Albert Riera ima novega sovražnika

Nogomet 10. Mar 202317:002 komentarja

Nogometaše Olimpije v nedeljo čaka derbi ljubljanske kotline. V 26. krogu Prve lige Telemach na svojem stadionu zmaji pričakujejo zasedbo Domžal, z morebitno zmago pa vi varovanci Alberta Riere naredili nov velik korak proti naslovu državnih prvakov. Pred tekmo pa je na druženju s predstavniki sedme sile Španec znova našel čas tudi za širše nogometne teme. Tokrat je Nogometni zvezi Slovenije ponudil nasvet, kako se v prihodnosti izogniti situacijam, kakršna je privedla do njegovega suspenza, sprašuje pa se tudi o vlogi in namenu četrtega sodnika.

Tekma z Domžalami bo zadnja tekma, na kateri Albert Riera zaradi kazni s tekme proti Kopru ne bo smel sedeti na klopi ljubljanske Olimpije. Vseeno zmaji v tekmo vstopajo z vlogo favorita za osvojitev novih treh točk, ki bi zeleno-bele pomaknile še korak bližje proti državnemu naslovu.

A kot smo že vajeni, v svojem slogu španski trener poleg prihajajoče tekme razmišlja tudi o drugih nogometnih temah. Tokrat je denimo Nogometni zvezi Slovenije poslal jasno sporočilo o tem, kako bi se lahko situacijam, kakršna se je zgodila na tekmi med Koprom in Olimpijo, v prihodnje izognili. Hkrati pa je priznal svojo frustracijo nad tem, kako zelo so se v zadnjem obdobju povečale pristojnosti četrtega sodnika.

“On je tam zato, da v primeru poškodbe zamenja glavnega sodnika, postal pa je oseba, ki govori več kot trener, igralci in glavni sodnik. Kaj takšnega še nisem nikoli videl. Nenehno četrti sodniki prihajajo do trenerjev in jim nekaj očitajo. Pustite nam, da lahko delamo. Vseh 90 minut komunicirajo z nami in tako se je zelo težko osredotočiti na tekmo,” razmišlja trener Olimpije.

V nadaljevanju preverite, kako Albert Riera napoveduje tekmo z Domžalami, kakšen nasvet ponuja Nogometni zvezi Slovenije, kako je reagiral ob prejemu kazni za svoje obnašanje, izveste pa tudi, koga izmed svojih nogometašev v mesecu marcu pričakuje na reprezentančnem seznamu.

FOTO: Uroš Skaza.

O tekmi proti Domžalam

Ta teden bomo imeli dodaten dan, navajeni smo igrati na tri dni, zdaj imamo na voljo štiri in lahko se v miru pripravimo. Tekma bo težka, Domžale po premoru kažejo stabilno formo. Težko jih je premagati. Navajeni smo igrati proti ekipam, ki se branijo s petimi branilci, tudi tokrat bomo storili vse, da prebijemo njihove linije in pridemo do zmage.

Vrhunci prve letošnje tekme med Olimpijo in Domžalami (3:2)

O tem, kdaj bo Olimpija matematično državni prvak

Slišim, da v teh dneh novinarji računate, koliko točk še potrebujemo za naslov. Ne želim poslušati o tem in igralcem nikakor ne dovolim, da govorijo o tem. Že na začetku sezone sem povedal, da je seveda cilj osvajanje točk in lovorik, ampak tudi ustvarjanje vse boljših nogometašev. Cilj je, da napredujejo.

Razplet na koncu ne bo odvisen samo od nas, ampak bo tudi od rezultatov konkurentov. Fantje pa morajo ostati zbrani in osredotočeni vse do zadnjega dne te sezone. Tu je še pokal, ki ga prav tako želimo osvojiti.

O tem, da je v pokalu lahko malce rotiral zasedbo, a je Olimpija vseeno zanesljivo zmagala

Morda se od zunaj zdi, da so to rotacije. A zame to ni rotacija, saj računam na čisto vse igralce. Vsaka tekma je drugačna in vsako tekmo izberem igralce, ki se mi zanjo zdijo najbolj primerni. Jasno, predpogoj je, da so zdravi.

Seveda imamo nekatere bolj pomembne, izkušene nogometaše. To so vodje, ki tvorijo jedro in od njih se ostali učijo. A prvenstvo zmagujejo ekipe, ne posamezni igralci. To pride izraza še posebej sedaj, ko imamo v dveh tednih štiri tekme. Imamo ekipe v ligi, ne bomo o imenih, ki igrajo praktično le z enajstimi, dvanajstimi ali trinajstimi igralci. In potem je težko. Še posebej ko pridejo poškodbe. Veš čas govorim o tem, da imam raje kvaliteto kot kvantiteto. A vse tiste, ki so v moji ekipi, resnično potrebujem.

Ljubljanska Olimpija je v osmini finala pokala brez težav preskočila lendavsko Nafto. FOTO: Aleš Fevžer

O tem, kako težko bo prebiti Domžalsko obrambo

Skušali si bomo ustvarjati priložnosti, Domžale so dobra, čvrsta ekipa, ampak takšni ekipi sta bili tudi Bravo in Radomlje. Ko igraš takšnim ekipam, ni enostavno, zato delamo na tem, kako prebijati njihove linije.

Igralci bodo dobili vse potrebne informacije. Včasih dobim tudi kakšne nore ideje, da poizkusimo nekaj novega. Seveda ne delujejo vedno, ampak ne gre drugače, kot da jih preizkusiš.

O kazni Nogometne zveze Slovenije

Povedal sem, da bom sprejel odločitev, kakršna koli že bo. In tako tudi je. Ampak ponavljal bom iz tedna v teden. Igral sem v štirih od najpomembnejših petih lig. In v več kot 400 tekmah profesionalne kariere nikoli nisem videl, da bi bil predsednik kakšne ekipe takoj po tekmi v tunelu. Tu sem vodil 25 tekem in našega predsednika v tunelu ni bilo. Skozi teden ima dovolj časa, da obišče ekipo na treningu, nam prestavi svoje ideje in da se pogovorimo o dogajanju. Ne pa pred, med ali po tekmi.

Moji situaciji bi se lahko izognili. Lahko bi se izognili tudi temu, da so sodnika v njegovi garderobi zadeli s plastenko. To je nesprejemljivo. Kako lahko nekdo vrže plastenko v sodnika v njegovi garderobi? To se enostavno ne sme zgoditi. Natančno mora biti določeno, kdo je lahko v teh prostorih po tekmi. In potem se takšna situacija, kot se je zgodila meni, sploh ne bi mogla zgoditi. Enako velja za sodnika.

Naj zveza jasno pove, kdo je lahko in kdo ne sme biti v teh prostorih. In potem se ne bomo vselej pogovarjali o tem, kdo je dobil toliko in toliko tekem prepovedi ter koliko denarja mora nekdo plačati. Takšno je moje mnenje. Potem se bomo lahko končno pogovarjali o nogometu. Tako pa namesto, da slavim s svojimi nogometaši, v tunelu srečam osem ljudi iz nasprotnikovega štaba. Nisem kamen, odreagiral sem. A se iz tega nekaj naučil in tega ne bom več počel.

Po tekmi z Domžalami se Albert Riera vrača na klop Olimpije.

O tem, da se še vedno ni sprijaznil z napako VAR-a na derbiju

Zame ena tekma v tej sezoni še vedno ni končana. Derbi v Mariboru od 80. minute tekme ni realna tekma. Če bomo odigrali 90 minut in sodniški dodatek, potem bom stisnil roko nasprotniku in mu čestital. Priznali so, da so naredili napako. Dokler ne bomo igrali še enkrat, tega poraza ne priznam.

O sodnikih

O najboljših sodnikih po tekmi nikoli ne govorimo. Če govorimo o njih, potem je šlo nekaj narobe. Glavni akterji niso trenerji in sodniki, ampak igralci. Tako pa se po vsaki tekmi pogovarjamo o sodnikih.

Še posebej me moti vloga četrtega sodnika. On je tam zato, da v primeru poškodbe zamenja glavnega sodnika, postal pa je oseba, ki govori več kot trener, igralci in glavni sodnik. Kaj takšnega še nisem nikoli videl. Nenehno četrti sodniki prihajajo do trenerjev in jim nekaj očitajo. Pustite nam, da lahko delamo. Vseh 90 minut komunicirajo z nami in tako se je zelo težko osredotočiti na tekmo.

O dveh zadetkih Mustafe Nukića in prekinitvi strelskega posta

Bristrić je dvakrat zadel proti Gorici, a ni začel naslednje tekme. Napadalci so tu zato, da dosegajo zadetke. To je njihova odgovornost. Vedno izberem najboljšo ekipo za določeno tekmo. Vsi dobro trenirajo, vsi si želijo igrati in nikoli ne bodo vsi zadovoljni. Zaupam Nukiću, vem, da dela trdo, ves čas se pogovarjava. In še naprej mora trdo delati.

Vrhunci tekme med Nafto in Olimpijo (1:3)

O poškodbah

Trenutno sta odsotna Karamatić in Janković. Sta blizu vrnitvi, a verjetno bosta znova na voljo po premoru.

O tem, koga pričakuje na reprezentančnem seznamu

Vse igralce (smeh). Nazadnje sem izpostavil Aljaža Krefla, ker trdo dela in lahko igra na različnih pozicijah v obrambi ter tako selektorju ponuja več različnih rešitev. Zares sem zadovoljen z njim, gre pa za nogometaša, o katerem redko govorimo.

Anes Krdžalić in Admir Bristrić sta vpoklicana v mlado reprezentanco Bosne in Hercegovine, res mi je žal, da v člansko ni vpoklican Mario Kvesić. Mario je fantastičen nogometaš, ki vedno daje svoj maksimum. Pravi sicer, da zaradi svoje starosti nikoli ne bo vpoklican v reprezentanco, a to je neumnost. Selektor bi ga moral povabiti na zbor ter na treningih sam preveriti, za kakšnega igralca gre.

Sam bom najbolj srečen takrat, ko bodo vsi moji nogometaši reprezentanti in bom lahko v tem času jaz odšel na počitnice (smeh).

Komentari

Vaš komentar