Izjemni Brazilci se niso dali, hrabri Slovenci brez odličja

Odbojka 11. Sep 202219:59 0 komentarjev
Foto: FIVB

Po izjemen prvem delu v Stožicah so slovenski odbojkarji v Katovicah zabeležili dva poraza in ostali brez tako želene kolajne. Po porazu v polfinalu proti Italiji so jih v tekmi za tretje mesto s 3:1 v nizih premagali tudi odlični Brazilci.

Slovenci so bili po gladkem porazu proti Italiji odločeni, da pokažejo več proti oslabljeni Braziliji, ki je prvem polfinalu svetovnega prvenstva morala po petih nizih premoč priznati domači Poljski. Južnoameričani so igrali brez zvezdnika Ricarda Lucarellija, ki si je proti Poljski poškodoval mečno mišico. Poškodba je bila tako huda, da v tekmi za bron ni mogel pomagati svoji ekipi, v ogenj pa je brazilski selektor Renan del Zotto poslal Rodriga Leaa, ki je Lucarellija zamenjal že proti Poljski.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu je začel drugače kot polfinale. V prvo postavo se je vrnil podajalec Dejan Vinčić, ostalo pa je ostalo tako, kot je igral celotno prvenstvo. Na mestu sprejemalca sta bila odlična Tine Urnaut in Klemen Čebulj, blokerja Jan Kozamernik in Alen Pajenk, na mestu klasičnega korektorja pa je zaigral Tonček Štern.

Odličen začetek, nato pa …

Slovenci so od samega začetka pokazali zobe. Z Brazilci so igrali enakovredno, ko je na začetni udarec prišel Štern in naprej zadel as za vodstvo 9:8, nato pa je po dobri igri v obrambi dosegel še točko v napadu. Pomagala niti time-avt brazilskega selektorja, saj sta sledili še dve zaporedni točki za slovensko vodstvo s kar 12:8. Sledila je menjava na brazilski strani, iz igre je odšla povsem izgubljena rezerva za Lucarellija, Del Zotto pa je poskusil še z Adrianom, na mesto podajalca pa je že v sredini prvega niza Fernanda zamenjal odlični Bruno Rezende.

Vrhunci prvega niza:

Rezerve so padle na plodna tla. Brazilci so pri zaostanku 11:15 predvsem po zaslugi predvsem dobrega servisa Lucasa, dosegel je dva asa, Slovenci so grešili v napadu, dosegli kar sedem zaporednih točk in povedli z 18:15. Cretu je iz igre potegnil Šterna in v ogenj poslal mladega Roka Možiča. Po 18:17 je na servis prišel še Bruno in poskrbel za novo varno prednost z 21:17. Brazilci so nadaljevali z bombardiranjem z začetnimi udarci, ki jim je tlakoval pot do prvega niza. Slovenci so do konca dosegli le še eno točko za končnih 25:18 v prid Brazilije.

Brazilci izkoristili nezbranost Slovenije in pobegnili

Slovenski selektor je slabem zaključku prvega niza ekipo resetiral in jo vrnil na začetne nastavitve. Začel je s fanti, ki jih je poslal v igro na začetku srečanja. V igro se je vrnil Štern in Slovenci so spet zelo dobro odprli niz. Brazilci niso več bombardirali na servisu in delali začetniške napake, Slovenci pa so jim brez težav sledili. Po izjemnem “pipe-u” Čebulja je bilo 10:10, nato pa so ponovno sledile slabše minute.

Nekaj nezbranosti v slovenskih vrstah: in izjemni Brazilci se niso pustili prositi ter pobegnili za tri s 14:11, prednost treh, štirih točk pa kljub veliki borbi slovenski fantov niso izpustili več iz rok. Po bloku nad kapetanom Urnautom je prednost narasla na 20:15 in vse skupaj je bilo odločeno tudi v drugem nizu. Brazilci so do konca še povečali prednost in tako kot v prvem nizu slavili s 25:18.

V tretjem nizu vstali od mrtvih in zablesteli

Cretu je moral po novem gladkem izgubljenem nizu iz rokava potegnil še zadnjega asa. Namesto Vinčića je namesto podajalca v igro poslal Gregorja Ropreta.  Brazilci so že po prvih minutah pobegnili za tri s 4:1. Po točki zvezdnika Yoandyja Leala, ki je bil nerešljiva uganka za slovenske odbojkarje, pa je bilo že 10:5.

Brazilci so že vodili s 14:7 in 15:9, kar jih je uspavalo in Slovencem dovolili, da jih ujamejo. Slovenci so nanizali kar šest zaporednih točk za izenačenje na 15:15. Ustavil se je tudi izjemni Leal in po zgrešenem udarcu v napadu, poskrbel za vodstvo Slovenije, Kozamernik pa ga je še povišal na 18:16. Lucas je z asom poskrbel za izenačenje na 18:18, zaključek pa je bil v znamenju izjemnih Slovencev.

Vrhunci tretjega niza:

Po asu Šterna je Slovenija povedla z 22:20, Čebulj je vodstvo povišal na 23:20 in Slovenci so bili na pragu znižanja izida na 1:2. Zadnjo točko za po kapetansko surovo zabil Urnaut in s 25:22 ohranil slovensko upanje za bronasto odličje.

“Upokojenec” Wallace prevesil tehtnico

Slovenci so na krilih tretjega niza začeli izjemno tudi v četrtem. Na krilih Čebulja, ki je odlično servira in napadale je slovenska izbrana vrsta povedla s 4:0 in nemudoma je sledil brazilski time-avt. Brazilci so odgovorili in izenačili na 4:4. Slovenci so igrali za preživetje, borili so vse za vsako žogo, a Brazilci so bi odločeni, da bodo že v četrtem nizu končali tekmo in je ne spustijo v loterijo.

Vrhunci četrtega niza:

Po bloku Čebulju so nevarno povedli s 14:11, pomagal niti niti Cretujeva prekinitev, saj je že v naslednji akciji veteran Wallace, ki se je vrnil iz pokoja dosegel as, v naslednji akciji pa še točko za 16:11. Visoka prednost je sprostila Selecao, ki je okrepil servis, Slovenci pa so začeli delati napake. Po slabem napadu so Brazilci povedli že z 20:14 in srečanja je bilo konec. Brazilci so tudi v četrtem tako kot v prvem in drugem nizu zmagali s 25:18.

Sedmo odličje za Brazilce, Slovenci popravili uvrstitev

Brazilci so osvojili že svojo sedmo kolajno na svetovnih prvenstvih, po treh zlatih in treh srebrnih so prvič prišli do brona, Slovenci pa po dveh porazih v Katovicah ostali na nehvaležnem četrtem mestu. So pa močno izboljšali svojo prejšnjo uvrstitev. Pred štirimi leti so bili v Torinu 12.

Brazilija – Slovenija 3:1 (18, 18, -22, 18)

Arena Spodek, gledalcev 9.000, sodnika: Alrousi (Združeni arabski emirati), Cespedes (Dominikanska republika).

Brazilija: Bruno 4, Adriano 7, Wallace 22, Leal 19, Rodrigo, Fernando, Maique, Lucas 12, Thales, Lucarelli, Leandro, Roque, Flavio 7, Darlan.

Slovenija: T. Štern 17, Pajenk 7, Kozamernik 4, Gasparini, Vinčić 3, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 7, Čebulj 14, Možič 2.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!