Dejan Vinčić: Že dolgo nismo bili tako razočarani

Odbojka 20. Sep 20212:32 > 11:48 0 komentarjev
Dejan Vinčić je brez olepšal pojasnil, kaj se resnično dogaja v reprezentanci in odgovoril vsem kritikom. Foto: Guliverimage

Blizu, a tako daleč, bi lahko rekli. Pa ne le mi. To je rekel tudi izkušeni Dejan Vinčić, ki zaradi poškodbe v finalu proti Italiji ni mogel veliko pomagati slovenski izbrani vrsti. Slovenski odbojkarji so v finalu EuroVolleyja proti Italiji vodili z 2:1 v nizih, na koncu pa vseeno še tretjič ostali praznih rok. Nadvse so si želeli zlata, zato je bilo po tekmi prisotnega veliko razočaranja.

Slovenski odbojkarji so finale evropskega prvenstva, kjer se počutijo že domače, začeli brez strahu in kljub malce slabšemu zaključku dobili prvi niz s 25:22. Drugi je pripadel Italijanom, tretji spet našim fantom, a vse skupaj na koncu ni bilo dovolj za slavje. Po izenačenju na 2:2 je o zmagovalcu odločal peti niz, ki so ga bolje začeli Slovenci, imeli celo priložnost za vodstvo s 4:0, a Italijani so se vrnili in z nekaj res vrhunskimi servisi prevesili tehtnico v svojo korist.

Odločale so malenkosti

“Tako razočarani že dolgo nismo bili. Imamo tretjo srebrno kolajno, a vsi smo pričakovali zlato. V športu je pač tako, hitro si blizu, a hitro tudi daleč. Nismo izkoristili tistega, kar smo imeli na pladnju. Na koncu nova draga šola,” je kot prvi pred novinarje stopil izkušeni Dejan Vinčić, ki v zaključku prvenstva zaradi poškodbe mečne mišice ni mogel pomagati ekipi. Za nekaj akcij je v igro vstopil le v drugem nizu, nato pa ga je spet zamenjal Gregor Ropret.

Slovenci so še tretjič osvojili srebrno odličje. Foto: Uroš Skaza

“Imeli smo svoje priložnosti …”

V finalu, kjer se je zdelo, da imajo Slovenci vse pod nadzorom in da so ves čas korak prek Italijani, so odločale malenkosti. “Pričakovali smo tako tekmo, borba za vsako žogo. Bilo je en kup dolgih akcij, ki jih v moški odbojki nismo navajeni. Veliko smo jih dobili mi, veliko tudi oni. V petem nizu so bili bolj zbrani, a kot sem rekel, imeli smo svoje priložnosti, lahko bi povedli s 4:0, a se nam je zalomilo. Namesto 4:0 je bilo 3:2 in to so na koncu malenkosti, ki odločajo. Če bi jih tam dokončno pokopali, bi zdaj verjetno imeli zlato, zdaj pa moramo biti zadovoljni s srebrom.”

Vinčić o tem, da so vsi v ekipi pričakovali zlato

Nov velik uspeh za slovenski šport

Italijani so osvojili sedmi naslov evropskih prvakov, prvega po letu 2005, slovenski odbojkarji so svojima dvema srebroma dodali še enega. Biti trikrat v finalu v zadnjih šestih letih je uspeh brez primere, tega se zaveda tudi Vinko, a tako bo verjetno razmišljal, ko bo vse skupaj prespal.

Foto: Uroš Skaza

“Ko bomo malce prespali in se ozrli nazaj ter pogledali, kaj vse nam je uspelo v tem poletju, bomo vsi verjetno presrečni. A v tem trenutku nihče ne razmišlja tako, vem, da smo v ponos celotni Sloveniji, a trenutno smo res zelo razočarani.”

Najbolj mu je žal slovenskih navijačev

Svoje ljubljence je v Katovicah spodbujalo ogromno slovenskih navijačev. Prišli so od vsepovsod in za Slovence navijali od prve do zadnje točke. Še ko je bilo vsega konec in ko so se Italijani že veselili nove evropske krone, se je z dela tribun, kjer so bili slovenski navijači, slišalo skandiranje ‘šampioni’.

Foto: Uroš Skaza

“Če sem iskren, mi je tega najbolj žal, ljudje so prišli sem, daleč od doma, prišli so nas podpirat. Vso to noro energijo smo čutili celotno srečanje. Že prej smo čutili to podporo, tako tukaj kot doma iz Slovenije. Žal se jim za fantastično podporo nismo oddolžili z zlato medaljo. Vem, da bodo rekli, da smo zanje zlati, a tako kot smo si mi želeli to zlato medaljo, je po tem, ko ostaneš brez, prisotno veliko razočaranje. Vse skupaj je težko opisati,” je še pristavil skrušeni Vinko, ki meni, da poraz proti Italiji boli še bolj kot tisti proti Srbiji 2019 in Franciji 2015.

Vinčić o tem, da je to najtežji finalni poraz od vseh treh

“Spet smo bili blizu, a daleč, zdaj celo najbližje, a spet ostali brez kolajne najžlahtnejšega leska. Žal mi je, saj smo bili zreli za zlato, a na žalost nam ni uspelo,” je še sklenil izkušeni organizator igre.

Sprejem slovenske odbojkarske reprezentance po osvojitvi srebrne kolajne na evropskem prvenstvu bo potekal danes, 20. septembra, ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, so v ponedeljkovem dopoldnevu sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!