Vučkić: Ko sem prišel, so dejali, da ne morejo brez Slovencev

Nogomet - video 1. Mar 202212:04 > 12:53
Haris Vučkić. FOTO: Uroš Skaza.

Slovenski reprezentant Haris Vučkić v dresu hrvaškega prvoligaša Rijeke kaže vse boljše predstave. Nogometaš je bil v ponedeljek gost 12. epizode oddaje Pod Prečo, v kateri je med drugim spregovoril o morebitnem vpoklicu v izbrano vrsto za marčevske tekme, svojih začetkih v Domžalah in tudi o tem, da je bil poleti blizu prihoda v Maribor.

Haris Vučkić je nekoč veljal za enega največjih talentov slovenskega nogometa. Kot otrok Domžal je v prvi slovenski ligi debitiral že pri vsega 15 letih, pa čeprav sploh ne bi smel, saj je bila dovoljena starostna meja postavljena leto višje.

“Mislim, da je bila to tudi na nek način marketinška poteza Domžal, da se je naredil medijski famo,” je v oddaji Pod prečko dejal nogometaš in spomnil, da so bili rumeni zaradi poteze kaznovani z odvzemom kar šestih točk.

“Na srečo smo imeli 12 točk naskoka, zato naslov ni bil ogrožen. Se pa spomnim nekaj grdih pogledov s strani soigralcev,” je povedal Vučkić, ki mu je prvoligaški krst ostal v lepem spominu, pa čeprav se po prihodu v igro sploh ni dotaknil žoge.

Priložnost, da igra redno, dočakal na Hrvaškem

Njegov talent so hitro opazili v Angliji, kamor se je preselil k Newcastlu, kjer pa tudi zaradi številnih poškodb nikoli ni dočakal prave priložnosti. Med letoma 2009 in 2017 se je nato kot posojen igralec selil po vsej Angliji, Otok pa kasneje zamenjal za Nizozemsko, kjer se je pridružil Twenteju, pred dvema letoma pa se preizkusil še v španski drugi ligi pri Zaragozi.

“V Zaragozi se je nato zamenjal direktor in trener. Klub je imel svoje načrte, v katerih me niso videli,” je pojasnil 29-letnik in dodal, da zaradi tega tudi vpoklica v reprezentanco ni bilo, pa čeprav je zanjo prvič nastopil že pred desetletjem.

Haris Vučkić je bil junak nove prvenstvene zmage Rijeke. FOTO: Guliverimages.

Doslej je v slovenskem dresu zbral 12 nastopov in zabil pet golov, a upa, da bo reprezentančno statistiko po prihodu na Reko lansko poletje v prihodnosti še obogatil. “Želim le igrati nogomet. Zaradi poškodb sem izpustil veliko tekem, a zdaj sem se stabiliziral. Res je, da v Španiji nisem igral, vendar sem priložnost, da igram redno, dočakal na Hrvaškem.”

Srce mu je govorilo, da podpiše za Rijeko

Kot je razkril, Rečani sicer niso bili edini klub, ki je poleti pokazal animanje zanj. Zelo blizu je bil namreč tudi vrnitvi v slovensko ligo, a ne v svoje matične Domžale. “Razmišljal sem o ponudbi Maribora. Rijeka in Maribor sta bila najbolj pozitivna. Z Rijeko sem se pogovarjal tri, štiri tedne, še preden je Maribor vzpostavil stike z menoj. Že prej mi je srce govorilo, da podpišem za Rijeko. Imel sem odkrit pogovor z Markom Šulerjem in mu rekel, da si nočem zapirati vrat. Na koncu sem se odločil za Rijeko. Mislim, da je bilo vse skupaj pozitivno sprejeto,” je poudaril Vučkić.

Hrvaško prvenstvo še nikoli tako izenačeno

Svoje poteze ne obžaluje, saj se je na zelenicah naših sosedov znašel sijajajno. Doslej je prispeval že tri asistence in dosegel pet zadetkov – zadnjega na derbiju proti Hajduku na Poljudu, kjer se je s soigralci veselil zmage s 3:1.

“Vrhunski občutki. V tekmo smo šli zelo motivirani. Po tihem smo vedeli, da bomo zmagali. Bili smo zelo organizirani, čakali na njihove napake in hitro zadeli s prekinitve. Nato sem za 2:0 zabil še jaz. V nadaljevanju smo dobro kontrolirali tekmo. V drugem polčasu smo se povlekli nazaj in Hajduku pustili, da se vrne v igro. A potem smo dosegli še tretji gol. Super občutki, lepo je bilo biti vključen v takšno tekmo in seveda tudi doseči zadetek,” je sobotni derbi opisal napadalec, ki se z moštvom spogleduje celo z naslovom državnega prvaka, ki ga bijejo skupaj z Osijekom, zagrebškim Dinamom in že omenjenim Hajdukom.

Haris Vučkić. FOTO: Uroš Skaza.

“Mislim, da imamo vsi zelo dobre možnosti. Vse ekipe smo si zelo blizu. Tudi hrvaški mediji pravijo, da še nikoli ni bilo tako izenačeno, da se štiri tekme borijo za naslov. Bo zanimivo. Gremo iz tekme v tekmo nabirati točke. Zadnjih pet tekem bomo videli, kje smo in če bomo v igri za naslov, bomo morali dati svoj maksimum,« je obljubil Vučkić in se dotaknil tudi tega, da imajo na Rijeki Slovence zelo radi, še posebej selektorja Matjaža Keka.

“Ko sem prvi dan prišel, so mi takoj dejali, da ne morejo brez nas. Vsako sezono ima Rijeka vsaj enega slovenskega predstavnika. Očitno puščamo dober vtis. Seveda je zgodba zase Matjaž Kek in njegova dvojna krona. V Rijeki o njem govorijo z izbranimi besedami,” je sklenil nogometaš.

12. epizoda oddaje Pod prečko: