Kaj vse nas čaka v spektakularnem letu 2024?

Slovenski navijači Stožice
Foto: Aleš Fevžer

Za nami je športnih uspehov polno leto 2023, že pa smo vstopili v novega, ki prinaša dva vrhunca. Od 14. junija do 14. julija bodo oči svetovne, tokrat pa tudi slovenske javnosti usmerjene v Nemčijo, kjer bo na sporedu evropsko prvenstvo v nogometu. Manj kot mesec dni pozneje pa se bo središče dogajanja preselilo le malenkost zahodneje – Pariz bo namreč od 26. julija do 11. avgusta gostil poletne olimpijske igre.

Slovenska nogometna reprezentanca po 14 letih znova na velikem tekmovanju in pariški lov Slovencev in Slovenk na olimpijske kolajne v številnih športnih panogah. To bosta dva športna vrhunca letošnjega leta, ki jima bo namenjene tudi največ medijske in navijaške pozornosti.

Seveda pa bo – tako kot smo že navajeni – na tekmovališčih izjemno pestro tudi prej in potem. Pred vami je kronološki pregled ključnih datumov in tekmovanj, ki jih v letu 2024 enostavno ne smete zamuditi.

Januar

Ženska skakalna novoletna turneja: 1. januar (Oberstdorf)
Moška skakalna novoletna turneja: 1. – 6. januar (Garmish-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen)
Tekaška novoletna turneja: 1. – 7. januar (Dobiacco, Davos, Val di Fiemme)
evropsko prvenstvo v vaterpolu: 4. – 16. januar (Hrvaška)
Zlata lisica: 6. – 7. januar (Kranjska Gora)
evropsko prvenstvo v rokometu: 10. – 28. januar (Nemčija)
OP Avstralije v tenisu: 15. – 29. januar (Melbourne)
svetovni pokal v deskanju: 25. januar (Rogla)
svetovno prvenstvo v smučarskih poletih: 25. – 28. januar (Kulm)
tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske: 26. – 28. januar (Ljubno)

Prvi mesec novega leta bo pričakovano zimsko obarvan. 1. oziroma 6. januarja bomo dobili zmagovalko in zmagovalca skakalne turneje, v Italiji bosta okronana še glavna junaka tekmovanja ob prelomu leta v smučarskem teku. Skakalce sicer vrhunec čaka konec meseca, ko se bodo na Kulmu merili za kolajne na svetovnem prvenstvu v poletih, isti konec tedna pa bo Ljubno gostilo dve tekmi v ženskem svetovnem pokalu, Rogla pa eno v deskanju na snegu. Vrhunec na slovenskih tleh bo sicer na sporedu že prvi vikend, ko bo Kranjska Gora znova gostila tekmovanje za Zlato lisico.

Pred nogometaši se bodo na evropskem prvenstvu v Nemčiji udarili še rokometaši, kjer bo drugič na velikem tekmovanju pod taktirko selektorja Uroša Zormana nastopila tudi Slovenija. Še malce prej bo pestro pri naših južnih sosedih, Hrvaška bo namreč gostila evropsko prvenstvo v vaterpolu. V drugi polovici januarja bo na tradicionalno na sporedu še prvi teniški grand slam v Melbournu, kjer bo naslov branil Novak Đoković.

Foto: Guliverimage

Februar

svetovno prvenstvo v plavanju: 2. – 18. februar (Doha)
mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju: 5. – 11. februar (Planica)
svetovno prvenstvo v biatlonu: 7. – 18. februar (Nove mesto)
začetek spomladanskega dela sezone Prve lige Telemach: 10. februar
finale lige NFL – superbowl LVIII: 12. februar (Las Vegas)

Februar bo v letošnjem letu nekoliko manj pester kot lani, ko so bila na sporedu svetovna prvenstva v alpskem smučanju, deskanju, nordijskem smučanju in biatlonu. No, biatlonci bodo na delu tudi tokrat, kolajne se bodo delile od 7. do 18. februarja v češkem Novem mestu. Zanimivo bo tudi v Planici, pod Poncami bo namreč od 5. do 11. februarja mladinsko svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinaciji.

Že prej se bodo na šampionatu merili plavalci, pozdravila jih bo katarska Doha. Zelo zgodaj – 10. februarja – se bo nadaljevala še nogometna sezona v Sloveniji, dva dni pozneje pa bo s tradicionalnim superbowlom, tokrat v Las Vegasu, konec sezone ameriškega nogometa.

Celjani so za zdaj suvereno na vrhu Prve lige Telemach. Foto: Jure Banfi

Marec

dvoransko svetovno prvenstvo v atletiki: 1. – 3. marec (Glasgow)
začetek sezone formule 1: 2. marec (Sakhir, Bahrajn)
Pokal Vitranc: 9. – 10. marec (Kranjska Gora)
začetek sezone MotoGP: 10. marec (Losail, Katar)
začetek sezone MXGP: 10 marec (Villa La Angostura, Argentina)
moške rokometne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah: 14. – 17. marec
kolesarski spomenik Milano-Sanremo: 16. marec
svetovni pokal v smučarskih poletih: 21. – 24. marec (Planica)
svetovno prvenstvo v jadranju: 29. marec – 6. april (Palma de Mallorca)
kolesarski spomenik po Flandriji: 31. marec

Marec prinaša še nekaj zimskih tekem na slovenskih tleh – najprej se bodo alpski smučarji 9. in 10. marca merili na Pokalu Vitranc, ob koncu meseca pa bodo na vrsti smučarski poleti v Planici. Že prej oziroma takrat se bodo začele tudi nove sezone svetovnih prvenstev v formuli ena, MotoGP-ju in MXGP-ju, kjer bo visoko znova meril Tim Gajser.

Nič drugače ne moremo reči niti za dvoransko svetovno prvenstvo v atletiki (v začetku meseca) in za SP v jadranju (konec meseca) ter za prva kolesarska spomenika. Milano-Sanremo, prvi večji cilj Tadeja Pogačarja bo na sporedu 16. marca, dirka po Flandriji pa 15 dni pozneje.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

April

kolesarski spomenik Pariz-Roubaix: 7. april
ženske rokometne kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah: 11. – 14. april (Slovenija v Novem Ulmu)
teniški pokal Billie Jean King, kvalifikacije, Slovaška-Slovenija: 11. – 14. april (Bratislava)
kolesarski spomenik Liege-Bastogne-Liege: 21. april
evropsko prvenstvo v judu: 25. -27. april (Zagreb)
hokejsko svetovno prvenstvo divizije IA: 28. april – 4. maj (Bolzano)

April bo v veliki večini minil v zaključku rednih delov nekaterih državnih prvenstev in mednarodnih lig (košarka, hokej, evroliga, NBA, NHL …), oči pa bodo uprte tudi na še dva spomladanska kolesarka spomenika. Po velikem uspehu slovenskih tenisačic v letu 2023 jih tokrat prva naloga čaka v Bratislavi in obračunu z domačo Slovaško.

V konkurenci Nemčije, Črne gore in Paragvaja si bodo vozovnice za olimpijske igre v Novem Ulmu skušale zagotoviti slovenske rokometašice, ekspresno vrnitev med elito pa bo v Bolzanu skušala doseči pomlajena hokejska reprezentanca.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca
Foto: IHF/Kolektiff Images

Maj

kolesarska dirka po Italiji: 4. – 26. maj
hokejsko svetovno prvenstvo elite: 10. – 26. maj (Ostrava, Praga)
evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah: 15. – 19. maj (Tacen)
konec sezone Prve lige Telemach: 19. maj
finale nogometne evropske lige: 22. maj (Dublin)
OP Francije v tenisu: 27. maj – 6. junij (Pariz)
finale nogometne konferenčne lige: 29. maj (Atene)

Znova bo zelo kolesarsko obarvan tudi maj. Leto dni za nepozabnim uspehom Primoža Rogliča se bo v lov na rožnato majico podal tudi Tadej Pogačar, za katerega bo to debi na italijanski pentlji, kljub temu pa mu bo pripadla vloga favorita za končno slavje. Peti mesec bo sicer minil v znamenju zaključkov nogometnih lig, v Tacnu pa bodo od 15. do 19. maja gostili evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Tik pred koncem meseca bodo teniški igralci prvič v temu letu na delu v Parizu, čas bo za drugi grand slam sezone – Roland Garros.

Benjamin Savšek
Foto: Aleš Fevžer

Junij

finale nogometne lige prvakov: 1. junij (London)
evropsko prvenstvo v atletiki: 7. – 12. junij (Rim)
Copa America: 10. junij – 12. julij (Ekvador)
evropsko prvenstvo v plavanju: 10. – 23. junij (Beograd)
kolesarska dirka po Sloveniji: 12. – 16. junij
evropsko prvenstvo v nogometu: 14. junij – 14. julij (Nemčija)
kolesarska dirka po Franciji: 29. junij – 21. julij

Z junijem bomo dočakali enega glavnih vrhuncev novega leta. Že prvi dan rožnika, kot so nekoč rekli temu mesecu, bomo sicer dobili evropskega klubskega prvaka. Glavno pa se bo seveda odvijalo od 14. junija do 14. julija v Nemčiji, kjer bo sodelovala tudi Slovenija. V skupini C bodo varovanci Matjaža Keka moči merili z Dansko (15. 6. v Stuttgartu), Srbijo (20. 6. v Münchnu) in Anglijo (25. 6. v Kölnu).

Praktično istočasno kot evropsko bo potekalo tudi južnoameriško nogometno prvenstvo (Copa America), tokrat bo gostitelj Ekvador. Še pred olimpijskimi igrami se bodo za kolajne evropskih prvenstev borili atleti in plavalci. Znova bomo spremljali tudi kolesarsko dirko po Sloveniji, a največ zanimanja bo jasno za Tour de France, ki se bo začel 29. junija.

slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Julij

OP Anglije v tenisu: 1. – 14. julij (Wimbledon)
moške košarkarske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah: 2. – 7. julij (Slovenija v Pireju)
finale EP v nogometu: 14. julij (Berlin)
poletne olimpijske igre: 26. julij – 11. avgust (Pariz)
začetek sezone 2024/25 Prve lige Telemach: ni še točnega datuma

Julij bo v letu 2024 najbolj športno pester mesec. V teku bo evropsko prvenstvo v nogometu, zraven bodo svoje dodali še kolesarji na dirki po Franciji, kjer bosta na rumeno majico ciljala tako Pogačar kot Primož Roglič. Zaključek bo tokrat prvič v zgodovini izven Pariza, v Nici.

S prvim dnem sedmega meseca bodo tretji grand slam sezone v Wimbledonu začeli še tenisači, le 12 dni po finalu EP v nogometu pa se bo začel največji dogodek leta: olimpijske igre v Parizu. Slovenija bo tam s številnimi vročimi železi v ognju (Janja Garnbret, Pogačar, Kristjan Čeh, Toni Vodišek, Andreja Leški …) kandidatka za marsikatero kolajno. Ali bodo med njimi tudi košarkarji z Luko Dončićem, pa bo znano šele po zahtevnem pirejskem kvalifikacijskem turnirju.

Primož Roglič
Foto: profimedia

Avgust

kolesarska dirka po Španiji: 17. avgust – 8. september
svetovno prvenstvo v veslanju: 18. – 25. avgust (St. Catharines)
evropsko prvenstvo v športnem plezanju: 24. avgust – 1. september (Villars)
OP ZDA v tenisu: 26. avgust – 8. september (New York)
moške hokejske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah: 29. avgust – 1. september (Slovenija na Danskem)

Do polovice avgusta bodo pozornost športnih ljubiteljev seveda plenili boji in obračuni v francoski prestolnici, nato pa se bo dogajanje umirilo. A le za kratek čas. Ljubitelji kolesarstva bodo lahko spremljali še tretji grandtour sezone, čeprav Vuelte noben od slovenskih kolesarjev trenutno nima med glavnimi cilji leta. Janja Garnbret bo lahko svojo zbirko lovorik še obogatila na evropskem prvenstvu v plezanju v Villarsu, tenisače pa bo New York pozdravil še na četrtem grand slamu sezone. Zelo zgodaj bodo na delu hokejisti, ki jih na Danskem v družbi domačinov, Norveške in kvalifikanta čakajo kvalifikacije za olimpijske igre 2026.

Janja Garnbret
Foto: Profimedia

September

svetovni pokal v športnem plezanju: 6. – 7. september (Koper)
evropsko prvenstvo v kolesarstvu: 11. – 15. september (Flandrija)
svetovno prvenstvo v kolesarstvu: 22. – 29. september (Zürich)

Če ne bo presenečenj, bo september v Sloveniji znova najbolj kolesarsko obarvan. Po dirki po Španiji namreč karavano čakata še dva vrhunca – najprej evropsko prvenstvo v Belgiji, nato pa še svetovno v Švici. Zadnjega si je za enega od ciljev označil tudi Pogačar. Že prej se bo pred domačimi navijači v Kopru znova predstavila Janja Garnbret. Na svoje bodo z začetki domačih in regionalnih tekmovanj prišli tudi ljubiteljev ekipnih športov (hokej, odbojka, košarka, rokomet …).

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Oktober

kolesarski spomenik po Lombardiji: 12. oktober
začetek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju: datum še ni znan

Podobno kot tudi v letu 2023 bo športno nekoliko bolj umirjen oktober. Ob koncu kolesarske sezone bo še četrto zaporedno zmago na dirki odpadlega lista – po Lombardiji napadal Tadej Pogačar, njegove možnosti pa bodo odvisne predvsem o razpleta prejšnjih dirk, na katerih bo nastopil. Če ne bo spremembe koledarja, h kateremu so ob začetku trenutne sezone pozivali številni, pa se bo konec oktobra začela tudi nova sezona v alpskem smučanju.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

November

pokal Billie Jean King, zaključni turnir: 10. – 17. november (prizorišče še ni znano)
zaključek sezone v MotoGP: 17. november (Valencia)
Davisov pokal, zaključni turnir: 19. – 24. november (prizorišče še ni znano)
žensko evropsko rokometno prvenstvo: 28. november – 15. december (Avstrija, Madžarska, Švica)
začetki sezon v smučarskih skokih, smučarskem teku in nordijski kombinaciji: datum še ni znan

Ob zaključku sezone med posamezniki bodo v dresih reprezentanc na zaključnih turnirjih spet igrali teniški igralci in igralke, prizorišči obeh zaključnih turnirjev pa zaenkrat še nista znani. Enako kot ne datumi začetkov novih zimskih sezon smučarskih skakalcev, tekačev in nordijskih kombinatorcev. Zato pa je že jasno, da bodo žensko rokometno evropsko prvenstvo gostile Avstrija, Madžarska in Švica.

Tamara Zidanšek; FOTO: Profimedia

December

zaključek sezone v formuli 1: 8. december (Abu Dabi)
svetovno plavalno prvenstvo v kratkih bazenih: 10. – 15. december (Budimpešta)
začetek moške novoletne skakalne turneje: 29. december (Oberstdorf)
začetek sezone svetovnega pokala v deskanju na snegu: datum še ni znan

Podobno kot minuli december bodo na velikem tekmovanju v kratkih bazenih spet na delu plavalci, tokrat v nam bližnji Budimpešti. Spet se bo šele decembra končala sezona formule ena, to pa je tudi mesec, ko z zimskimi tekmovanji tradicionalno začenjajo deskarji na snegu. Ob prelomu leta pa seveda sledi še prvi vrhunec med skakalci in skakalkami – za moške v Oberstdorfu, za ženske pa predvidoma v Garmisch-Partenkirchu. Bodo orlice prvič tekmovale tudi na avstrijskem delu turneje?

Anže Lanišek
Foto: Profimedia

Ni kaj, pred nami je znova spektakularno in športno leto.