Slovenca šele šesta, zmaga pripadla Avstrijcema (VIDEO)

Smučarski skoki 11. Feb 20240:40 > 0:41 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Avstrija je zmagala na superekipni tekmi dvojic za svetovni pokal smučarskih skakalcev v Lake Placidu v ZDA. Michael Hayböck in Stefan Kraf sta bila le dve desetinki pred Nemcema Philippom Raimundom in Andreasom Wellingerjem. Slovenca Lovro Kos in Domen Prevc sta bila šesta med 11 reprezentancami.

Domen Prevc je za Slovenijo dobro odprl tekmo in bil tri točke za Norveško na drugem mestu, tretja je bila Nemčija, le 0,7 točke za Slovenijo. Šele 10. je bila tedaj Japonska.

Kosov prvi skok ni bil posebej uspešen, s 121 m je 19,7 točke zaostal za Norveško, druga Poljska je bila tedaj 7,6 točke pred pred peto Slovenijo, Avstrija pa tretja (+6,4). Prevc je bil drugič slabši kot na uvodu in Slovenija izgubila še eno mesto ter bila že 36,5 točke za Norveško, ki je vodila po polovici tekme pred Avstrijo in Nemčijo, sledili sta Italija in Japonska.

V četrtem skoku ekipe in svojem drugem je Kos skočil še manj kot prvič, 115 m in je pomenilo, da sta s Kosom 54 točk zaostajala za Avstrija. Ta je na drugo mesto potisnila Norveško. Slovenca sta nazadovala na sedmo mesto, ker sta ponovno zaostala tudi za Poljsko.

Tretja, zadnja serija je prinesla 120 m dolg skok Prevca, ki je prehitel poljsko dvojico in znižal zaostanek za italijansko na 11,5 točke. Pred zadnjo izmenjavo skakalcev je bila znova prva Norveška, 2,3 točke je vodila pred Avstrijo in 6,8 pred tretjo Nemčijo.

Kos je s 122 m sklenil slovenski nastop, po katerem sta Poljaka dokončno zaostala, Italijana pa sta za 1,4 točke presenetljivo prehitela Kosa in Prevca za peto mesto. V troboju za zmago je Wellinger s 128 m postavil velik izziv. Kraft, najboljši posameznik tekme, je nato s 123 m v zahtevnih razmerah le z dvema desetinkama naskoka ubranil prednost. Johann Andre Forfang je s 118,5 m zaostal za obema ekipama za tretje mesto.

Kos je bil drugič v nizu v ekipi na tovrstnih tekmah. S sedaj poškodovanim Anžetom Laniškom sta v poljski Wisli 13. januarja slavila zmago na prvi superekipni tekmi parov v sezoni ter komaj tretji v zgodovini tega športa. Vse služijo kot generalka za naslednje zimske olimpijske igre 2026, kjer se klasična ekipna tekma poslavlja s sporeda. Do konca te zime bo na programu še zadnja superekipna tekma na smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu.

“Ta tekma se nam danes res ni izšla. Fanta sta morda delala preveč grobe napake. Mislim, da s eje poznalo tudi, da je bila to druga tekma danes. Nimamo kaj, ni se nam izšlo. A jutri je nov dan in mislim, da bo takrat že druga zgodba,” je povedal glavni trener Slovencev Robert Hrgota.

V nedeljo pa bo ob 15.15 v Lake Placidu še druga posamična tekma, na prvi je v soboto zmagal Kos, 19. je bil edini preostali slovenski finalist Domen Prevc.

Rezultati:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!