Za portoroško slavo Ribakina in Siniakova

Tenis 17. Sep 202222:30 0 komentarjev
Jelena Ribakina. Foto: REUTERS/Toby Melville

Kazahstanka Jelena Ribakina in Čehinja Katerina Siniakova sta finalistki turnirja WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Na turnirju z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je bila letošnja zmagovalka Wimbledona boljša od Romunke Ane Bogdan s 6:1 in 6:1, Siniakova pa je v drugem dvoboju dneva (v popoldanskem terminu je morala opraviti še prestavljeni četrtfinalni obračun) ugnala Nemko Anno Leno Friedsam s 6:1 in 7:5.

Kazahstanka je dvoboj proti Romunki začela izjemno in si takoj priigrala prednost 5:0, niz pa zaključila po vsega 35 minutah.

V drugem nizu je Bogdanova, na tem turnirju je izločila tudi slovensko predstavnico Tamaro Zidanšek, zaigrala bolje, a vseeno ni našla odgovora na močno igro Ribakine. Ta je še do treh “breakov” prišla v tretji, peti in sedmi igri ter znova s 6:1 dobila niz in s tem dvoboj.

“Pogoji so bili zelo zahtevni, povsem drugačni, kot smo jih bili tukaj vajeni. Občutek v izmenjavah je bil povsem drugačen. Igre so bile zelo izenačene, ampak servirala sem dobro in igrala agresivno, s čimer sem zelo zadovoljna. Lepo je igrati tukaj v finalu, Portorož je lep kraj in tu zares uživam. Veselim se že finala,” je takoj po dvoboju dejala zmagovalka Wimbledona.

Za Ribakino bo to jubilejni deseti finale na najvišji ravni in prvi po zmagi v Wimbledonu v začetku julija. Pred tem je slavila še v Bukarešti (2019) in Hobartu (2020). Šest finalnih obračunov je doslej izgubila.

Prek lanske zmagovalke in dveh dvobojev dneva do finala

V finalu se bo 23-letna Kazahstanka pomerila s Čehinjo Katerino Siniakovo. Ta je imela zaradi včerajšnjega deževja v večernih urah danes na sporedu dvojni spored. Čeprav se je v četrtfinalnem obračunu z lansko zmagovalko Portoroža Jasmine Paolini kar namučila – zmagala je s 6:2, 3:6, 7:6(5) po dveh urah in 35 minutah igre – pa je bila od tekmice boljša tudi v polfinalu. Nemka Anna Lena Friedsam v prvem nizu ni imela možnosti, saj je izgubila vse štiri igre na svoj začetni udarec. Po izenačenju na 1:1 smo videli enosmerni promet, niz pa je po zgolj 29 minutah pripadel Čehinji (6:1).

Nemka se je v drugem nizu bolje zoperstavila kakovostnejši tekmici in bila do izida 4:4 povsem izenačena. Siniakova je nato v 10. igri skoraj prišla do brejka, s katerim bi tekmo odločila v svojo korist, kar pa ji je nato uspelo dve igri pozneje, ko je izkoristila šesto zaključno točko. Zadnja odločitev sodnika sicer Friedsamove ni zadovoljila, saj je bila prepričana, da žoga ni končala v avtu, kar pa rezultata tekme ni spremenilo.

“Obe današnji tekmici sta veliki borki, a to sem tudi sama. V bistvu sem presenečena, ker se še tako dobro počutim. Sem sicer malce utrujena, ampak zagotovo bom dala vse od sebe tudi jutri v finalu. Trenutno sem zelo samozavestna, zadnji dnevi so zame zelo čustveni. Zmaga na OP ZDA ter vrnitev na vrh lestvice med dvojicami je nekaj, česar ne znam opisati. Tukaj nisem pričakovala finala, prišla sem sem, uživala v tem lepem okolju ter šla tekmo po tekmo. Za mano je res nekaj izjemnih dni,” je po dvoboju dejala Siniakova.

Zaključek tekme Siniakova – Friedsam:

V finalu dvojic pa bosta igrali Ukrajinka Marta Kostjuk in Čehinja Tereza Martincova, ki sta dobili v petek prekinjeni obračun proti Britanki Harriet Dart in Rusinji Aleksandri Panovi s 4:6, 6:2, 10:6. Za naslov se bosta v nedeljo pomerili s špansko-slovaško navezo Cristina Bucsa/Tereza Mihalikova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!