gran Canario.

Pripravljalne tekme Cedevite Olimpije:

ŠD Rogla (Rogla, Slovenija), sobota, 28. avgust:
EWE BASKETS OLDENBURG – CEDEVITA OLIMPIJA (zaprta za javnost)

Arena Stožice (Ljubljana, Slovenija), ponedeljek, 30. avgust:
CEDEVITA OLIMPIJA – MITTELDEUTSCHER (zaprta za javnost)

Sreda, 1. september – petek, 3. september:
MEDNARODNI TURNIR V OPATIJI (Partizan NIS, Cibona, Pesaro)

Arena Stožice (Ljubljana, Slovenija), ponedeljek, 6. september:
CEDEVITA OLIMPIJA – BAYERN BASKETBALL

Arena Stožice (Ljubljana, Slovenija), petek, 10. september:
CEDEVITA OLIMPIJA – CIBONA (zaprta za javnost)

Komentari

Vaš komentar