“Vrnili se bomo po zlato!”

Odbojka 19. Sep. 202123:20 > 23:40
Delite:
Veliko razočaranje slovenski reprezentantov. Foto: Uroš Skaza

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v Katovicah na Poljskem še tretjič postala evropski podprvak. Italijani so slavili po petih nizih in sedmič postali evropski prvaki. V odločilnem nizu so Slovenci že povedli s 3:0, a zahodni sosedje so rezultat hitro preobrnili.

V tretje vendarle ne gre vedno rado. Pomagala ni niti množica slovenskih navijačev, ki se je po zmagah nad Češko in Poljsko preselila v Katovice. Po letu 2015 v Sofiji in letu 2019 v Parizu je to namreč še tretje srebrno odličje za slovenske odbojkarje.

Vseh pet nizov je bilo izjemno tesnih. Slovenci so dobili prvega za dve točki ter tretjega za pet točk, Italijani pa drugega in četrtega za pet. Zadnji, odločilni niz je pripadel Italijanom z rezultatom 11:15.

Za Italijane je to že sedmi evropski odbojkarski naslov, Slovenci ostajajo brez. Je pa to že tretja srebrna medalja v zadnjih šestih letih. Brona se je sicer veselila Poljska, ki je Srbe gladko odpravila s 3:0 (22, 16, 22).

“Zanimiva tekma z veliko vzponi in padci. Držali smo visoko raven servisa in sprejema. Italijanom se je nato posrečilo nekaj uspešnih napadov. Z njimi so spremenili potek tekme. Odigrali so lepo. Nimamo kaj. Na igrišču smo pustili vse. Dušo in srce. Dali smo vse. Toda … Žal ni bilo dovolj. Ne bom dejal, da smo zadnjič v finalu. Verjamem, da se bomo vrnili in vzeli zlato, ki si ga zaslužimo,” je v prvem odzivu dejal Jan Kozamernik.

Foto: Uroš Skaza

EuroVolley finale: Slovenija – Italija 2:3 (25:23, 20:25, 25:20, 20:25, 11:15)

Dvorana Spodek v Katovicah

Prvi niz

Slovenci so dobro otvorili srečanje in si hitro priigrali dve točki prednosti. Naši odbojkarji so predvsem dobro servirali, kar je Italijane prisililo v minuto odmora. Slovenci so povedli že za pet, kasneje celo za šest. Italijani so še enkrat zahtevali minuto odmora, po kateri so se naši zahodni sosedje pobrali. Ob koncu niza so prišli celo na točko zaostanka, a Alen Šket je z asom zaključil delo v prvem nizu. Končal se je s 25:23.

Drugi niz

Drugi niz je bil podoben prvemu, le da so bile vloge zamenjane. Bolje so začeli Italijani, ki so povedli že s 4:1. Slovenci so nato obrnili rezultat, izenačili so na 6:6 ter na 9:9. Pri 11:10 so prvič vodili, a nato popustili. Italijani so povedli za tri točke in prednost ohranjali. Slovenci so se, podobno kot Italijani v prvem nizu, nato približali le na točko razlike, a bližje ni šlo. Italijanski odbojkarji so ob koncu drugega niza znova pritisnili na plin in ga dobili s 25:20.

Tretji niz

V tretjem nizu so znova dobro začeli Slovenci, ki so povedli že takoj na začetku, Italijane pa držali na varni razdalji. Odlično je igral predvsem Alen Pajenk, ki je reševal Slvoence v težkih trenutkih. Tudi ostali so se v tretjem nizu pobrali po izgubljenem drugem. Naši odbojkarji so vrhunsko igrali predvsem daljše točke, v katerih so ostajali bolj zbrani od zahodnih sosedov. Slovenci so povedli z 19:15, a Italijani niso rekli zadnje. Približali so se na dve točki razlike, kasneje celo na eno. Pri rezultatu 20:19 je ključno minuto odmora klical selektor Alberto Giuliani.

Po timeoutu so Slovenci znova pokazali svojo moč. Z izjemnim začetnim udarcem Tončka Šterna je Slovenija pod streho spravila tretji niz z rezultatom 25:20.

Četrti niz

Četrti niz so znova izjemno začeli Slovenci, ki so povedli že za tri točke, a prednost ni trajal dolgo. Italijani so se hitro vrnili in tudi povedli. Italijanski začetni udarec v kritičnih momentih četrtega niza je bil vrhunski. Z njim so si priigrali visoko prednost, predvsem Daniele Lavia je bil nevaren pri servisu. Razliko v četrtem nizu je naredil vstop Yurija Romana. Mladi odbojkar je bil gonilna sila italijanskega napada. Slovenci so se ob koncu niza približali le na eno točko, a izjemni Italijani so četrti niz vseeno dobili s 25:20.

Peti niz

V odločilnem nizu so izjemno začeli Slovenci. Povedli so s 3:0 z izjemnimi začetnimi udarci Tončka Šterna. Vseeno so Italijani hitro izenačili, nato pa tudi povedli. Prvič so za dve točki vodili pri rezultatu 9:7. Takrat pa je na sceno stopil Alessandro  Michieletto, ki je naredil odločilno razliko. Italijani 15:11 in postali evropski prvaki.

Brona se je s preprečljivo zmago veselila Poljska, ki je Srbe odpravila s 3:0 (22, 16, 22).

Eurovolley, 16. dan

Za 3. mesto:

Nedelja, 19. september:
Poljska – Srbija 3:0 (22, 16, 22)

Finale:

Slovenija – Italija 2:3 (23, -20, 20, -20, -11)

Dosedanji prvaki evropskih prvenstev v odbojki:

12 – Sovjetska zveza
7 – Italija
3 – Čehoslovaška
2 – Rusija, Srbija
1 – Poljska, Francija, Nizozemska, Romunija, Srbija in Črna gora, Španija

Komentari

Vaš komentar