Kdaj lahko Olimpija tudi matematično potrdi naslov prvaka?

Nogomet 10. Mar 20237:00 1 komentar

Nogometna sezona se je prevesila v mesec marec. V zadnjih letih nismo bili vajeni, da bi v tem obdobju že podrobno preštevali in seštevali točke, ki jih katero izmed slovenskih moštev potrebuje za osvojitev državne krone. A letos je drugače. Ljubljanska Olimpija namreč tako zelo dominira, da bi lahko že čez dober mesec dni tudi matematično potrdila sedmo prvenstveno zvezdico. Preverili pa smo, kakšno je stanje v nekaterih drugih "bitkah", kjer pa je končni razplet precej bolj negotov.

Še enajst krogov je ostalo, preden bo padel zastor nad sezono 2022/2023 v Prvi ligi Telemach. Povedano drugače, za prvoligaše je na voljo še 33 točk, z vsakim krogom pa se bo ta številka zmanjševala, zmanjševala in še enkrat zmanjševala.

Boj za državni naslov je bil v zadnjih sezonah vselej zanimiv in negotov vse do meseca maja. Letos bo očitno drugače. Ljubljanska Olimpija ima namreč po 25-ih krogih pred zasledovalci velikih 17 točk prednosti. S tem se ne le postavlja ob bok, ampak celo kraljuje na vrhu lestvice evropskih ekip, ki imajo pred domačo konkurenco tako zajeten naskok.

Olimpija potrebuje še pet zmag in dva remija

Če se torej vrnemo k osnovam nogometne matematike in izračunamo, kdaj lahko Olimpija tudi uradno postane državni prvak za sezono 2022/2023, pridemo do naslednje ugotovitve. Drugouvrščeni Maribor lahko s sanjsko serijo enajstih zmag končno zbirko točk postavi na številko 76. Kaj to pomeni za Olimpijo? Zmaji imajo trenutno na svojem računu 60 točk, torej do konca sezone za uradno potrditev naslova potrebujejo 17 točk. Torej pet zmag in dva remija. Ali pa štiri zmage in pet remijev.

Razpored Olimpije kaže naslednjo podobo. Najprej bodo zmaji doma gostili Domžale, do reprezentančnega premora pa jih čakata še zahtevni gostovanji v Celju in Murski Soboti. Po pavzi bodo zeleno-beli doma igrali s Taborom, sledi gostovanje pri Bravo, nato pa … večni derbi.

Z vsako osvojeno točko bdo nogometaši Olimpije konkurentom puščali manj možnosti za to, da jim vzamejo naslov. Foto: Jure Banfi

Kako vroč bo večni derbi?

Predpostavimo, da bosta tako Olimpija kot Maribor dobila vseh pet tekem v tem nizu. Zakaj? Ker bi potem dobili zares fantastično tekmo vseh tekem. Šest krogov pred koncem bi bila razlika med ekipama namreč še vedno 17 točk in zmajem bi v Stožicah že točka proti vijolicam zadostovala za to, da se razveselijo državnega naslova.

Tudi če Olimpija izgubi vseh pet tekem v tem nizu in Maribor vse tekme zmaga, zmaji v derbi vstopajo s prednostjo. A takrat bi lahko Maribor z zmago v Ljubljani Olimpijo prehitel.

Dramatična lestvica pred večnim derbijem

1. Olimpija 75 točk
2. Maribor 58 točk

Sanjski razplet za Maribor pred derbijem

1. Olimpija 60 točk
2. Maribor 58 točk

Teoretično pa lahko Olimpija seveda naslov potrdi že precej, precej pred derbijem. Če bo dobila vse tri tekme pred reprezentančnim premorom in bo Maribor senzacionalno v tem nizu osvojil samo točko ter bodo točke zapravljali tudi Celjani, Domžalčani in Koprčani, lahko tudi matematično zmaji naslov slavijo že praktično sredi marca!

Ne le naslov, cilj Olimpije je dvojna krona. Foto: Aleš Fevžer

Olimpija najboljša tudi v nogometni pomladi

Pred začetkom drugega dela sezone je trener Olimpije Albert Riera odločno poudaril, da je njegov cilj ne le naslov prvaka, ampak tudi največje število zbranih točk med vsemi ekipami v drugem delu sezone. In ta njegova napoved se za zdaj kljub porazu na večnem derbiju uresničuje.

Lestvica drugega dela Prve lige Telemach

1. NK Olimpija Ljubljana 12 točk
2. NK Maribor 10 točk
3. NK Domžale 8 točk
4. NK Tabor Sežana 7 točk
5. NK Celje 7 točk
6. NŠ Mura 6 točk
7. NK Radomlje 6 točk
8. ND Gorica 5 točk
9. FC Koper 2 točki
10. NK Bravo 2 točki

Kdo bo letošnji kralj strelcev?

Bolj odprto kot vprašanje, kdo bo najboljši v Prvi ligi Telemach, pa je vprašanje, kdo bo na mestu kralja strelcev sezone nasledil Ognjena Mudrinskega. Zdi se, da se nam v tem pogledu obeta dvoboj napadalca Maribora Žana Vipotnika in napadalca Mure Mirlinda Dakuja. 

Mirlind Daku je z dvema zadetkoma proti Mariboru vrgel rokavico Žanu Vipotniku. Foto: Jure Banfi

Konjičan v vijoličastem dresu v zadnjem obdobju blesti in le redke so tekme, ko se ne znajde med streli. Dakuju pa je očitno dobro dela trenerska menjava, saj je na prvi tekmi pod vodstvom Dejana Grabića takoj dosegel dva zadetka na prekmursko-štajerskem derbiju in s tem končal strelski post, ki je trajal vse od začetka novembra. Od Maribora do Maribora.

V ozadju na morebiten padec forme dveh izvrstnih napadalcev čakata vezista Kopra in Olimpije Andrej Kotnik in Mario Kvesić.

Lestvica strelcev Prve lige Telemach

14 – Žan Vipotnik (Maribor),
13 – Mirlind Daku (Mura)
10 – Andrej Kotnik (Koper), Mario Kvesić (Olimpija)
9 – Martin Kramarič (Bravo)
8 – Svit Sešlar (Olimpija)
7 – Ivan Durdov (Domžale)
6 – Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Mustafa Nukić (Olimpija), Riu Pedro (Olimpija), Franko Kovačević (Domžale)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje