Nika Prevc v Oberstdorfu okronana kot zmagovalka novoletne turneje (VIDEO)

Smučarski skoki 1. Jan 202416:01 > 16:38 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Smučarske skakalke v Oberstdorfu so zaključile premierno turnejo dveh večerov. Po sobotni tekmi v Garmisch-Partenkirchnu si je najboljše izhodišče priskakala Nika Prevc, ki je dosegla svojo drugo zmago v svetovnem pokalu. V Oberstdorfu se ji prva serija sicer ni tako dobro izšla, a je v drugo spet skočila boljše in se na koncu kot najboljša Slovenka znašla na 4. mestu. Zmage, svoje jubilejne desete v svetovnem pokalu, se je razveselila Avstrijka Eva Pinkelnig.

Ženska skakalna karava je še lani na novega leta dan tekmovala na Silvestrski turneji na Ljubnem ob Savinji, tokrat pa je prvič v zgodovini nastopila v Oberstdorfu, kjer se je zaključila prva izvedba turneje dveh večerov.

Slovenija se lahko pod Senčno goro pohvali z dvema tekmovalkama med elitno deseterico. Najboljša je bila še tretjič zapored Nika Prevc, ki je zasedla četrto mesto, kar je bilo na koncu dovolj tudi za zmago v skupnem seštevku premierne turneje dveh večerov. Za več kot devet točk je prehitela današnjo zmagovalko Pinkelnig. Danes se je 18-letna Gorenjka znašla tik pod stopničkami za zmagovalke, drugo mesto je zasedla Kanadčanka Alexandria Loutitt, tretja je bila Avstrijka Jacqueline Seifridsberger.

Soliden zaslužek

“Po zmedenem dnevu in težavi z zbranostjo sem zelo vesela, da sem vseeno prikazala dva dobra skoka, ki sta bila dovolj za skupno zmago,” je po tekmi povedala Prevc, ki v svetovnem pokalu na tretjem mestu zaostaja le za Francozinjo Josephine Pagnier in Kanadčanko Louittit.

Ema Klinec, ki je bila po prvi seriji na 14. mestu, je – kljub slabim razmeram – doskočila pri 128,5 metra in po svojem skoku suvereno prevzela vodstvo. Na koncu ji je uspelo tekmo zaključiti na sedmem mestu. “Turneja je zaključena. Nisem najbolje skakala, a ni bilo slabo. Morda sem se malo lovila, a v Oberstdorf sem prišla z določeno nalogo, ki sem jo uspešno opravila. Zadnji skok je bil z mize zelo lep. Sem zadovoljna, kar se tiče skokov, ne pa toliko z rezultatskega vidika,” je ocenila Klinec, ki je pred dvema letoma prav v Oberstdorfu osvojila naslov svetovne prvakinje.

Nika Križnar, ki je bila po prvi seriji sedma, je med letom v drugi seriji dobila močan sunek vetra, imela precej težav in pristala le pri 116 metrih ter zaključila na 14. mestu.  “Tekma se ni izšla po mojih najboljših željah, a tudi iz napak se učimo. Mislim, da je težje sprejeti, če ti gre na kvalifikacijah ter uradnem treningu in ne na tekmi kot pa obratno. Bolj se bom morala osredotočiti za naslednje tekme. Naslednja je tako rečeno na domačem prizorišču v Beljaku. Upam, da bom tam uživala,” je bila vidno razočarana 23-letnica.

Nika Prevc je z zmago na turneji dveh večerov zaslužila 10.000 evrov

Kot ekipa morajo stopiti na plin

Na tekmi je nastopilo vseh šest Slovenk, v finalno serijo pa se niso uspele prebiti  Katra Komar, Ajda Košnjek in Taja Bodlaj.

“Prva turneja dveh večerov je za nami. Dobil ismo skupno zmago. Vesel sem, da si je Nika v Garmischu priskakal dovolj prednosti in je bilo na koncu to dovolj. To je bila tudi edina lovorika, ki jo kot ekipa še nimamo v zbirki. Upam, da se zgodi še kdaj. Če ocenim tekmovanje, je bilo težko, žirija konservativna, zalet nizek, razmere spremenljive. Nizko zaletišče nato naredi ogromne razlike. Sami skoki niso bili na visoki ravni kot na prejšnjih dveh prizoriščih. Kot ekipa moramo stopiti na plin,” pa je nastope svojih tekmovalk ocenil glavni trener Zoran Zupančič.

Naslednje postajališče svetovnega pokala za dekleta je Beljak, kjer bosta v sredo in četrtek na sporedu posamični tekmi na srednji skakalnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!